Adressen uploaden en ontdubbelen

Adressen uploaden en ontdubbelen

Adressen ontdubbelen voor het uploaden van je mailinglijst is niet nodig, op voorwaarde dat je alle adressen in dezelfde lijst zet. Maar het is sowieso een goed idee om alle adressen in dezelfde lijst te zetten, want dat scheelt in de kosten.

Als je de betaalde versie van MailChimp gebruikt dan is het belangrijk dat je adressen niet tweemaal in je account staan, want als dat wel zo is dan kun je gemakkelijk in een hoger tarief vallen dan nodig is.

Over eventuele dubbele adressen hoef je je echter geen zorgen te maken, op voorwaarde dat je 1 mailinglijst gebruikt. Als je 1 mailinglijst gebruikt zorgt MailChimp ervoor dat er geen dubbele adressen op je lijst staan.


Adressen uploaden en ontdubbelen

Je moet dus zorgen dat je adressen op één lijst staan. Als je adressen op meer dan één lijst staan heb je twee en mogelijk zelfs drie problemen:

 • Misschien komt hetzelfde adres op méér dan 1 lijst voor en hoe vaker het adres op je lijsten voorkomt, hoe duurder dat adres voor jou is. En als je na 15 mei 2019 gestart bent met Mailchimp kun je in de gratis versie zelfs geen extra lijsten aanmaken
 • Je kunt afmeldingen niet correct verwerken
 • En je hebt eventueel gehannes met lijsten verhuizingen van abonnees en ander onnodig gerommel

Lees daar eventueel meer over in het artikel over lijsten opschonen en samenvoegen.


Adressen uploaden en ontdubbelen

Maar als je adressen op één lijst staan dan hoef je ze niet te ontdubbelen. Je kunt duizend keer proberen hetzelfde adres te uploaden, maar het adres zal niet dubbel op je mailinglijst komen te staan.

Ieder adres kan niet vaker dan éénmaal op je lijst staan, adressen ontdubbelen hoeft dus niet! Probeer dit maar eens, importeer bijvoorbeeld eens je eigen e-mailadres terwijl het al op je lijst staat.


Adressen uploaden

Volg deze navigatie:

 • Audience (bovenste menu)
 • Kijk in het linker dropdown of je aan het werk bent in het juiste audience.
 • Open dan het rechter dropdown en kies voor: Im[ort contacts.

Nu moet je kiezen of je een file wilt uploaden( een csv-bestand) of dat je een Excel-bestand wilt kopieren en plakken.

contacten uploaden

Daarna klik je op de knop: Continue to Upload.


Adressen plakken

Ik heb gekozen om te gaan kopieren en plakken, daarom krijg ik nu een veld te zien waarin ik mijn adressen kan plakken.

adressen uloaden door kopieren en plakken

Na het plakken kan ik weer verder door de klikken op de knop: Continue to Organize.


Adressen organiseren

Op de volgende pagina begin je met je adressen te organiseren.

 • Eerst kies je het audience waar de adressen aan toegevoegd moeten worden.
 • En dan kies je de e-mail marketing status. Meestal zul je hier kiezen voor Subsscribed.

Je zou ook kunnen kiezen voor Unsubscribed, Non-Subscribed of Cleaned. Maar als je daarvoor kiest kun je de adressen niet mailen. Als je kiest voor Subscribed kun je de adressen mailen en daar heb je toestemming voor nodig.

Groepen

Als je een indeling in groepen hebt, dan zie je de groeptitels die je hebt aangemaakt ook op deze pagina staan.

De groepen die onder je groeptitel hangen zie je pas als je een groeptitel aanvinkt. Dus als je groepen gebruikt, vink dan een groeptitel aan en plaats je adressen in de juiste groep.

Update any existing contacts

Onderaan dezelfde pagina zie je een vakje staan: Update any existing contacts.

adressen uploaden update any existing contacts

Als je dat vakje aanvinkt, dan zal Mailchimp bestaande informatie overschrijven of aanvullen in de profielen van de adressen die je al hebt en die je nu opnieuw aan het importeren bent.

Als je het niet aanvinkt terwijl je adressen aan het importeren bent die al in je lijst staan, dan kunnen die adressen er niet ingezet want ieder adres kan een keer in je lijst staan. Niet vaker.

Klik daarna op: Continue to Tag.


Tags toevoegen

Je komt weer op een nieuwe pagina en daar kun je tags toevoegen.

tags toevoegen

Rechts zie je een aantal veelgebruikte tags staan. Links kun je tags zoeken die je eerder hebt aangemaakt. Je zoekt een tag door te beginnen met typen en dan komt hij vanzelf naar boven. En op deze manier kun je ook een nieuwe tag aanmaken.

Als je de tags hebt aangeklikt die je aan deze import wilt toevoegen, klik je op Continue to Match.


Continue to Match

Op de pagina waar je nu komt moet je extra goed opletten. Hier ga je de merge fields matchen. Dat betekent dat je de voornaam aan het veld voor de voornaam in je lijst moet matchen en dat je het e-mailadres aan het veld voor het e-mailadres in je lijst moet matchen.

Hierboven kun je zien dat Mailchimp het e-mailadres herkend heeft als een e-mailadres, maar van de rest van de kolommen begrijpt hij niets. Hij heeft niet herkend wat er in die kolommen zit.

Als jij dat wel weet en je ook wilt dat de inhoud van de andere kolommen geimporteerd wordt, dan moet je de kolommen matchen. Dat doe je door het potloodje aan te klikken. Je ziet dan een dropdown waarin je het juiste merge field kunt kiezen.

Als je de juiste naam van de kolom gevonden hebt klik je op Confirm. Zo moet je alle kolommen die je wilt importeren de juiste naam geven zodat Mailchimp weet wat er in die kolommen zit.

Als je daarmee klaar bent en je alle kolommen die je wilt importeren benoemd hebt, klik je op de knop: Finalize Import.

Finalize import

Nu zie je een overzicht staan van wat er gaat gebeuren als je daadwerkelijk gaat importeren. Controleer dit overzicht goed.

Adressen uploaden en ontdubbelen; review import

Dubbele adressen

Het is uitgesloten dat je dubbele adressen op je lijst krijgt als je maar zorgt dat je al je adressen op één lijst plaatst:

 • een nieuw adres wordt gewoon toegevoegd
 • een bestaand adres wordt bijgewerkt of je krijgt een foutmelding, maar het wordt nooit een dubbel adres.

Import history

Nadat je de adressen geïmporteerd hebt, kun je bij de import history zien wat er precies gebeurd is. De import history vind je als volgt:

 • Klik aan: Audience (bovenste menu).
 • Open nu het menu Manage Contacts (dat staat ongeveer middenop de pagina).
 • Kies hier voor Import history.

Als je daadwerkelijk adressen hebt toegevoegd dat staan er bij je upload 2 knoppen:

 • Undo
 • View

Met de knop Undo kun je de hele import weer ongedaan maken. Dat kan handig zijn als je een fout hebt gemaakt of als je ineens een waarschuwing ziet van Mailchimp Omnivore.

En met de knop View kun je zien welke adressen je geimporteerd hebt.

Als deze import niet werkelijk iets veranderd heeft in je lijst, dan staat er geen knop Undo want dan is er niets om ongedaan te maken.

Bij Import history kunnen nog een aantal zaken staan. Let op: dit kan, maar dat hoeft niet.

Aantal adressen

Je ziet er het aantal adressen dat is toegevoegd of bijgewerkt. Omdat hier ook bijgewerkte adressen staan, kan dit aantal afwijken van het aantal dat je ziet als je klikt op “View”.

Import errors

Dat zijn fouten. Je krijgt heel veel errors als je niet aangeeft dat Mailchimp bestaande adressen moet bijwerken. Maar je kunt ook errrors krijgen doordat er spaties in je bestand staan achter de adressen.

Adressen die niet geïmporteerd konden worden

Misschien zie je ook een aantal adressen met de boodschap erbij: were already in your audience and couldn’t be imported”.

Dat zijn niet de adressen die al in je lijst waren en die zijn bijgewerkt, het zijn adressen van mensen die eerder hebben uitgeschreven of het zijn adressen die eerder een bounce gegeven hebben. Uitgeschreven adressen en adressen die eerder een bounce gegeven hebben kun je niet meer importeren.

Invalid adressen en role based adressen

Dit zijn adressen die je niet kunt importeren, maar je kunt ze wel handmatig toevoegen. Het zijn bijvoorbeeld adressen waar een spelfout in staat (“hotnail” i.p.v. “hotmail” o.i.d. of adressen die geen duidelijke eigenaar hebben: info@, contact@, webmaster@ etc.

Als je direct nadat je geïmporteerd hebt hier even gaat kijken, dan staan er aanklikbare links onder die adressen en dan kun je dus kijken wat ermee aan de hand is. Direct doen, want na 24 uur zijn die links niet meer aanklikbaar en kun je dus veel minder zien.


Adressen ontdubbelen

Het is natuurlijk wel handig dat Mailchimp de adressen voor je ontdubbelt, maar doordat hij je achteraf alleen vertelt hoeveel adressen er zijn toegevoegd of bijgewerkt, kun je de aantallen niet controleren.

Hierdoor zou je kunnen denken dat er adressen zijn zoekgeraakt, terwijl ze in werkelijkheid al op je lijst stonden en dus niet toegevoegd hoefden te worden.

Ontdubbelen

Terug naar het begin:

Moet je iets doen om adressen te ontdubbelen?

Het antwoord is:

 • als je één lijst gebruikt hoef je daar niets voor te doen
 • als je meer dan één lijst gebruikt kun je niet voorkomen dat hetzelfde adres op meerdere lijsten voorkomt

Meerdere audiences

Gebruik jij meerdere lijsten? Dan heb je mogelijk dubbele adressen in je account staan en dan betaal je mogelijk iedere maand meer dan nodig is. Je kunt je account zo inrichten dat meerdere lijsten niet meer nodig zijn. En dan heb je ook geen upgrade nodig.

Adressen uploaden en ontdubbelen

Adressen uploaden en ontdubbelen zodat je alle adressen in hetzelfde audience hebt staan is dus helemaal niet zo moeilijk. Maar je moet wel heel zorgvuldig werken, vooral bij het matchen van de kolommen.


pijltje

Mailchimp hulp op maat

Veel mensen doen hun e-mailmarketing zelf en dat kan ook best. Maar om echt iets uit je e-mailmarketing te halen moet je wel het e.e.a. weten en goed kunnen werken met groepen, segmenten en tags is de basis van e-mailstrategie.

Over groepen, segmenten en tags kan ik je een individuele training aanbieden voor een prijs waar anderen groepstrainingen voor geven. En in de training over groepen, segmenten en tags gaan we wel een flinke stap verder dan alleen uploaden. Na deze training kun je ermee werken. Je kunt dan heel gericht mailen.

Wil je meer weten over Mailchimp? Ga dan naar de handleiding met uitleg hoe Mailchimp werkt. En denk eraan dat je adressen die je niet gebruikt beter kunt archiveren om de kosten laag te houden. Dit geldt ook voor uitgeschreven adressen.


Strategisch mailen

de waarde van je mailinglijst

Al je nieuwsbrieven naar iedereen mailen is zeer beslist géén recept voor succes.

Als je werkelijk succesvol wilt gaan mailen, kom dan voor een individuele training e-mailstrategie. Dan leer ik je wat je hierover moet weten.

Lees er meer over >>


Je bent hier: Home » Mailchimp » Mailchimp Audiences » Mailchimp adressen organiseren » Adressen uploaden en ontdubbelen
Adressen uploaden en ontdubbelen was last modified: by

Ik ben een door Mailchimp erkende Mailchimp expert. En daarom heb ik ook een profiel op de website van Mailchimp.

Adressen uploaden en ontdubbelen was last modified: by

2 reacties op “Adressen uploaden en ontdubbelen

 1. Goede uitleg, maar… stel dat je WEL wilt dat iemand zich kan inschrijven op een lijst waar diegene al op staat..
  Mijn dilemma is als volgt: ik heb een site met daarop een weggever en een lijst om aan te melden voor de nieuwsbrief. Beide komen in dezelfde list te staan, maar met een eigen kenmerk. Als iemand al op de lijst staat voor de nieuwsbrief en daarna besluit om de weggever te downloaden krijgt deze nu een foutmeling omdat het emailadres al bestaat. Hoe los ik dat op?

 2. Hallo Rienke,

  Dan moet je met groepen werken. Via een plugin op je website kun je bestaande abonnees laten instromen in een groep. Dat kan bijvoorbeeld met MC4WP of met MailMunch. Je kunt dan de weggever in een groep zetten en daar een custom workflow aan koppelen die getriggerd wordt door het instromen in de groep.
  Als dit lastig uit te voeren is dan kan het handig zijn te weten dat voor dergelijke problemen persoonlijke minicursussen van een uur geef die je per Skype kunt volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *