broodkruimels of breadcrumbs

Broodkruimels

Broodkruimels laten je bezoekers de structuur van je website zien. Ze kunnen zien op welke pagina ze zijn en welke pagina’s de bovenliggende pagina’s zijn.

Omdat breadcrumbs voor je bezoekers behulpzaam zijn om zich op je website te kunnen oriënteren, is een broodkruimelpad zonder meer nuttig.


Broodkruimelpad

Een vuistregel is: als het behulpzaam is voor je bezoekers, dan is het goed voor SEO. Zelfs als je iets doet dat nu nog niet speciaal nuttig is voor SEO maar dat wel behulpzaam is voor je bezoekers, dan kun je erop vertrouwen dat Google zal volgen.

Als het over broodkruimels gaat dan hoef je hier niet over te denken: Google volgt de broodkruimels op je site ook. Door breadcrumbs te plaatsen wordt je site dus beter geïndexeerd. Google kan hierdoor pagina’s vinden die hij anders niet zo gemakkelijk gevonden zou hebben. Plaats daarom breadcrumbs op je site.


Hoe plaats je ze

De plugin van Yoast heeft de mogelijkheid om een kruimelpad te plaatsen. Maar daarvoor moet niet alleen iets activeren. Je moet er ook een stukje code voor plaatsen diep in je site.

Als je geen developer bent kun je dit beter laten doen. Want als je het fout doet kan je site breken. Dit geldt natuurlijk altijd als je in de code van je site gaat rommelen terwijl je eigenlijk niet weet wat je aan het doen bent.

Het kan ook makkelijker. Er zijn ook plugins waarmee je broodkruimels kunt plaatsen als een shortcode. Je hoeft dan niet in de code van je site te werken. Je plakt de shortcode gewoon op je pagina op de plaats waar je ‘m hebben wilt. Dat kan bijvoorbeeld met Breadcrumbs van Pick plugins.


Waar plaats je broodkruimels

Breadcrumbs plaats je gewoonlijk bovenaan je pagina. Je kunt ze natuurlijk ook bovenaan blogposts plaatsen. Ikzelf doe dit niet want ik vind dat dit in mijn situatie nauwelijks een functie heeft.

Hiermee bedoel ik dat de categorie waarin ik mijn blogposts plaats niet zichtbaar is in de URL. En dat betekent dat als ik breadcrumbs op mijn blog plaats, je dit te zien krijgt:

Home → Broodkruimels

Ik weet niet of jij dat verhelderend vindt, maar ik vind dat dit de navigatie niet werkelijk ondersteunt. Daarom vind je ze op mijn blog alleen op de pagina’s. Maar het zou niet fout zijn als ik ze ook op mijn blog zou zetten, dus als je dat wilt kun je dit gerust doen. Ook als je geen categorie in de URL van je blogpost hebt staan. Broodkruimels en SEO: logisch!


Broodkruimels en structuur

SEO

Als je de vindbaarheid van je website wilt verbeteren begin dan met een goede structuur aan te brengen.

Een broodkruimelpad  kan daar enorm bij helpen, want als je structuur onlogisch is dan zie je dat direct zodra je de breadcrumbs plaatst.

En als je echt méér wilt voor je website en er echt resultaten mee wilt krijgen, lees dan vooral verder over SEO zelf doen.

Lees ook: zoekresultaten verwijderen

Stijgen in Google

5 geheimen

Stijgen in Google door te begrijpen hoe Google je artikelen ziet.

Om vervolgens aan de eisen van Google te gaan voldoen.

Gewoon even leren hoe het moet.


Broodkruimels was last modified: by

Meer over site structuur lees je hier

Credits: met dank aan Stef Ringoot voor de afbeeldingen op deze pagina.

Broodkruimels was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *