Bijgewerkt op 1 december 2023

Wat is AB testen?

Bij een AB test voer je letterlijk een test uit: je maakt 2 nieuwsbrieven met een klein verschil, bijvoorbeeld 2 verschillende titels. Dan stuur je versie A naar een klein percentage van je abonnees. Versie B stuur je ook naar een klein percentage van je abonnees. Je wacht een paar uur en dan kijkt Mailchimp welke van je nieuwsbrieven het beste gepresteerd heeft. En die nieuwsbrief stuurt Mailchimp naar de rest van je abonnees.

Voor een betrouwbare test moeten de testgroepen groot genoeg zijn: minimaal 5000 abonnees per testgroep.

Het doel van een AB test is dat je nieuwsbrief beter gaat presteren. Want jij bepaalt niet meer welke titel of lay-out het beste is. Dat laat je door je doelgroep bepalen.

AB testen: klein verschil tussen je e-mails

Bij een een AB test kies je eerst een klein verschil tussen je e-mails:

  • je kiest 2 verschillende titels
  • of je verstuurt ze op 2 verschillende tijden
  • of je stuurt de ene e-mail namens je bedrijf en de andere namens jezelf
  • en kunt zelfs de inhoud compleet laten verschillen, bijvoorbeeld om de click rate te testen

Het doel hiervan is dat je wilt weten welke nieuwsbrief het beste presteert. Je stuurt daarom beide versies naar een klein percentage van je abonnees. Dat is je testgroep. Dan wacht je een poosje en daarna stuur je de nieuwsbrief die het beste gepresteerd heeft naar de rest van je abonnees.

Meestal stuur je 10% naar groep A en 10% naar groep B en 80% naar de rest. Maar je kunt natuurlijk ook met andere percentages werken.

AB testen: is je lijst groot genoeg?

In alle gevallen moet je er rekening mee houden dat je mailinglijst groot genoeg moet zijn voor een AB test. Als je lijst niet groot genoeg is, dan kun je die test wel uitvoeren, maar dan krijg je onbetrouwbare resultaten.

Hier kun je een voorbeeld zien van een test die niet goed is uitgevoerd: te kleine groepen en de tijd tussen de test e-mails en de rest van de e-mails was te kort.

Je ziet hier 2 groepen van elk 99 abonnees. De bedoeling was dat de versie met de hoogste open rate naar de rest van de abonnees zou gaan.

ab test groepen te klein
  • Versie A heeft een open rate van 20,41% en een click rate van 1,02%.
  • Versie B heeft een open rate van 14,14% en een click rate van 0%

Je zou dus denken dat versie B zou worden aangewezen als de verliezer. Maar versie B is aangewezen als de winnaar.

Dat komt in dit geval doordat de test veel te weinig tijd gekregen heeft. Toen die tijd voorbij was, kwam versie B als beste uit de bus. Maar daarna zijn er nog andere testadressen geweest die geopend hebben. Waardoor na verloop van tijd duidelijk werd dat eigenlijk versie A de winnaar is. Maar toen was de rest van de e-mails al verstuurd.

5000 abonnees per testgroep

Onbetrouwbare resultaten kunnen als gevolg hebben dat je niet de winnende nieuwsbrief naar de rest van je abonnees stuurt, maar de verliezende nieuwsbrief! Dat wil je natuurlijk niet. Voor een betrouwbare test moeten de testgroepen groot genoeg zijn: minimaal 5000 abonnees per testgroep.

Het doel van een AB test is dat je nieuwsbrief beter gaat presteren. Want jij bepaalt niet meer welke titel of lay-out het beste is. Dat laat je door je doelgroep bepalen.

Uitvoering van een AB test met Mailchimp

  • Create campaign
  • Email
  • A/B test

Geef je test een naam voor intern gebruik, je lezer ziet deze naam niet.

Mailchimp AB testen
Deze naam ziet je lezer niet

Kies vervolgens je audience en kies of je naar een groep, segment of tag wilt versturen. En dan kies je wat je wilt gaan testen en met het schuifje stel je in naar hoeveel procent van je abonnees je de test wilt versturen.

AB testen met Mailchimp: wat ga je testen

Scrol daarna naar beneden om in te stellen hoe de winnaar gekozen moet worden:

  • Op basis van click rate
  • of op basis van open rate
  • of op basis van de gegenereerde omzet (als je shop verbonden is met Mailchimp)
  • en je kunt ook handmatig kiezen.

En je stelt een wachttijd in: hoe lang moet Mailchimp wachten voor er een winnaar gekozen wordt? Daarna klik je rechtsonder op next.

Wat ga je testen?

Nu kies je wat je gaat testen:

  • Titel
  • Afzender
  • Inhoud
  • Verzendtijd

Waarom AB testen?

Door deze verschillende belangrijke onderdelen van je nieuwsbrief regelmatig te testen hoef je niet meer te twijfelen. En misschien nog belangrijker: je hoeft niet meer alles te geloven wat er op het web te lezen is over “hoe het moet”.

Want je kunt wel ergens lezen dat een bepaalde dag de beste dag is om je nieuwsbrief te versturen, maar voor jouw doelgroep kan dit heel anders liggen.

En je kunt wel op het web lezen dat een plain text nieuwsbrief beter presteert dan een mooi opgemaakte nieuwsbrief, maar je weet dit zeker als je een test met de inhoud hebt gedaan en 2 soorten nieuwsbrieven naar segmenten van je audience hebt gestuurd.

Deze tests uitvoeren is het verschil tussen echte kennis over jouw doelgroep en kennis over de doelgroep van een ander. Want die ander die dat stukje geschreven heeft, heeft die kennis op precies dezelfde manier gekregen.

Ga dus testen, testen en nog eens testen als je wilt dat je nieuwsbrief beter gaat presteren. Testen is de basis van e-mailstrategie.

AB testen en strategisch mailen

AB testen maakt deel uit van strategisch mailen. Door dit heel vaak te doen kom je veel te weten over je doelgroep en gaat je nieuwsbrief steeds beter presteren. Een AB-test kun je doen vanaf Mailchimp Essentials. En met Mailchimp Premium kun je ook met 8 combinaties van variabelen testen.


Ik ben een Mailchimp PRO partner en ik help je graag met het bedenken van een goede test en met de uitvoering hiervan.

Scroll naar boven