Adressen ontdubbelen

Adressen ontdubbelen

Adressen ontdubbelen voor het uploaden van je mailinglijst is niet nodig, op voorwaarde dat je alle adressen in dezelfde lijst zet. Maar het is sowieso een goed idee om alle adressen in dezelfde lijst te zetten, want dat scheelt in de kosten.

Als je de betaalde versie van MailChimp gebruikt dan is het belangrijk dat je adressen niet tweemaal in je account staan, want als dat wel zo is dan kun je gemakkelijk in een hoger tarief vallen dan nodig is.

Over eventuele dubbele adressen hoef je je echter geen zorgen te maken, op voorwaarde dat je 1 mailinglijst gebruikt. Als je 1 mailinglijst gebruikt zorgt MailChimp ervoor dat er geen dubbele adressen op je lijst staan.

Eén audience

Je moet dus zorgen dat je adressen op één lijst staan. Als je adressen op meer dan één lijst staan heb je twee en mogelijk zelfs drie problemen:

 • Misschien komt hetzelfde adres op méér dan 1 lijst voor en hoe vaker het adres op je lijsten voorkomt, hoe duurder dat adres voor jou is. En als je na 15 mei 2019 gestart bent met Mailchimp kun je in de gratis versie zelfs geen extra lijsten aanmaken
 • Je kunt afmeldingen niet correct verwerken
 • En je hebt eventueel gehannes met lijsten verhuizingen van abonnees en ander onnodig gerommel

Lees daar eventueel meer over in het artikel over lijsten opschonen en samenvoegen.

Adressen ontdubbelen

Maar als je adressen op één lijst staan dan hoef je ze niet te ontdubbelen. Je kunt duizend keer proberen hetzelfde adres te uploaden, maar het adres zal niet dubbel op je mailinglijst komen te staan.

Ieder adres kan niet vaker dan éénmaal op je lijst staan, adressen ontdubbelen hoeft dus niet! Probeer dit maar eens, importeer bijvoorbeeld eens je eigen e-mailadres terwijl het al op je lijst staat.

Je krijgt dan een foutmelding als deze te zien:

ontdubbelen

Als je zo’n roze balk te zien krijgt dan weet je: ik heb geprobeerd een e-mailadres te importeren dat al op mijn lijst stond.

Het aantal e-mailadressen dat je wilde importeren terwijl ze al op je lijst stonden staat onderstreept en als je erop klikt dan krijg je in een pop-up te zien om welke e-mailadressen het gaat.

Sync with existing contacts

Vlak voor je gaat importeren zie je ook een functie Sync with existing contactsDat is een vakje dat je kunt aanvinken.

confirm Mailchimp

Het is nodig dit vakje aan te vinken als je nieuwe informatie aan de profielen van bestaande abonnees wilt toevoegen.

Je gebruikt het bijvoorbeeld als je bestaande abonnees in een groep wilt plaatsen of als je een tag wilt toevoegen aan bestaande abonnees.

Tag toevoegen

Als je een tag wilt toevoegen klik je op de plus bij Tags.

plus bij tags

Dit zie je staan op de laatste pagina voor je gaat importeren. Als je op de plus klikt krijg je de tags te zien die je al eerder hebt aangemaakt. Hier kun je er eentje uit kiezen. In het venster waar je de tags ziet staan waar je uit kunt kiezen staat helemaal onderaan een linkje: Manage tags.

Als je daarop klikt kom je op de pagina waar je een nieuwe tag kunt aanmaken. Maar dan ben je wel weg van het scherm waar je aan het importeren was en dat is niet echt handig. Maak de tags die je wilt toevoegen daarom in orde voor je gaat importeren.


Groepen

Je kunt de adressen ook in een groep plaatsen bij het importeren. Die mogelijkheid zie je ook staan op de pagina waar je bent vlak voor je gaat importeren.

Vink aan:

 • Add contacts to interest groups

Nadat je dit hebt aangevinkt zie je de groepen staan die je al eerder hebt aangemaakt. Vink de groepen aan waar je de adressen in wilt plaatsen en klik rechts onder op de knop Import.

Dubbele adressen

Het is hierdoor uitgesloten dat je dubbele adressen op je lijst krijgt als je maar zorgt dat je al je adressen op één lijst plaatst:

 • een nieuw adres wordt gewoon toegevoegd
 • een bestaand adres wordt bijgewerkt of je krijgt een foutmelding, maar het wordt nooit een dubbel adres.

Import history

Nadat je de adressen geïmporteerd hebt, zie je daarna bij import history staan dat je dit gedaan hebt en of het goed gegaan is. Hier moet je direct naartoe gaan, want soms moet je nog even iets doen.

Bij import history zie je de volgende zaken staan.

Aantal adressen

Je ziet er het aantal adressen dat is toegevoegd of bijgewerkt. Omdat hier ook bijgewerkte adressen staan, kan dit aantal afwijken van het aantal dat je ziet als je klikt op “View”.

Import errors

Dat zijn fouten. Je krijgt heel veel errors als je niet aangeeft dat Mailchimp bestaande adressen moet bijwerken. Maar je kunt ook errrors krijgen doordat er spaties in je bestand staan achter de adressen.

Adressen die niet geïmporteerd kon worden

Misschien zie je ook een aantal adressen met de boodschap erbij: were already in your audience and couldn’t be imported”.

Dat zijn niet de adressen die al in je lijst waren en die zijn bijgewerkt, het zijn adressen van mensen die eerder hebben uitgeschreven of het zijn adressen die eerder een bounce gegeven hebben. Uitgeschreven adressen en adressen die eerder een bounce gegeven hebben kun je niet meer importeren.

Invalid adressen en role based adressen

Dit zijn adressen die je niet kunt importeren, maar je kunt ze wel handmatig toevoegen. Het zijn bijvoorbeeld adressen waar een spelfout in staat (“hotnail” i.p.v. “hotmail” o.i.d. of adressen die geen duidelijke eigenaar hebben: info@, contact@, webmaster@ etc.

Als je direct nadat je geïmporteerd hebt hier even gaat kijken, dan staan er aanklikbare links onder die adressen en dan kun je dus kijken wat ermee aan de hand is. Direct doen, want na 24 uur zijn die links niet meer aanklikbaar en kun je dus veel minder zien.

Adressen ontdubbelen

Het is natuurlijk wel handig dat Mailchimp de adressen voor je ontdubbelt, maar doordat hij je achteraf alleen vertelt hoeveel adressen er zijn toegevoegd of bijgewerkt, kun je de aantallen niet controleren.

Hierdoor zou je kunnen denken dat er adressen zijn zoekgeraakt, terwijl ze in werkelijkheid al op je lijst stonden en dus niet toegevoegd hoefden te worden.

Ontdubbelen

Terug naar het begin:

Moet je iets doen om adressen te ontdubbelen?

Het antwoord is:

 • als je één lijst gebruikt hoef je daar niets voor te doen
 • als je meer dan één lijst gebruikt kun je niet voorkomen dat hetzelfde adres op meerdere lijsten voorkomt

Meerdere audiences

Gebruik jij meerdere lijsten? Dan heb je mogelijk dubbele adressen in je account staan en dan betaal je mogelijk iedere maand meer dan nodig is. Je kunt je account zo (laten) inrichten dat meerdere lijsten niet meer nodig zijn. En dan heb je ook geen upgrade nodig.


pijltje

Mailchimp hulp op maat

Veel mensen doen hun e-mailmarketing zelf en dat kan ook best. Maar dan kun je wel situaties tegenkomen waar je niet zo goed raad mee weet. En dan is het handig als je hulp op maat kunt inkopen. Ik bied deze hulp op maat in de vorm van een les van een uur. En meestal kan dat op korte termijn.


Je mag dit artikel gerust doorsturen:

Gratis: de aanjager van je lijst

groeiversneller

Weggevers die echt voor lijstgroei zorgen hebben gemeenschappelijke kenmerken.

In deze serie vertel ik je precies wat die gemeenschappelijke kenmerken zijn.


Je bent hier: Home » Mailchimp » Mailchimp Audiences » Mailchimp adressen organiseren » Adressen ontdubbelen
Adressen ontdubbelen was last modified: by

Lees ook: Offline adressen verzamelen

Adressen ontdubbelen was last modified: by

2 reacties op “Adressen ontdubbelen

 1. Goede uitleg, maar… stel dat je WEL wilt dat iemand zich kan inschrijven op een lijst waar diegene al op staat..
  Mijn dilemma is als volgt: ik heb een site met daarop een weggever en een lijst om aan te melden voor de nieuwsbrief. Beide komen in dezelfde list te staan, maar met een eigen kenmerk. Als iemand al op de lijst staat voor de nieuwsbrief en daarna besluit om de weggever te downloaden krijgt deze nu een foutmeling omdat het emailadres al bestaat. Hoe los ik dat op?

 2. Hallo Rienke,

  Dan moet je met groepen werken. Via een plugin op je website kun je bestaande abonnees laten instromen in een groep. Dat kan bijvoorbeeld met MC4WP of met MailMunch. Je kunt dan de weggever in een groep zetten en daar een custom workflow aan koppelen die getriggerd wordt door het instromen in de groep.
  Als dit lastig uit te voeren is dan kan het handig zijn te weten dat voor dergelijke problemen persoonlijke minicursussen van een uur geef die je per Skype kunt volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *