Home » Blog » Marketing voor dienstverleners » Buyer Persona maken
buyer persona

Buyer Persona maken

Buyer persona maken

Je hoeft niet op je ideale klant te wachten en je hoeft je ideale klanten niet na te jagen. Je kunt ze gewoon aantrekken door een buyer persona te maken en alles wat je doet, te doen voor die ideale klant.

Wat is een buyer persona

Een buyer persona is een klantprofiel. Liefst het profiel van een echte klant die je echt geholpen hebt. En je maakt dat klantprofiel zo gedetailleerd mogelijk.

Door helder in beeld te hebben wie de klant is, kun je gemakkelijker content maken die echt op die klant gericht is. Een niche is een groep mensen met gemeenschappelijke kenmerken en problemen. Een buyer persona is geen groep, het is een individu. Het is een type. 

Als je voor buyer persona’s wilt gaan schrijven, dan maak je er gewoonlijk 2 of 3. Je werkt deze klantprofielen zover mogelijk uit. Daarna ga je verschillende pagina’s en blogpost schrijven die elk gericht zijn op één specifiek klantprofiel. En dan ga je mensen aantrekken die lijken op het klantprofiel waar je voor schrijft.

Buyer Persona opstellen

Hoe maak je een buyer persona

Zo’n klantprofiel moet je niet zomaar verzinnen. Je baseert het op echte informatie die je hebt over echte mensen. Die informatie kun je op verschillende manieren verwerven:

 • Je hebt al informatie over de klanten die je al hebt en die informatie kun je gebruiken om een klantprofiel mee te maken.
 • Enquêtes: je kunt een enquête online zetten en de antwoorden van die enquête in je klantprofielen verwerken.
 • Interviews: je kunt mensen gaan interviewen.
 • Social media: op de social media kun je ook allerlei persoonlijke informatie over mensen vinden en ook deze informatie kun je verwerken in je klantprofiel.

Wie is de klant

 • Hoe oud is iemand?
 • Is het een man of een vrouw?
 • Wat doet die persoon in het dagelijks leven?
 • Opleidingsniveau?

Je verzamelt zoveel mogeiljk informatie over je favoriete klant. Alsof die persoon aan het beschrijven bent terwijl hij of zij tegenover je zit.

Klantprofiel: doelen en uitdagingen

Benodigde tijd: 4 uren.

Om een klantprofiel op te stellen ga je diep in op de doelen en de uitdagingen die je klant ervaart. Het liefst doe je dit op basis van echte gegevens.

 1. Welke doelen, uitdagingen en problemen heeft je klant?

  En op welke manier zoekt je klant naar oplossingen hiervoor?

 2. Als je klant het probleem niet oplost

  Welke consequenties ervaart je klant als hij of zij het probleem niet oplost?

 3. Misvattingen

  Welke misvattingen leven er bij je prospects over de oplossing van het probleem?

 4. Prioriteit

  Welke ervaring moet je prospect krijgen om te beslissen dat het oplossen van het probleem prioriteit moet krijgen?

Al deze gegevens verwerk je in je klantprofiel, liefst met een foto erbij. Zo gaat dit profiel leven voor jezelf en dan weet je ook met wie je in gesprek bent. En als het klantprofiel leeft voor jou, dan kun je er veel makkelijker mee werken.

Aandachtspunten buyer persona

Wees concreet

Als je buyer persona’s gaat maken moet je informatie zoeken om deze vragen zo concreet mogelijk te beantwoorden. Je moet weten voor wie je schrijft. Houd het niet vaag, want dan kun je niet gericht schrijven. En dan kun je ook geen goede sales funnels maken.

Voor wie schrijf je?

Je hebt vast wel eens gehoord of ergens gelezen dat als je voor iedereen schrijft, je eigenlijk voor niemand schrijft: niemand voelt zich aangesproken, niemand herkent zichzelf.

Maar als je goed rondkijkt op het Internet dan zie je dat bijna iedereen schrijft voor iedereen. En dat doe je ook bijna vanzelf. Je weet dat je blogs voor iedereen op het web zichtbaar zijn en dat ze dus door iedereen gelezen kunnen worden. En daardoor richt je je bijna automatisch op iedereen.

Gericht mailen en gericht bloggen

Toch kun je dat beter niet doen. Google zorgt er tegenwoordig voor dat iedereen persoonlijke zoekresultaten krijgt. Op dit moment zijn die persoonlijke zoekresultaten nog niet zo heel erg persoonlijk, maar dit is wel de trend, dus je mag verwachten dat deze persoonlijke zoekresultaten steeds persoonlijker zullen worden.

Maar als jij voor iedereen schrijft, dan is het voor Google lastig om je artikelen als persoonlijke zoekresultaten aan te bieden, want tja, ze zijn voor iedereen.

Hoe persoonlijker je je favoriete klant aanspreekt, hoe beter je teksten voor je gaan werken. Want doordat je je favoriete klant persoonlijk aanspreekt, voelt hij zich ook aangesproken. Hij herkent dat jij de juiste persoon bent om ‘m te helpen.

Diensten marketing

Get Clients Now!™ is het complete marketingsysteem voor dienstverleners die op zichzelf zijn aangewezen. Met dit marketingsysteem ga je gestructureerd aan de slag, met duidelijke doelen en heldere dagelijkse acties.

Lees verder Diensten marketing

Moet je voor iedereen schrijven?

Nadelen van een brede doelgroep

Als je een brede doelgroep hebt denk je misschien dat je wel voor iedereen móét schrijven omdat het niet anders kan, maar dat is echt niet zo. Als je hieraan twijfelt denk dan eens aan de doelgroep van Bol.com of aan de doelgroep van Wehkamp. Kan een doelgroep nog breder zijn?

Voor wie schrijven zij?

Toch schrijven deze bedrijven niet al hun teksten voor iedereen: ze proberen je zo snel mogelijk een keuze te laten maken en daarna proberen ze je aan te spreken op een manier die minder algemeen is.

Het lijkt alsof deze bedrijven je alleen laten kiezen tussen productcategorieën, maar als jij op de website van Wehkamp kiest om kinderkleding te gaan bekijken, dan is de kans behoorlijk groot dat je een kind hebt voor wie je die kleding eventueel wilt kopen. En daaruit volgt dat je een bepaalde leeftijd hebt etc. etc.

Je weet dus eigenlijk heel veel over de bezoekers van je website want je kunt heel veel afleiden uit de keuzes die je bezoekers maken.

Tanja Cavaljé

Een geniaal marketingsysteem

Get Cliënts Now is een geniaal marketingsysteem. Het is een mooie aanvulling op mijn kennis en ook goed toepasbaar voor mijn opdrachtgevers. Het leert je duidelijke keuzes te maken, die bij je bedrijf passen. Het levert tijd op door de structurele en planmatige aanpak. Bovendien levert GCN je ontzettend veel persoonlijke inzichten. En natuurlijk zorgt …

Een geniaal marketingsysteem Lees meer »

Bij wie genereerde je de meeste omzet?

Klantprofielen maken

Maak daarom profielen van je klanten en als je geen beslissing kunt nemen over wie je favoriete klant is, stuur dan gewoon op omzet.

 • Wat zijn de kenmerken van jouw klanten die vorig jaar gezorgd hebben voor de meeste omzet? Het is een goed idee om je teksten zo te schrijven dat deze mensen zich aangesproken voelen.
 • Wat zijn de kenmerken van klanten die je wel hebt maar die je eigenlijk liever niet zou hebben? Door welke teksten voelen zij zich aangesproken?

En als je hier goed naar kijkt en er naar handelt, dan stop je geleidelijk aan met voor iedereen te schrijven.

Help mensen om te kopen

Grote bedrijven maken ook buyer persona’s. Dat zijn al die cookies die ze plaatsen als je hun website bezoekt. En omdat ze dit doen, moet jij eerst de kans krijgen om te beslissen of je ze deze informatie wel wilt geven.

Als je dit interessant vindt lees dan eens verder over het nut van een doortimmerd systeem voor je marketing. En hier kun je meer lezen over marketing zelf doen.

Hoe werkt online marketing

Online marketing is natuurlijk niet hetzelfde als af en toe iets op social posten. In deze download leg ik je uit hoe online marketing werkt.

En dan weet je ook waarom jouw online marketing niet werkt en daar kun je dan iets aan doen.

Buyer persona maken: met dank aan Hendri Nguriana voor het beeldmateriaal in de uitgelichte afbeelding.

Gepubliceerd op: 13-5-2020
Voor het laatst bijgewerkt op: 4-11-2022

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *