Afbeeldingen optimaliseren

Afbeeldingen optimaliseren

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Afbeeldingen optimaliseren is zoekmachineoptimalisatie voor afbeeldingen.

Je kunt hier lezen hoe je afbeeldingen kunt toevoegen en optimaliseren en je vindt hier een verwijzing naar een artikel waarin beschreven staat hoe je afbeeldingen kunt verkleinen.

Afbeeldingen optimaliseren is heel gemakkelijk als je een WordPress website hebt en is ook aan te raden dat te doen want dan worden je pagina’s en blogposts beter gevonden in de zoekresultaten. Afbeeldingen plaatsen hoort bij het beheren van je pagina’s, want het is aan te raden ervoor te zorgen dat iedere pagina minimaal 1 afbeelding heeft.

Zoekmachine optimalisatie voor afbeeldingen

Afbeeldingen op je website hoeven niet verschrikkelijk groot te zijn, maar de meeste plaatjes zijn wel verschrikkelijk groot. Het is daarom aan te raden het plaatje voor het je het gaat uploaden eerst te verkleinen.

Dat kan heel simpel. Hoe je afbeeldingen kunt verkleinen kun je hier lezen en hoe je afbeeldingen kunt toevoegen en optimaliseren kun je hieronder lezen.

Standaard formaten op WordPress zijn:

 • 150 x 150 px
 • 300 x 300 px
 • 1024 x 1024 px

Als je in de zijbalk gaat naar Instellingen → Media dan kun je zien of deze formaten ook gelden voor jouw website.

Bovendien kun je afbeeldingen ook nog comprimeren. Dat kun je buiten je website doen, maar met een plugin kun je dit ook binnen je website doen. En dat laatste is natuurlijk makkelijker.

Welke afbeeldingen

Het is natuurlijk niet zo boeiend als je een willekeurige afbeelding aan een tekst toevoegt want dan begrijpt niemand wat die afbeelding op die pagina doet. Daaruit volgt:

 • Plaats relevante afbeeldingen.
 • Kies het liefst voor afbeeldingen die iets toevoegen aan de tekst. Afbeeldingen die de tekst meer betekenis geven of die je de tekst verduidelijken.
 • Het is misschien een open deur, maar plaats afbeeldingen die tekst verduidelijken ook in de buurt van de tekst die ze verduidelijken.
 • En als het kan: plaats dan unieke afbeeldingen.

Tekst in afbeeldingen

Tekst in afbeeldingen kan er best leuk uitzien, maar verder is het nergens goed voor. Als je wilt dat Google die tekst ook kent, dan moet je ‘m niet op een afbeelding zetten maar gewoon op je website.


WordPress afbeeldingen toevoegen

Benodigde tijd: 2 minuten.

Hier kun je lezen hoe je een afbeelding toevoegt in de Gutenberg editor

 1. Ga naar de pagina waar je de afbeelding wilt toevoegen

  Klik op het plusje (linksboven).
  plusje nieuw blok maken

 2. Kies het blok: Afbeelding

  Als je het blok “Afbeelding niet ziet staan, typ dan “Afbeelding” in het zoekveld. Het blok komt dan vanzelf naar boven. blok afbeelding

 3. Voeg de afbeelding toe

  Je kunt nu kiezen of je een afbeelding wilt uploaden of dat je een afbeelding wilt kiezen uit de mediabibliotheek. Of je kunt een afbeelding invoegen via een URL. gutenberg blok afbeelding


Alt tekst

Vul, afhankelijk van het doel van de afbeelding, een alternatieve tekst in.

Wat zegt Matt Cutts hierover?

Als je dit niet goed hebt gedaan, dan kun je dat ook achteraf nog doen door de afbeelding te bewerken.

Afbeelding bewerken

Klik dan in de afbeelding. Aan de rechterkant in de zijbalk zie je dan een veld: Alt tekst (alternatieve tekst).

Hier staat bij dat als de afbeelding alleen decoratief is, je het veld leeg moet laten. Maar in de video hierboven zegt Matt Cutts iets anders. Goede raad is dus duur want een eenduidig advies is er niet. Ik zou zeggen: houd het in elk geval kort en bondig.

Afbeelding uitlijnen

Je ziet hieronder ook staan dat je de afbeelding kunt uitlijnen. Speel daar even mee, want dan zie je vanzelf wat je er allemaal mee kunt.

afbeelding van lammetje uitlijnen

WordPress afbeeldingen optimaliseren

Het optimaliseren van afbeeldingen in WordPress doe je door alles in te vullen dat ingevuld kan worden:

 • Eerst op formaat maken ofwel verkleinen (vóór je de afbeelding gaat uploaden).
 • Relevante zoekterm als naam (vóór je de afbeelding gaat uploaden).
 • Relevante titel (na het uploaden).
 • En een alt-tekst (na het uploaden) als dat relevant is.

Als je geen alt-tekst wilt invullen, vul dan twee aanhalingstekens in [“”]. Dan hebben slechtzienden en blinden er geen last van dat je niets hebt ingevuld.


Uitgelichte afbeelding

Je kunt ook een uitgelichte afbeelding gebruiken, die komt dan boven de tekst op je website te staan. Google adviseert om hiervoor de belangrijkste afbeelding te kiezen.

Yoast Premium geeft een voorvertoning van hoe je pagina er als zoekresultaat uitziet. Daar zie ik de uitgelichte afbeelding bij staan. En in de mobiele zoekresultaten is dat een vierkante afbeelding met afgeronde hoeken.

afbeeldingen optimaliseren
Voorvertoning mobiel zoekresultaat

Die vierkante afbeelding is het hart van de echte uitgelichte afbeelding. Houd hier rekening mee als je uitgelichte afbeelding langwerpig is. Zorg dat er iets in het hart staat dat de pagina aantrekkelijker maakt om te bezoeken.


Afbeeldingen optimaliseren: verbetering van je ranking

Afbeeldingen optimaliseren maakt deel uit van het proces van het verbeteren van de positie van je website in de zoekresultaten.

Door dergelijke eenvoudige zaken te verbeteren kun je een enorme verbetering van je positie bereiken. Meer inspiratie om je website te verbeteren kun je lezen in de handleiding SEO leren voor beginners.


Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt opAfbeeldingen optimaliseren was last modified: by

Bronnen en credits

Afbeeldingen optimaliseren was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *