Advertenties op je website en SEO

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Advertenties op je website, zouden die van invloed zijn op je ranking of niet? Dat is het onderwerp van dit artikel: Advertenties op je website en SEO.

Want soms hoor ik dat mensen denken dat het niet mogelijk is om je website hoog in de zoekresultaten te krijgen. Dat is gelukkig niet waar, dit is prima mogelijk als de inhoud van je website maar werkelijk iets toevoegt aan het web.

Hoe kijkt Google naar je website?

Google kijkt kritisch naar je website en stelt zichzelf hierbij een aantal vragen. Bij het beoordelen van de kwaliteit van je website stelt Google zichzelf o.a. de volgende vraag:

Worden er erg veel advertenties bij dit artikel weergegeven die afleiden van de hoofdinhoud of het zicht hierop blokkeren?

Google productblog

Google heeft er dus geen bezwaar tegen als je advertenties bij je artikelen wilt plaatsen, maar ze mogen niet de boventoon voeren. En de inhoud van de artikelen moet gemakkelijk te lezen zijn.

Advertenties op je website

Als het jouw doel is om met je website mensen aan te trekken die misschien je klant zouden kunnen worden, dan zal het niet snel gebeuren dat advertenties op je website afleiden van de hoofdinhoud of het zicht op de hoofdinhoud blokkeren.

Dat is niet in jouw belang. Je weet wel beter.

Maar eh … denk je dat een popup voor inschrijvingen voor je nieuwsbrief misschien gezien zou kunnen worden als een annonce die het zicht op de hoofdinhoud blokkeert?

Artikelenwebsites

Er bestaan ook artikelenwebsites. Op artikelenwebsites staan gewoonlijk (veel) advertenties en ze komen soms erg opvallend in beeld. Begrijpelijk, want ze moeten voor de inkomsten zorgen.

Er zijn behoorlijk wat pagina-weergaven nodig zijn om een inkomen te verwerven uit advertenties op je website. Maar het is niet onmogelijk en als je website veel bezoekers trekt kan het heel interessant zijn om gerelateerde commerciële oproepjes aan je website toe te voegen.

Het is wel begrijpelijk dat een website die clicks op advertenties als enige inkomstenbron heeft, liever niet wil dat je die commerciële oproep niet ziet. Google waardeert het gelukkig niet als een advertentie beter te vinden is dan de hoofdinhoud.

Advertenties die iets toevoegen

Er is ook een heel andere manier van omgaan met advertenties: soms kunnen ze iets toevoegen aan een webpagina.

Neem bijvoorbeeld advertenties voor boeken. Als je een affiliatelink bij een artikel plaatst naar een boek dat je als bron gebruikt hebt, dan voeg je werkelijk iets toe voor je lezers, want ze kunnen dat boek dan gemakkelijk vinden en als ze dat willen kunnen ze het direct kopen.

Zo zijn er vast wel meer voorbeelden te vinden van advertenties die de inhoud van een website verrijken.

Kijk bijvoorbeeld eens op Tradetracker.com of Daisycon.com. Je kunt hier massa’s adverteerders vinden die het fijn zouden vinden als je hun advertenties op je website zou plaatsen.

Maar wees ook met affiliatelinks voorzichtig. Verwerk ze in je artikelen of plaats ze als verwijzing naar je bronnen, maar plaats ze niet zomaar. Maak niet een pagina met uitsluitend affiatelinks. Een pagina met uitsluitend affiliatelinks voegt niets toe en is niet interessant.

Advertenties: gerelateerde verwijzingen

In het algemeen: als je advertenties op je website wilt plaatsen, zorg er dan voor dat het echt gerelateerde verwijzingen zijn. Zorg dat ze iets toevoegen en dat de hoofdtekst gewoon goed te zien blijft. Als je daarvoor zorgt hoef je niet bang te zijn dat ze je je positie in de zoekresultaten zullen kosten.

Heb je wel een positie in de zoekresultaten?

Als je nauwelijks een positie hebt in de zoekresultaten, dan kan het goed zijn dat je site structuur niet goed genoeg is voor goede indexatie. Dan indexeert Google je site wel, maar een beetje hapsnap. Hij mist dan een heleboel pagina’s. Als je daar iets aan wilt doen, kom dan een keer naar mijn kantoor in Heiloo bij Alkmaar, dan leer ik je hoe je dit aanpakt.

En voor nu direct: lees lekker verder in de handleiding SEO zelf doen.


Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op


Advertenties op je website en SEO was last modified: by

Lees direct verder: Opmaak van je artikelen

Met dank aan Schmidsi voor het materiaal van de kopafbeelding.

Advertenties op je website en SEO was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *