Bijgewerkt op 21 juni 2023

affiliate links

Geschatte leestijd: 0 minuten

Affiliate links in een nieuwsbrief zijn voor de meeste e-mail platforms een grijs gebied. Ze staan vaak affiliate marketing niet toe. Maar een enkele affiliate link wel.

Mailchimp en MailerLite zijn het roerend eens over wat kan en wat niet kan. Maar de servers denken er anders over.

MailerLite

Affiliate marketing (verboden) – is een type bedrijf waarbij je een commissie verdient door de producten van andere bedrijven te promoten. We staan deze activiteit niet toe, omdat er geen directe relatie is tussen jou en je abonnees. Het is niet toegestaan om niet-gerelateerde aanbiedingen naar je abonnees te sturen of je voor te doen als een ander merk.

MailerLite Terms of Use punt 11

Mailchimp

Links die naar een derde partij verwijzen, maar niet namens die derde partij vermarkten. Vaak worden affiliatelinks gebruikt in de context van een partnerschap tussen twee onafhankelijke leveranciers of bedrijven.

Mailchimp

Phishing e-mails

Omleiding

Het punt is namelijk dat links in een nieuwsbrief een omleiding onder zich hebben. Je platform plaatst een andere link onder jouw link. Het doel hiervan is dat ze je statistieken moeten leveren. Dus ze moeten clicks op de links bij kunnen houden. En dat doen ze door een omleiding naar een telmachine onder jouw link te zetten.

En een affiliate link is ook een omleiding. Dus dan heb je een dubbele omleiding in je nieuwsbrief.

Phishing

Voor de ontvangende server ziet zo’n omleiding er uiterst verdacht uit. Hij vindt dat het zoveel op een phishingomleiding lijkt, dat het ook wel een phishing omleiding zal zijn. En dus gaat je nieuwsbrief naar spam. En als je lezer zo vriendelijk is om ‘m daar uit te halen, dan krijgt hij een duidelijke waarschuwing te zien.

Hoe dan wel?

Nou, wat je er ook mee doet, zet ze niet in je nieuwsbrief. Zet ze liever op je website. Daar zijn natuurlijk ook regels voor. Die kun je hier lezen op de website van Charlotte.

Maar zet nooit affiliatelinks in je nieuwsbrief, ook niet als je platform het goed vindt, want de ontvangende servers zien dit niet zitten.

Het gaat dus niet om dat Mailchimp of MailerLite bezwaren hebben tegen een affiliate link in je nieuwsbrief. Het probleem ligt er in dat de ontvangende servers deze link niet echt herkennen als een affiate link. Ze herkennen ‘m als een omleiding. En een omleiding kan ook een phishing e-mail zijn. Dat is de ene kant van het verhaal.

De andere kant van het verhaal is dat mensen het niet goed vinden als hun e-mailadres phishing e-mails doorlaat. Als dat gebeurt zijn ze niet tevreden over hun Internet Service Provider en dan zou het kunnen dat ze een ander zoeken. Daarom kunnen Internet Service Providers het zich niet permitteren om e-mails waar omleidingen in staan door te laten. En daarom komt jouw e-mail waar een affiliatelink in staat in spam.

Kom jouw nieuwsbrief in spam en weet je niet hoe dat komt? Dat kan ik voor je uitvinden.


Want ik ben zowel Mailchimp expert als MailerLite expert. En hier kun je meer vinden over de aflevering van je nieuwsbrief.

Als je nieuwsbrief in spam komt, dan denk ik aan een slecht onderhouden lijst of een technische fout in je nieuwsbrief. Iets dat je zelf hebt gedaan toen je de nieuwsbrief maakte.

Hier kun je een checklist opvragen om snel te controleren of je zoiets gedaan hebt.

mailchimp tips

Gratis

Heb je al ingechreven voor Mailchimp ninja tips? 

Over de auteur

Scroll naar boven