Bijgewerkt op 1 december 2023
De alt tekst of alt tag is de tekst die wordt weergegeven in plaats een afbeelding. Deze tekst heeft een belangrijke functie voor zoekmachines, ontvangende e-mailadressen en ook voor bijvoorbeeld blinden als ze een voorleesprogramma gebruiken.
Alt tekst in nieuwsbrieven
Als je afbeeldingen afbeeldingen in je nieuwsbrief plaatst dan moet je een beknopte beschrijving van die afbeelding invullen. Daar is ook een vakje voor. Wat je daar moet invullen, hangt af van wat er op de afbeelding te zien is.
Nieuwsbrieven worden gewoonlijk niet geïndexeerd en dan plaats je alt tekst alleen voor de mensen die nog geen toestemming hebben gegeven om de afbeeldingen te tonen. Als mensen nog geen toestemming hebben gegeven om de afbeeldingen te tonen dan zien ze een roze of groen vlakje.
Daar staat jouw alt tekst in, op voorwaarde dat je ‘m invult. En anders weten die mensen helemaal niets over die afbeelding en dan verkleint de kans dat ze toestemming geven om de afbeelding te tonen. Vul dus een beknopte omschrijving in van wat er op de afbeelding te zien is.
Op websites
Maar als een pagina geïndexeerd wordt dan gebruikt Google de alt tekst om te snappen wat er op de afbeelding staat want die afbeelding ziet hij niet. Er is een beslisboom om te weten wat je op websites moet invullen in het veld van de alt-tag.
Want er is een verschil in betekenis tussen informatie afbeeldingen die je alleen plaats om de pagina een beetje leuker te maken en afbeeldingen die een informatieve functie hebben. Denk hierbij aan foto’s die iets demonstreren of grafieken e.d. De zoekmachines willen graag weten wat de betekenis is van de afbeeldingen die je plaatst. Hij wil weten wat de functie is en wat erop staat.
Alt tekst voor mensen die voorleesprogramma’s gebruiken
Mensen die slechtziend of blind zijn gebruiken kunnen voorleesprogramma’s gebruiken. Voor deze mensen is het ook heel erg belangrijk dat je iets invult bij de afbeelding. Want als je dat veld leeg laat, dan stopt het voorlezen even en dat luistert heel vervelend.
Vul daarom altijd is in en als je volgens de beslisboom niets in moet vullen zet dan twee keer aanhalingstekens niet zonder spatie ertussen: “”. Dan hebben mensen die voorleesprogramma’s gebruiken er geen last van dat je niets hebt ingevuld.
En als je een alt tag gaat formuleren, doe dan alsof je de afbeelding beschrijft aan iemand die blind is.
Vergeet de alt tekst niet
Vergeet dus niet om een alt tekst te plaatsen, of zet dubbele aanhalingstekens, want de alt tekst heeft een belangrijke functie.