Automation starten met een muisklik

Automation starten met een muisklik
Je bent hier: Home » Blog » Mailexpert » Mailchimp » Mailchimp audiences » Automation starten met een muisklik

Geschatte leestijd: 4 minuten

Automation starten met een muisklik: vaak hoor ik dat dingen bij Mailchimp niet kunnen. Omdat Mailchimp ze niet zou hebben. Of omdat het systeem ergens niet geschikt voor zou zijn. Automation starten met een muisklik ofwel linktrigger is één van de dingen waarover ik vaak hoor dat Mailchimp het niet heeft. 

Maar Mailchimp heeft dat wel. Hier kun je lezen hoe je lezer Automation kan starten met een muisklik.


Dit kun je doen met alle versies van Mailchimp. Hoewel het natuurlijk wel lastig is om dit zinvol te maken met de welkom e-mail van Mailchimp Free. Maar technisch gezien kan het.


Automation starten met een muisklik

Als je Mailchimp Automation wilt laten starten met een muisklik, begin dat met het maken van de Automation workflow die je wilt laten starten door een klik op een link. Het maakt hierbij niet uit welk type workflow je hiervoor kiest. Je kunt iedere workflow laten triggeren door een klik op een link. Het is als het ware een extra trigger.

Op de pagina waar je complete workflow staat (alle e-mails onder elkaar) staat helemaal bovenaan in je browser een URL.


automation starten met een muisklik
Campaign ID van je workflow ophalen


Helemaal achteraan deze URL staat een getal. Dat getal is je campaign ID. Dit getal is een uniek kenmerk van je campagne. Dit getal heb je nodig om de workflow te laten starten. Kopieer daarom dat getal.

Nu ga je de merge tag gebruiken waarmee je Automation kunt laten starten. Dat is deze merge tag:

*|AUTOMATION:WORKFLOWADDURL(campaign_id)|*

Om Mailchimp Automation te laten starten doe je nu alsof je een gewone uitgaande link gaat maken: klik het schakeltje aan en vul de merge tag in.


Link trigger Automation starten
Merge tag invullen


Op de plaats van de kruisjes vul je het getal in dat de ID van je workflow is.

Je kunt deze merge tag overal gebruiken: in een andere Automation workflow, maar ook in een gewone nieuwsbrief. Dat maakt niets uit. Als je deze merge tag waar dan ook onder een tekst plaatst, dan start je workflow als iemand klikt op die link.


Automation bedankpagina

Als mensen op die link klikken dan komen ze op een bedankpagina van Mailchimp. Die pagina heeft een Engelse tekst en die kun je niet vertalen.

Maar ik heb wel een leuke tip gelezen van een mede-expert. Dit tip heeft alleen ook een paar belangrijke nadelen, dus of je dit gaat doen moet je zelf bepalen.

  • Klik op de naam van je lijst
  • Daarna op Sign up forms
  • Form builder

Open dan de dropdown en kies bij Other Bits voor Automation landingspage. En dan zie je daar een Engelse koptekst staan met een merge tag erin. Als je tekst toch netjes wilt hebben voor je Nederlandse lezers dan is dit de tip van mijn mede-expert: maak alle tekst wit en ga de tekst daarna handmatig weer inkleuren. Ik vind dit geen aanrader.


Automation bedankpagina
Automation bedankpagina


Automation bedankpagina

Dat doe je als volgt:

  • Klik op het tabblad: Design it
  • Kies dan voor Default text
  • En kies voor wit #ffffff

Je moet daarna de tekst weer handmatig inkleuren op alle pagina’s van de formulierenset. En als je dat doet blijven er Engelse teksten over die ook onbereikbaar zijn en die je daarom niet handmatig kunt inkleuren. Ofwel: er vallen gaten in je andere formulieren. Door dit te doen gooi je dus eigenlijk het kind met het badwater weg.

Automation starten met een muisklik

Automation starten met een muisklik in Mailchimp is één van de dingen waarover ik regelmatig lees dat Mailchimp deze functie niet zou hebben. Fout dus, die functie is er gewoon wel zoals ik je nu heb laten zien.

Dus als je weer eens ergens leest of hoort dat er iets niet kan met Mailchimp, geloof het dan niet zomaar. Volg liever een cursus Mailchimp bij me, dan leer ik je hoe je kunt doen wat je wilt doen.

Mailchimp is gewoon heel erg uitgebreid waardoor de meeste mensen nog niet de helft van de mogelijkheden van dit systeem kennen. En je kunt alles natuurlijk ook laten doen.

Of lees verder in handleiding voor Mailchimp.

Ik ben een erkende Mailchimp expert en ik kan je helpen met Mailchimp.


Meer over Mailchimp

pijltje
Automation starten met een muisklik was last modified: by
Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

Ik kan je helpen met marketing: Mailchimp expert, MailerLite expert, Get Clients Now!™ facilitator en SEO gecertificeerd.

Automation starten met een muisklik: met dank aan Ahmed Gad voor de afbeelding.

Automation starten met een muisklik was last modified: by