Beginnen met een nieuwsbrief

Hoe te beginnen met een nieuwsbrief kan kan een brandende vraag zijn voor een startende ondernemer, want waarmee moet je beginnen?

Moet je beginnen met een website? Of zou je moeten beginnen met een nieuwsbrief? Dit kan ingewikkeld lijken, omdat die twee elkaar versterken. Hierdoor kan het gebeuren dat je niet weet waar je moet beginnen.

  • Als twee zaken elkaar versterken, maakt het in principe niet uit waar je begint, als je maar zorgt dat je ze wel allebei krijgt.

1. Stappenplan beginnen met een nieuwsbrief

Als je nog geen website en nog geen nieuwsbrief hebt, kun je beginnen met twee dingen:

  • begin met een geschenk te maken dat mensen krijgen als ze zich inschrijven voor je nieuwsbrief (een “weggever”)
  • stuur dan een persoonlijke e-mail naar iedereen die je kent, vertel dat je die weggever aan het maken bent en vraag toestemming om die weggever te mogen sturen wanneer je ‘m af hebt

Als je toestemming krijgt, zorg dan dat je die toestemming ergens goed bewaart.

2. Mailinglijst

Hierna maak je een mailinglijst aan en ga je je inschrijfformulieren vormgeven.

Je zet alle adressen van mensen van wie je toestemming hebt gekregen op je mailinglijst.

3. Website

Ondertussen heb je je website laten maken. Als je je website zelf gaat maken, begin je daar nu mee.

Je schrijft je dienstenpagina’s en je zet je weggever klaar op je website.

Je plaatst een inschrijfformulier of een link naar het inschrijfformulier van MailChimp op een belangrijke plaats van je website.

Daarna verstuur je je eerste nieuwsbrief, met daarin een link naar de (geheime) pagina op je website waar je je weggever hebt neergezet.

4. Blog

Als je dienstenpagina’s klaar zijn en je eerste nieuwsbrief met de link naar je weggever verstuurd is, begin je te schrijven aan de artikelen op je blog.

In je volgende nieuwsbrief verwijs je met een link naar de artikelen op je blog.

En zo ga je verder. Volgens een vast ritme dat je met jezelf afspreekt plaats je de artikelen op je blog en volgens een vast ritme verstuur je je nieuwsbrieven.

Beginnen met een nieuwsbrief

Als je hulp wilt bij het beginnen met een nieuwsbrief realiseer je dan dat e-mailmarketing een vak is en dat het niet jouw vak is. Laat je gewoon helpen, dan heb je op een gemakkelijkere manier een beter resultaat. Maar als je het toch allemaal zelf wilt doen, lees dan vooral de MailChimp handleiding zodat je een heleboel beginnersfouten kunt overslaan.

checklist voor nieuwsbrieven

Checklist voor Mailchimp nieuwsbrieven

Een checklist waardoor het maken van je nieuwsbrieven veel gemakkelijker gaat en je er zeker van kunt zijn dat je niets vergeet voor je op de verzendknop klikt.

In deze checklist noem ik de punten die je beslist moet controleren. En sommige van deze punten zouden wel eens nieuw voor je kunnen zijn.

Je kunt deze checklist hier gratis ophalen.

mailchimp logo

Beginnen met een nieuwsbrief was last modified: by
Credits

Met dank aan Clker-Free-Vector-Images voor de uitgelichte afbeelding.

Beginnen met een nieuwsbrief was last modified: by