Automations elkaar op laten volgen

Automation funnels elkaar op laten volgen

Geschatte leestijd: 4 minuten

Automation funnels elkaar op laten volgen: waarom?

Helaas is niet iedereen zomaar spontaan geïnteresseerd in wat je te bieden hebt. Vaak weten mensen niet eens dat ze een probleem, uitdaging of kans hebben en dat jij ze daarmee kunt helpen.

Je hebt dus allereerst een leuk e-book nodig dat veel aantrekkelijker is dan je nieuwsbrief. Want wie wil er nou een nieuwsbrief. Toch?

Stel dat je een advertentie op Facebook zet om je e-book te promoten. Dan lukt dat misschien wel en dan krijg je inschrijvingen. Maar die mensen weten nog lang niet genoeg om te kunnen kopen van je. Daar zijn ze gewoon nog niet klaar voor.

Bewustwording

Realiseer je dat als je mensen aantrekt via de social media, ze helemaal niets hebben hoeven doen om je te vinden. Je was er gewoon ineens.

Dus heel waarschijnlijk zijn ze zich er dankzij jouw advertentie bewust geworden dat ze mogelijk een probleem hebben. Dan is het een goed idee om ze na het e-book nog een paar mailtjes te sturen waarin je ze nog beter duidelijk maakt dat ze een probleem hebben. Dat is je eerste Automation.

Overweging

Daarna hebben ze je e-book en ze hebben je e-mails gelezen. Dankzij je e-mails beseffen ze dat je gelijk hebt: ze zien nu zelf ook dat ze een probleem, een kans of een uitdaging hebben. En ze begrijpen ook dat jij ze kunt helpen.

Maar dat betekent niet dat ze al klaar zijn om bij je te kopen. Ze gaan eerst even bij het aanbod van de concurrent kijken, en even kijken of er misschien ook andere mogelijkheden zijn om het probleem op te lossen of de kans te verzilveren. En dat kan best kan duren.

In die periode moet je een ander soort e-mails sturen. Je moet dan helpen de afweging te gaan maken waardoor ze voor jou kunnen gaan kiezen.

Dit is je tweede automation en en daarom is het handig als je Automation funnels elkaar opvolgen.

Beslissing

En denk vooral niet dat ze dan direct klant worden. Mooi niet. Ze willen eerst weten wat het kost en of je wel goede reviews hebt en zo. Dus dan heb je nog een Automation nodig.

En omdat deze derde Automation funnel volgt op de tweede, is het weer heel erg handig als je deze 3 funnels elkaar kunt laten opvolgen.

Automation funnels elkaar laten opvolgen: hoe?

Mailchimp Free en Essentials

Als je Mailchimp Free of Essentials gebruikt is het de makkelijkste manier als je het delay uitstelt. Je maakt de tijd tussen de inschrijving en de dag waarop je Automation begint te verzenden steeds langer. Let op: officieel mag je geen slimme dingen doen om te besparen op de kosten van Mailchimp. Maar vooralsnog doet Mailchimp er ook niets tegen. Maar wat niet is kan nog komen natuurlijk.

Mailchimp Standard, Premium en de betaalde legacy versie

Als je een versie van Mailchimp gebruikt waarmee je een workflow van meerdere e-mails kunt maken, dan kun je het anders doen.

  • Om Automation workflow 1 te triggeren voeg je een tag toe op de landingspagina.
  • Aan de laatste e-mail voeg je een unieke tag toe als post send action bij de eerste workflow.
post send action
Post send action toevoegen
  • Die unieke tag gebruik je om workflow 2 te triggeren.
  • En aan de laatste e-mail voeg je weer een andere unieke tag toe als post send action.
  • Deze unieke tag gebruik je om workflow 3 te triggeren.

Als je dit goed doet, dan heb je de klant alles gegeven om te beslissen voor je te kiezen.

Waarom niet gewoon onder elkaar zetten?

Als je Mailchimp Standard of Premium gebruikt is het niet noodzakelijk om Automations aan elkaar te knopen. Je kunt dan Automations maken van meerdere e-mails.

Maar toch kan het handig zijn om voor de verschillende fasen in de buyers journey verschillende Automations te maken. Want je komt ook wel eens iemand tegen die toestemming geeft om te mailen. Door verschillende Automations te maken kun je die persoon in een passende fase van de buyers journey laten instromen.

Wat als de klant koopt?

Het kan natuurlijk meezitten, het kan gebeuren dat de klant zoveel info niet nodig heeft om een beslissing te nemen. En dan is het best vervelend als hij of zij ondertussen je funnel nog krijgt. Maar daar is een oplossing voor: je kunt een klant die gekocht heeft uitsluiten door van deze klanten een segment te maken.

Nog veel meer tips voor Mailchimp kun je vinden in de handleiding voor Mailchimp.

Ik ben een erkende Mailchimp trainer. Hier vind je hulp met Mailchimp. En weet dat ik ook een training op maat over jouw Automation geef en dat je het instellen van Automation ook kunt uitbesteden.

Gratis Mailchimp tips

Met handige checklist voor nieuwsbrieven!Privacybeleid

Clker-Free-Vector-Images, bedankt voor de afbeelding!

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Gepubliceerd op: 28-9-2020
Voor het laatst bijgewerkt op: 17-10-2021