Facebook Open Graph

Blogpost op Facebook: Open Graph

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Open Graph: blogpost op Facebook plaatsen: hoe doe je dat en hoe kun je dit zo voorbereiden dat je blogpost optimaal tot z’n recht komt. Hierbij zijn de velden van de plugin van Yoast en Facebook Open Graph behulpzaam.

Voorbereiden

Als je nog maar net een Facebook fanpage hebt dan vind je het misschien lastig om een blogpost netjes op Facebook door te plaatsen. In dit artikel wil ik je vertellen wat je allemaal moet doen als je een blogpost op een leuke manier op Facebook wilt plaatsen.


Kiezen

Begin met te kiezen welke blogpost je wilt gaan plaatsen. Bedenk hierbij dat als je net op Facebook begint, je hier een nieuw publiek hebt, waardoor het een goed idee kan zijn om een wat oudere blogpost op te frissen en als nieuw te presenteren.


Stappenplan

Hier vind je een stappenplan, als je deze stappen volgt dan komt het helemaal goed.

Afbeelding op de pagina

Als je je blogpost gaat doorplaatsen op Facebook is het leuk om er een mooie afbeelding bij te plaatsen. Als je nog geen afbeelding in je blogpost hebt staan, kun je die er alsnog in zetten.

Maak een afbeelding met het formaat van 1200 x 630 px. Een mooie tool hiervoor is canva.com.

canva
canva custom

Als het niet jouw “ding” is om afbeeldingen te maken, laat dan gewoon een afbeelding maken, maar zorg er in ieder geval voor dat je een afbeelding hebt met bovenstaande formaten.


Opmaak van je pagina

Controleer gelijk of de opmaak van je artikel in orde is:

  • is de tekst scanbaar?
  • heb je kopje H2 of H3 boven je alinea’s gebruikt?
  • zijn je alinea’s niet langer dan ongeveer 4 of 5 regels en heb je daarna een witregel geplaatst?

Als dat niet zo is, doe dit dan alsnog, want hierdoor wordt je blogpost beter leesbaar. Zorg dat je pagina helemaal goed is voor je verder gaat.


SEO van Yoast

Het is om allerlei redenen aan te raden om de plugin SEO van Yoast te installeren. Als je dat gedaan hebt, staan er extra velden op de binnenpagina van je website onder je blogpost.

Daar zit en veld bij dat speciaal voor Facebook bedoeld is. Je komt daar via het icoontje waar ik hieronder een cirkeltje omheen gezet heb.

blogpost op facebook

Als je dit veld opent kom je op een nieuwe pagina.

Facebook open graph

Op deze nieuwe pagina kun je de blogpost aangepaste zaken meegeven:

  • titel die op Facebook wordt getoond
  • omschrijving
  • aangepaste afbeelding met het formaat 1200 x 630 px

Facebook debugger

Nu ga je naar de buitenkant van je website, naar je blog en je zoekt de blogpost op. Kopieer de URL van je blogpost aan de buitenkant van je website. Het gaat om de URL die je bezoekers zien.


Debugger

Ook als je geen afbeelding maakt haalt Facebook een afbeelding op. Hij neemt dan gewoon een afbeelding van je pagina. Het effect daarvan is minder mooi doordat een afbeelding op je pagina niet precies het juiste formaat heeft .

Maar: als Facebook eenmaal een afbeelding in z’n vingers heeft dan laat hij die niet meer los. Ook als je dan een speciale afbeelding in het aparte veld van SEO van Yoast klaar zet, blijft hij de afbeelding gebruiken die hij al had.

Daarom moet je de blogpost “debuggen”. Dat kun je hier doen.


Debug uitvoeren

Je ziet hier een vakje staan waarin je de URL van je blogpost kunt invoeren.

Facebook debugger

Dat doe je dus: je voert de URL van je blogpost in en je klikt daarna op “Debug”.

Daarna zie je precies wat er zou gebeuren als je blogpost op Facebook gedeeld zou worden. Als je de verkeerde afbeelding ziet verschijnen, klik dan op de grijze button “Scrape again”.

Als je dan nog steeds de verkeerde afbeelding ziet, schraap dan opnieuw af. En ga daarmee door tot je de juiste afbeelding ziet verschijnen.


Cache

Als je een plugin op je website hebt die je website moet versnellen, dan kan het zijn dat je eerst cache moet legen. Waar je dat moet doen hangt van je website af. Je moet mogelijk even zoeken op je website.


Blogpost op Facebook plaatsen

Als de Facebook debugger de juiste afbeelding heeft opgehaald kun je de blogpost op Facebook plaatsen. Plak de URL in het daarvoor bestemde vakje op Facebook.

Schrijf iets

Schrijf nu boven de geplakte URL een bijschrift. Als je de afbeelding hebt zien verschijnen, kun je de geplakte URL verwijderen. En dan publiceer je de blogpost op Facebook.

Als je de blogpost nu op Facebook plaatst, verschijnt hij daar met de aangepaste titel, de aangepaste afbeelding en een aangepast tekstje.

Deze aangepaste titel, aangepaste afbeelding en aangepaste tekst verschijnen niet alleen als jijzelf de blogpost op Facebook deelt, maar ook als iemand anders dit doet op zijn of haar eigen Facebookpagina.

Voorbeeld blogpost op Facebook plaatsen

Uitleg

Tekst op Facebook toegevoegd: het bovenste tekstje is een bijschrift. Dat bijschrift typ je op Facebook als je de blogpost daar plaatst.

Tekst van de website: het onderste tekstje verschijnt vanzelf als je de velden van SEO van Yoast voor Facebook invult.


Ook als anderen delen

Die afbeelding gaat niet alleen mee gaat als jijzelf de afbeelding op Facebook plaatst, maar ook als iemand anders dat doet. En je tekstje gaat dan ook mee.

En dit geldt niet alleen voor Facebook: ook andere social media maken gebruik van Facebook Open Graph. Het is daarom de moeite waard er een afbeelding voor te maken.


Twitter

Je kunt deze velden van Yoast niet alleen voor Facebook gebruiken, maar ook voor Twitter. Hiervoor kun je het tabblad van Twitter aanklikken.

Facebook open graph - twitter

Als je dat doet dan zie je precies dezelfde mogelijkheden, maar dan om je blogpost voor te bereiden voor publicatie op Twitter. De afbeelding voor Twitter heeft een ander formaat: 1024 x 512 px.

Misschien zeg je nu: ik gebruik Twitter niet, dus dat hoeft niet. Maar houd er dan rekening mee dat je het fijn zou vinden als je bezoekers je blogpost zouden delen. En misschien maken je bezoekers wel gebruik van Twitter.

Als je je blogpost wel in orde maakt voor Facebook maar niet voor Twitter is er echter niet veel aan de hand. De afbeelding en de tekst die je bestemd had voor Facebook worden dan ook voor Twitter gebruikt.


Als je dit allemaal niet doet

Als je helemaal niets doet, dan wordt er een willekeurige afbeelding van je pagina gebruikt en de titel en de tekst die je voor Google had bestemd worden dan gebruikt. Je hebt dan dus minder invloed op wat er precies gepubliceerd wordt op de social media. Je hebt gewoon minder regie.


Social media

De social media zijn een makkelijke manier om in contact te komen met mensen die je klant kunnen worden.

Maar zet niet alles op één kaart! Zorg dat je ze samen met andere tactieken gebruikt.

vaardigheden onderschrijven

Lees direct verder: Mailchimp social cards maken


Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op


Social media voor marketing

aanvulling

Wat kunnen de social media betekenen voor marketing en hoe zet je ze in om er iets aan te hebben? Gratis.

Blogpost op Facebook: Open Graph was last modified: by

Met dank aan Canva voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Blogpost op Facebook: Open Graph was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *