aandachtspunten nieuwsbrieven

Bijgewerkt op 16 september 2023

Aandachtspunten bij nieuwsbrieven

Sommige nieuwsbrieven doen het veel beter dan andere nieuwsbrieven. Lees hier de aandachtspunten waardoor je nieuwsbrief het veel beter zal gaan doen. Waar moet je voor zorgen als je wilt dat je nieuwsbrief het goed doet?

Aandachtspunten nieuwsbrieven: inhoud

Als eerste wil ik het hebben over de inhoud, want de inhoud is de reden waarom je een nieuwsbrief verstuurt. De inhoud is het belangrijkste.

Aantal onderwerpen

Schrijf over één enkel onderwerp. Prop je nieuwsbrief niet vol, maar behandel één enkel onderwerp. Als je meer onderwerpen te behandelen hebt, behandel die onderwerpen dan in verschillende nieuwsbrieven.

Als je een goede reden hebt om dit niet te doen, zorg dan in ieder geval dat het – zonder dat je abonnee alles eerst moet lezen – duidelijk is wanneer je met een nieuw onderwerp begint: gebruik dividers. Denk hier niet te gemakkelijk over, want één onderwerp is een belangrijk aandachtspunt bij nieuwsbrieven.

Kort en bondig

Houd je nieuwsbrief kort en bondig. Schrap en schrap nog een keer, ga hiermee door tot er geen overtollige tekst meer in je nieuwsbrief staat. Plaats voor geïnteresseerden uitgaande links naar de artikelen en pagina’s op je website of op andere websites.

Belangrijkste eerst

Verwacht niet dat iedereen alles wat je schrijft gaat lezen en plaats daarom het belangrijkste bovenaan. Zo zorg je ervoor dat iemand die je nieuwsbrief wel opent maar nauwelijks leest, het belangrijkste toch meeneemt.

Leesbaarheid van nieuwsbrieven

Vervolgens moet je zorgen dat je nieuwsbrief goed leesbaar is. Je abonnee moet daar niet te veel moeite voor hoeven doen. Want als het moeite kost om je nieuwsbrief te lezen, reken er dan maar op dat je abonnee afhaakt.

Kopjes en lijstjes

Gebruik kopjes en maak lijstjes, zodat mensen die je nieuwsbrief alleen scannen snel kunnen zien of er in de inhoud van je nieuwsbrief iets staat waar ze meer over willen lezen. Houd hier goed rekening mee want dat een nieuwsbrief gemakkelijk te lezen is, dat is een serieus aandachtspunt bij nieuwsbrieven.

Witregels

Bij de aandachtspunten voor nieuwsbrieven hoort ook wat je niet schrijft:

Gebruik veel witregels in je tekst, want door de combinatie van kopjes, lijstjes en witregels kunnen mensen je nieuwsbrief snel lezen. Plaats niet meer dan 4 aaneengesloten tekstregels. Leesbaarheid is een belangrijk aandachtspunt bij nieuwsbrieven. Ditzelfde geldt ook voor de vindbaarheid van je blogposts.

Uitlijning

Gecentreerde tekst leest lastiger dan tekst waarbij de regels links beginnen. Laat alle tekst daarom liever links beginnen, dat schept rust in je nieuwsbrief. Hier zijn natuurlijk uitzonderingen op. Vraag eventueel feedback aan een proeflezer.

Lettertypes

Zorg dat je nieuwsbrief leesbaar is, vraag niet van je lezers om er een vergrootglas bij te gebruiken:

  • voor langere nieuwsbrieven kun je een lettertype met een formaat van 14px gebruiken
  • voor erg korte nieuwsbrieven (van een paar regels) kun je zelfs een lettertype van 16px of 18px gebruiken.

Gebruik niet te veel lettertypes door elkaar en houd ook bij het kiezen van je lettertypes rekening met je lezer. Op het Internet zijn de lettertypes Arial en Verdana het gemakkelijkst te lezen.

Denk er ook aan dat een nieuwsbrief niet altijd precies hetzelfde aankomt als dat je ‘m verstuurd hebt. Niet alle mailboxen hebben elk lettertype. En als een mailbox het lettertype niet heeft dat jij voor je nieuwsbrief hebt gebruikt, dan zet die mailbox de tekst van je nieuwsbrief om in een ander lettertype. Meestal wordt het Arial. Exotische lettertypes zijn daarom voor een nieuwsbrief niet handig.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor nieuwsbrieven, maar ook voor de artikelen op je blog.

Aandachtspunten bij nieuwsbrieven: opmaak

De opmaak heeft ook alles te maken met de leesbaarheid. En de leesbaarheid zorgt ervoor dat je boodschap overkomt.

Logo of bedrijfsnaam

Dit is een lastig punt. Je leest bijna overal dat je je logo bovenaan moet zetten omdat mensen dan direct bij openen zien van wie de nieuwsbrief afkomstig is. Dat is een leuke theorie, maar helaas is het niet waar. Mensen die je nieuwsbrief openen moeten eerst toestemming geven om de afbeeldingen te tonen. Ze zien je logo dus niet.

Daarom kan het beter zijn je bedrijfsnaam als tekst bovenaan te plaatsen. Ook mensen die geen toestemming hebben gegeven om de afbeeldingen te tonen zien ‘m dan direct. Je logo kun je dan in de voettekst plaatsen.

Hoeveel kleuren?

Dit is een belangrijk aandachtspunt bij nieuwsbrieven. Als je een nieuwsbrief in de preview ziet of als je voor verzending even naar de online versie kijkt, dan kan hij er prachtig uitzien met een knallende achtergrondkleur en een witte body.

Maar als ik diezelfde nieuwsbrief in mijn mailbox zie, dan valt hij zwaar tegen. Een nieuwsbrief met een kleur in de ruimte om de nieuwsbrief heen komt soms zo overdonderend binnen dat ik ‘m direct weer sluit. Het is ook belangrijk je te realiseren dat je niet weet of je ontvangers misschien zelf een achtergrondafbeelding in hun mailbox gebruiken.

Daarnaast: gebruik weinig kleuren. Hoogstens 2 of 3. Je kunt hier een tool vinden om kleuren te kiezen die mooi bij elkaar passen. En deze kleuren kun je ook gebruiken voor de opmaak van je blogposts.

Afbeeldingen

Een ander aandachtspunt bij nieuwsbrieven: afbeeldingen. Stuur mooie afbeeldingen mee, maar zorg ervoor dat er niet te veel afbeeldingen in je nieuwsbrief staan, want afbeeldingen doen het goed, maar als je te veel afbeeldingen plaatst kunnen de spamfilters daarop reageren.

  • Verklein je afbeeldingen voor het uploaden. Je kunt hier lezen hoe je dit kunt doen en welke formaat gangbaar is op Mailchimp.
  • En je kunt je afbeelding ook nog vooraf comprimeren. Afbeeldingen die je comprimeert zijn lichter en dat is gunstig.
  • Zorg er bij Mailchimp voor dat je afbeeldingen in een afbeeldingenblok zet en maak ze niet breder dan 1200px.

Soms vragen mensen aan me of ze alle moeilijkheden met de opmaak van hun nieuwsbrief kunnen omzeilen door een enkele grote afbeelding te maken van de hele body van de nieuwsbrief. Dat kan wel makkelijk zijn, maar in de ogen van de servers stuur je dan alleen 1 afbeelding. Dat is een recept om in de spamfilters te komen. Streef naar een verhouding van minimaal 65% tekst en maximaal 35% afbeeldingen, dan liggen je kansen om de spamfilters niet te triggeren een stuk beter.

Denk er ook aan dat je afbeeldingen in een blok voor afbeeldingen zet, want anders is je nieuwsbrief niet meer responsive.

Aandachtspunten bij nieuwsbrieven: call-to-action

Als je meerdere CTA’s in je nieuwsbrief wilt zetten, zorg dan dat er een verschil is tussen je belangrijkste CTA en je andere CTA’s. Zorg dat je belangrijkste call-to-action het grootste en het opvallendste is. Zorg voor een duidelijk opschrift zodat je lezers weten waar ze naartoe gaan.

Vul bijvoorbeeld je belangrijkste CTA op met heldere kleuren. En de andere CTA’s maak je als tekstlink of als grijze knop of zo.

Over je abonnees

Ook als je bovenstaande allemaal doet, dan kan het even goed gebeuren dat je nauwelijks resultaat ziet van je nieuwsbrieven. Want je kunt geen hamburger verkopen aan mensen die geen honger hebben. Let dus heel goed op de kwaliteit van je lijst.

Natuurlijk is het belangrijk dat je een uitstekende nieuwsbrief maakt, want anders verlies je meer abonnees dan het normale verloop op je lijst. Maar evengoed zul je abonnees verliezen. Daarom is lijstgroei een extra aandachtspunt.

Over het maken van een echt goede e-mail die ook echt doet wat hij doen moet valt natuurlijk nog veel meer te vertellen. Wat er nog meer te vertellen is kun je vinden in de rubriek over e-mailstrategie.


Ik ben een Mailchimp PRO partner en ik kan je ook helpen met e-mailstrategie en aflevering van je nieuwsbrieven.

mailchimp tips

Gratis

Heb je al ingechreven voor Mailchimp ninja tips? 

Over de auteur

Scroll naar boven