Afbeeldingen optimaliseren in WordPress

Afbeeldingen optimaliseren
Je bent hier: Home » Blog » SEO voor dienstverleners » Afbeeldingen optimaliseren in WordPress


Afbeeldingen optimaliseren in WordPress is zoekmachineoptimalisatie voor afbeeldingen. Ik ga je vertellen hoe je afbeeldingen kunt toevoegen en optimaliseren en hoe je ze kunt uitlijnen en hoe je afbeeldingen kunt optimaliseren.

Afbeeldingen optimaliseren is heel gemakkelijk als je een WordPress website hebt en is ook aan te raden dat te doen want dan worden je pagina’s en blogposts beter gevonden in de zoekresultaten. Afbeeldingen plaatsen hoort bij het beheren van je pagina’s, want het is aan te raden ervoor te zorgen dat iedere pagina minimaal 1 afbeelding heeft.


Afbeeldingen optimaliseren in WordPress

Afbeeldingen op je website hoeven niet verschrikkelijk groot te zijn, maar de meeste plaatjes zijn wel verschrikkelijk groot. Het is daarom aan te raden het plaatje voor het je het gaat uploaden eerst te verkleinen.

Dat kan heel simpel. Hoe je afbeeldingen kunt verkleinen kun je hier lezen en hoe je afbeeldingen kunt toevoegen en optimaliseren kun je hieronder lezen.

Standaard formaten op WordPress zijn:

 • 150 x 150 px
 • 300 x 300 px
 • 1024 x 1024 px

Als je in de zijbalk gaat naar Instellingen → Media dan kun je zien of deze formaten ook gelden voor jouw website.

Bovendien kun je afbeeldingen ook nog comprimeren. Dat kun je buiten je website doen, maar met een plugin kun je dit ook binnen je website doen. En dat laatste is natuurlijk makkelijker.


Welke afbeeldingen

Het is natuurlijk niet zo boeiend als je een willekeurige afbeelding aan een tekst toevoegt want dan begrijpt niemand wat die afbeelding op die pagina doet. Daaruit volgt:

 • Plaats relevante afbeeldingen.
 • Kies het liefst voor afbeeldingen die iets toevoegen aan de tekst. Afbeeldingen die de tekst meer betekenis geven of die je de tekst verduidelijken.
 • Het is misschien een open deur, maar plaats afbeeldingen die tekst verduidelijken ook in de buurt van de tekst die ze verduidelijken.
 • En als het kan: plaats dan unieke afbeeldingen.


Afbeeldingen optimaliseren in WordPress

Benodigde tijd: 10 minuten.

Het optimaliseren van afbeeldingen in WordPress doe je door alles in te vullen dat ingevuld kan worden:

 1. Eerst op formaat maken ofwel verkleinen vóór je de afbeelding gaat uploaden

  Als een afbeelding te groot is, dan ziet je lezer dat niet. Maar het laden van de pagina neemt dan wel veel meer tijd waardoor je website trager wordt.

 2. Geef ‘m voor het uploaden een relevante naam

  Foto’s hebben vaak een nietszeggende combinatie van cijfers en letters als naam. Doe daar voor het uploaden iets aan want alle informatie is meegenomen.

 3. Comprimeren

  Met een plugin op je website kun je de afbeelding ook comprimeren.

 4. Relevante titel

  Geef ‘m na het uploaden een relevante titel.

 5. Alt tekst

  Vul bij de alt tekst het doel van de afbeelding in. Als je geen alt-tekst wilt invullen, vul dan twee aanhalingstekens in [“”]. Dan hebben slechtzienden en blinden er geen last van dat je niets hebt ingevuld.

Tekst in afbeeldingen en onderschrift

Tekst in de afbeeldingen kan er soms best leuk uitzien, maar als het om optimaliseren gaat dient tekst in een afbeelding nergens toe. Als je wilt dat Google die tekst ook kent, dan moet je ‘m niet op een afbeelding zetten maar gewoon op je website. Bijvoorbeeld als onderschrift.

Een onderschrift bij je afbeelding plaatsen is sowieso een goed idee, want onderschriften bij afbeeldingen worden erg goed gelezen.


Hoe je afbeeldingen toevoegt

Ga naar de pagina waar je de afbeelding wilt toevoegen

Klik daar op het plusje (links boven)

plusje nieuw blok maken
Klik het plusje aan

Kies het blok: Afbeelding

Als je het blok “Afbeelding niet ziet staan, typ dan “Afbeelding” in het zoekveld. Het blok komt dan vanzelf naar boven.

blok afbeelding
Afbeeldingenblok zoeken

Voeg de afbeelding toe

gutenberg blok afbeelding
Gutenberg afbeeldingenblok

Alt tekst

Vul, afhankelijk van het doel van de afbeelding, een alternatieve tekst in.


Alt tekst

De alt tekst vraagt bijzondere aandacht, want de plugin van Yoast geeft een rood bolletje als je de focus zoekterm niet in de alt tekst verwerkt. Maar besef dat de plugin van Yoast een tool is. Een hulpmiddel. En het doel van een hulpmiddel is niet het groen krijgen van alle bolletjes. Lees hier in deze beslisboom wat je in jouw situatie precies moet doen.

Als je de alt tekst wilt veranderen, klik dan op het blok waar de afbeelding in staat. Daarna staat er een veld in de rechter zijbalk waarin je de alt tekst kunt aanpassen.


Afbeelding uitlijnen

Je ziet hieronder ook staan dat je de afbeelding kunt uitlijnen. Speel daar even mee, want dan zie je vanzelf wat je er allemaal mee kunt.

afbeelding van lammetje uitlijnen


Uitgelichte afbeelding

Je kunt ook een uitgelichte afbeelding gebruiken, die komt dan boven de tekst op je website te staan. Google adviseert om hiervoor de belangrijkste afbeelding te kiezen.

Yoast Premium geeft een voorvertoning van hoe je pagina er als zoekresultaat uitziet. Daar zie ik de uitgelichte afbeelding bij staan. En in de mobiele zoekresultaten is dat een vierkante afbeelding met afgeronde hoeken.

Mobile first

Bij het optimaliseren van je website geldt dat de versie voor de mobiele zoekresultaten het belangrijkste is. En dat geldt ook voor de uitgelichte afbeelding. Omdat de afbeelding voor de mobiele zoekresultaten een uitsnede is, moet je hier rekening mee houden bij het maken van je afbeelding. Zorg dat er in het midden van je afbeelding iets te zien is.

screenshot
Voorvertoning mobiel zoekresultaat


Afbeeldingen optimaliseren: verbetering van je ranking

Afbeeldingen optimaliseren maakt deel uit van het proces van het verbeteren van de positie van je website in de zoekresultaten.

Door dergelijke eenvoudige zaken te verbeteren kun je een enorme verbetering van je positie bereiken. Meer inspiratie om je website te verbeteren kun je lezen in de handleiding SEO leren voor beginners.


Vindbaar worden

pijltje
Afbeeldingen optimaliseren in WordPress was last modified: by

Als je nou echt graag wilt dat je website gaat bijdragen aan je marketing, volg dan een cursus SEO marketing.

Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

Helpt dienstverleners met marketing

Get Clients Now!™ facilitator, Mailchimp expert, MailerLite expert, goed in SEO en je kunt nog met me lachen ook.

Betalen in WordPress Content marketing Google Analytics Google Panda Leads opvolgen Mailchimp account Mailchimp audiences Mailchimp automation Mailchimp betaald Mailchimp integraties Mailchimp merge tags Mailchimp nieuwsbrieven Mailchimp Specialist Mailchimp statistieken MailerLite Automation MailerLite nieuwsbrieven MailerLite Specialist Marketing voor diensten Niche kiezen Pijplijn vullen SEO verbeteren SEO voor dienstverleners Social media Uitgelicht Verkopen WordPress Zonder categorie


Get Clients Now!™ is een handelsmerk van Wings for Business LLC, en wordt onder licentie gebruikt. www.getclientsnow.com


Afbeeldingen optimaliseren in WordPress was last modified: by

Bronnen en credits

Afbeeldingen optimaliseren in WordPress was last modified: by