beste verzendtijd met essentials en free

Bijgewerkt op 14 september 2023

Beste verzendtijd met Essentials en Free

In Mailchimp Standard en Premium en ook in de legacy versie heb je de beschikking over verzendtijd optimalisatie. Dat is vreselijk handig, want kijkt Mailchimp in z’n eigen database hoe laat jouw lezers nieuwsbrieven van andere bedrijven openen. En op basis daarvan geeft hij advies voor een optimale verzendtijd.

Maar als je deze versies niet hebt, dan moet je roeien met de riemen die je hebt. Want in je statistieken vind je het antwoord dat je zoekt. Met een beetje zoekwerk kun je een geschikte verzendtijd voor jouw doelgroep ontdekken.

Beste verzendtijd met Mailchimp Essentials en Free

Als je in je statistieken kijkt dan zie je een grafiek en die grafiek kun je zien op welk tijdstip je nieuwsbrief het meeste geopend is. Als je in je statistieken kijkt dan zie je een grafiek en die grafiek kun je zien op welk tijdstip je nieuwsbrief het meeste geopend is. Deze statistiek kun je als volgt vinden:

  • Campaigns
  • All Campaigns
  • View report.

En dan flink scrollen totdat je deze grafiek ziet.

Beste verzendtijd met Mailchimp Essentials en Free

Pieken in je statistieken

Let daarom vooral ook op andere pieken in je statistieken en experimenteer. Als je je nieuwsbrief gewoonlijk om 3 uur ‘s middags verstuurt en je ziet een piek om 10 uur ‘s morgens de volgende dag, dan doe je iets niet goed. Ga dan eens rond 10 uur ‘s morgens versturen.

Maar als je alleen een piek ziet rond de tijd waarop je verzonden hebt, experimenteer dan eens met die tijd. Stuur ‘m eens een uurtje eerder of later en kijk eens of je dan een grotere open rate krijgt. Dat is bewerkelijk want Mailchimp Free heeft geen planfunctie, maar het kan wel de moeite waard zijn.

De beste verzendtijd

Als mensen je nieuwsbrief graag willen lezen, dan doen ze dat ook als je ‘m op een verkeerde tijd verstuurt. Maar daar heb je echt enthousiaste lezers voor nodig.

Je verstuurt ‘m voor een aantal mensen altijd op de verkeerde tijd. Als mensen je nieuwsbrief niet willen lezen, dan willen ze dat ook niet als je ‘m op de optimale tijd verstuurt.

Hoe belangrijk is verzending op de beste tijd?

Verzendtijd optimalisatie is altijd een goed idee, maar de verzendtijd is niet de enige bepalende factor. De inhoud van je nieuwsbrief is veel belangrijker.

Inhoud van je nieuwsbrief

Je vraagt tijd van je lezers, dus ze moeten ook iets aan de inhoud van je nieuwsbrief hebben. Als je ze daar regelmatig in teleurstelt, dan verhelpt verzendtijd optimalisatie het probleem niet.

Lengte van je nieuwsbrief

Als je bang bent dat een korte nieuwsbrief niet interessant genoeg is, dan maak je ‘m waarschijnlijk te lang. Je kunt er gelijk in hebben dat je nieuwsbrief dan interessanter is. Maar je leert je lezers ook dat het lezen van jouw nieuwsbrief veel tijd kost. En dan stellen ze het lezen uit en vergeten ‘m. Dat zie je terug in de open rate van je volgende nieuwsbrieven.


Ik ben een Mailchimp PRO partner en ik kan je helpen met Mailchimp.

mailchimp tips

Plan voor een e-mail

Gratis plan voor een e-mail zodat je niet meer hoeft te hopen dat je e-mail iets voor je doet: je gaat dit regisseren!

Over de auteur

Scroll naar boven