AB testen met e-mails en splitrun uitvoeren

Splitrun uitvoeren met Mailchimp

Mailchimp

Om een AB test met Mailchimp uit te kunnen voeren heb je Mailchimp Essentials of een hogere versie nodig. En wist je dat je met Mailchimp Premium kunt testen met maar liefst 8 variabelen?


Splitrun met Mailchimp Essentials of Mailchimp Standard

1e mogelijkheid

Als je testgroepen minder dan 5000 abonnees hebben kun je – zoals eerder gezegd – geen betrouwbare AB-test doen. En daarom moet je het anders aanpakken.  Je zet gewoon je hele mailinglijst in. Doe een splitrun met de titel voor 100% van je abonnees.

Je stuurt dan naar 50% van je abonnees titel A en naar 50% van je abonnees titel B.

Met Mailchimp Essentials en Mailchimp Standard kun je dat gewoon instellen.


Splitrun instellen bij Mailchimp

splitrun kleine mailinglijst

Die twee titels geven verschillende resultaten. Als je dit vaker doet zul je zien dat de titel niet alleen verschil maakt voor open rate, maar ook voor de click rate en voor het aantal afmeldingen.


Splitrun met Mailchimp Free

2e mogelijkheid

Als je Mailchimp Free gebruikt heb je bovenstaande mogelijkheid niet. Maar die heb je ook helemaal niet nodig. Je kunt ook 2 groepen maken in je lijst en de ene titel naar de ene helft van je abonnees sturen, terwijl je de andere helft van je abonnees de andere titel stuurt.

Want je gebruikt de resultaten alleen voor informatie: om van te leren. Je kunt bij een kleine mailinglijst geen winnaar bepalen die je de rest van de e-mails stuurt. Dus je hebt eigenlijk ook geen tool nodig om te testen.


Splitrun kleine mailinglijst met Mailchimp

Als je mailinglijst groot genoeg doe je het anders. Je zet dan niet je hele mailinglijst in. Je neemt dan een percentage van je mailinglijst voor de test. Daarna kiest MailChimp de winnaar en de rest van je lijst krijgt de winnende titel.

Lees ook:  Aftersales met Automation

Nu ligt de situatie anders want als je 100% van je lijst inzet voor de test, dan ontdek je wel wat de beste titel is, maar je hebt geen abonnees meer over om die winnende titel naartoe te sturen.

Daarom maak je een spreadsheet en daarin zet je

  • beide titels
  • de open rate van beide titels
  • de clickrate van beide titels
  • en het aantal afmeldingen van beide titels

Zo ga je eens lekker een poosje informatie verzamelen. Kijk er goed naar, want zult een patroon ontdekken. Je zult zien dat de winnende titels een gemeenschappelijk kenmerk hebben.

Een jaar later

En jaar later heb je een heleboel winnende titels verzameld. Je gaat ze dan hergebruiken. Je neemt een winnende titel van vorig jaar en je bedenkt er een tweede titel bij waarvan je hoopt dat hij nog beter is. En zo ga je verder. Ondertussen ontwikkel je je tot een top-titelschrijver!

Misschien heb je dan al wel genoeg abonnees om een echte AB-test te doen, maar ook als dat niet zo is, is er geen man overboord.

Als je het uitvoeren van een splitrun met een kleine mailinglijst ingewikkeld vindt maar er wel het nut van inziet, of als je hulp wilt bij het bedenken van een goede e-mailstrategie, overweeg dan e-mailstrategie training.

En op deze website staat ook een handleiding voor Mailchimp die je verder kan helpen.

Ik ben een erkende Mailchimp en expert en ik bied Mailchimp support.

Judith de Vries

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

Mailchimp expert

MailerLite expert

en ook nog goed in SEO

Gepubliceerd op: 22-2-2020
Voor het laatst bijgewerkt op: 18-9-2021