Blogpost publiceren

Blogpost publiceren, handleiding voor beginners

Iemand vroeg aan me om een speciaal artikel te schrijven: een “handleiding blogpost publiceren”. Daarom vind je hier een handleiding blogpost publiceren voor beginners met een WordPress website.

Blogpost publiceren

 • Login op je website
 • Ga in de zijbalk naar “Berichten” en kies voor “Nieuw bericht”

Titel geven

Geef je blogpost helemaal bovenaan een titel.

titel geven

Kies je titel zorgvuldig. Maak ‘m niet eindeloos lang want een te lange titel ziet er lelijk uit op je blog. Als je titel wel erg lang moet zijn, zorg er dan in ieder geval voor dat de URL niet te lang wordt.

Vlak onder de titel zie je de permalink staan. Dat is de URL. Hier kun je op Bewerken klikken. Bij een erg lange titel is het aan te raden dit te doen, want dan kun je de URL inkorten. Als je dat gedaan hebt klik je op OK.

Tekst toevoegen

Als je je tekst niet vooraf geschreven hebt kun je ‘m nu gaan typen. Als je ‘m wel eerder hebt geschreven kun je ‘m nu plakken.

Typen: begin gewoon.

Plakken: als je je tekst eerst in een document hebt gezet, kun je ‘m nu kopiëren en plakken. Als je gaat plakken moet je een maatregel nemen om te voorkomen dat je opmaak meeneemt.

 • Klik daarom eerst de T aan die je in je werkbalk ziet staan.
T aanklikken

Door de T aan te klikken voor je plakt, ga je de tekst plakken als plattetekst: de opmaak wordt er eerst uitgehaald.

 • Het is heel erg belangrijk dat je de T eerst aanklikt. Als je dat niet doet, dan krijg je verschillende soorten opmaak door elkaar heen. Het lijkt dan alsof je website niet in orde is.

Waar je die T kunt vinden kun je in de afbeelding hierboven zien. Als je op jouw websites andere zaken in de werkbalk ziet staan is er niets aan de hand. Dat betekent dat jij andere plugins gebruikt.

Kopjes en alinea’s

Nadat je de tekst geplakt hebt kun je opmaak toevoegen. Zet kopjes boven je alinea’s. Hoe je kopjes kunt maken kun je hier lezen.

Afbeeldingen

Bij instellingen – media kun je de maximale formaten voor afbeeldingen vinden. Het is een goed idee om afbeeldingen vooraf op formaat te maken. Je hebt er niets aan als ze groter zijn dan het maximale formaat voor WordPress, want ze worden niet groter getoond. Maar te grote afbeeldingen kosten wel laadtijd.

Standaard zijn de ideale formaten:

 • klein: 150 x 150 px
 • gemiddeld: 300 x 300 px
 • groot: 1024 x 1024 px

Als je je afbeeldingen op het juiste formaat hebt gemaakt kun je ze uploaden.

 • Zet je muis op de plaats waar je de afbeelding wilt hebben en klik met links.
 • Klik dan op Media toevoegen.
media toevoegen

Je kunt nu een afbeelding opzoeken die je al eerder op je website hebt gebruikt, of je kunt een nieuwe afbeelding uploaden.

Bestaande afbeelding: klik op Mediabibliotheek. Aan de rechterkant vind je een zoekveld waar je de naam van de afbeelding in kunt intypen. Als je ‘m zo niet kunt vinden, dan moet je scrollen tot je ‘m ziet.

Bestanden uploaden: als je hierop klikt kun je daarna klikken op Bestanden selecteren en dan kun je een afbeelding kiezen van je eigen pc.

Uitgelichte afbeelding

WordPress kent ook een uitgelichte afbeelding. Een uitgelichte afbeelding is een afbeelding die gebruikt wordt voor een speciale plaats op je website. Meestal komt de uitgelichte afbeelding bovenaan je blogpost. Als je blog een grid-structuur heeft dan komt de uitgelichte afbeelding ook op de overzichtspagina. Bij sommige andere themes, zoals bijvoorbeeld twenty sixteen, zie je de uitgelichte afbeelding ook op de overzichtspagina.

Kies de uitgelichte afbeelding daarom zorgvuldig uit en maak ‘m op formaat voor je ‘m gaat uploaden.

Als je je blogpost schrijft heb je aan de rechterkant een zijbalk. In die zijbalk staat ergens een widget met daarin “Uitgelichte afbeelding”. Hier staat aanklikbaar: “Uitgelichte afbeelding kiezen”. Klik daarop, de rest gaat op dezelfde manier als het plaatsen van een gewone afbeelding.

Alt-tag

Google is niet zo heel erg kunstzinnig. Hij kijkt niet naar je afbeeldingen, hij is afhankelijk van wat jij over je afbeeldingen vertelt. Vertel daarom in het vakje Alt tag wat er op je afbeelding te zien is. Zorg dat je in je beschrijving de focus zoekterm van je blogpost verwerkt.

Waar je de Alt tag precies moet invullen kun je lezen in het artikel over het optimaliseren van afbeeldingen. In dit artikel kun je ook lezen dat het belangrijk is je afbeelding vóór het uploaden een relevante naam te geven.

Video’s

Een video kun je op deze manier niet plaatsen, want het bestand is veel te groot.

 • Zet je video op YouTube of op Vimeo
 • Kopieer de URL
 • Plak de URL in je blogpost en  je video staat in je blogpost

Dit is de gemakkelijke manier, maar als je het op deze manier doet heb je wel een nadeel. Dat nadeel is dat als de video klaar is met afspelen, hij gerelateerde video’s laat zien. En dat kunnen ook video’s van je concurrent zijn natuurlijk. Er is ook andere manier om een video te plaatsen. Met deze manier laat hij geen gerelateerde andere video’s zien na het afspelen.

Handmatige samenvatting

Je kunt eventueel een handmatige samenvatting toevoegen. Het veld waar je dit kunt doen vind je helemaal onderaan je blogpost. Het maken van een handmatige samenvatting is gunstig voor SEO, maar of het er ook mooi uitziet op je blog is een ander verhaal.

Deze handmatige samenvatting komt op de overzichtspagina’s. Daardoor ontstaat er minder duplicate content. Als je een RSS nieuwsbrief hebt komt de handmatige samenvatting ook in de RSS-feed. En bij sommige theme verschijnt die tekst ook nog op andere plaatsen op je website. Dus als je dit gaat doen, kijk dan wel goed waar die tekst verschijnt.

Blogpost publiceren

Als je blogpost klaar is, begin dan met te kijken hoe hij er aan de buitenkant van je website uitziet.

Dat kun je zien door te klikken op de knop met het opschrift Voorbeeld. Deze knop vind je aan de rechterkant bovenaan. Je kunt dan ontdekken dat je blogpost er aan de buitenkant van je website anders uitziet dan je had verwacht.

 • De tekst wordt bijvoorbeeld breder of smaller gezet dan je aan de binnenkant ziet.
 • Of de kopjes die je boven alinea’s geplaatst hebt blijken ineens meerdere regels in beslag te nemen.

Kijk daarom altijd naar de buitenkant en pas aan wat je aan moet passen.

Misschien moet je ook het meer-blok gebruiken om te zorgen dat je blogpost op de overzichtspagina wordt afgebroken. Misschien ook niet. Of dit moet hangt van je theme af, maar let er wel even op.

Plugin van Yoast

Daarna ga je de velden van de plugin van Yoast invullen.

En als je hiermee klaar bent, ga je je blogpost voorbereiden voor de situatie dat iemand zo vriendelijk is om ‘m te delen op de social media. Hoe je dit doet kun je lezen in het artikel over Open Graph.

Blogpost publiceren of inplannen

Terwijl je dit allemaal doet kun je je blogpost opslaan als concept. Hiervoor vind je rechtsboven een knop.

Als alles helemaal klaar is en er niets meer te verbeteren valt kun je je blogpost publiceren of inplannen om op een latere datum te publiceren.

Onmiddellijk publiceren: rechts boven vind je een knop: Publiceren. Als je hierop klikt wordt je blogpost direct gepubliceerd.

Inplannen: boven deze knop staat Onmiddellijk publiceren met daarachter een aanklikbare link Bewerken. Als je niet onmiddellijk wilt publiceren, klik dan op Bewerken en geef je blogpost een publicatiedatum en -tijd mee. Klik daarna op OK.

Pagina’s maken

Pagina’s maken gaat op precies dezelfde manier als een blogpost publiceren, dus dat kun je nu ook. Hoe andere dingen aanpakt met WordPress kun je lezen in deze handleiding voor WordPress.

Blogpost publiceren op WordPress

WordPress is een erg fijn systeem dat op gebruikersniveau niet moeilijk te hanteren is. Houd er echter wel rekening mee dat het een instabiel systeem is.

Hiermee bedoel ik dat iedereen die hier de vaardigheden voor heeft een plugin mag aanbieden. En die plugins zijn niet altijd goed. En als iemand er geen zin meer in heeft om de plugin te onderhouden dan doet hij of zij dat gewoon niet meer. Maar die plugin heb jij misschien wel in gebruik.

Techniek

In het artikel Problemen met een plugin kun je lezen wat je kunt ervaren als je twee conflicterende plugins op je website hebt staan en hoe je dit probleem kunt oplossen. En in het artikel Plugins controleren kun je lezen wat de aandachtspunten zijn als je gratis plugins gebruikt.

Als je grotere problemen hebt met je website, bijvoorbeeld allerlei geheimzinnige boodschappen waar je niets van begrijpt, zorg dan voor goede technische ondersteuning.

Blogpost publiceren, handleiding voor beginners was last modified: by
Credits

Met dank aan yourschantz voor de uitgelichte afbeelding.

Blogpost publiceren, handleiding voor beginners was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.