Home » Mailchimp handleiding » Mailchimp audiences

Mailchimp audiences

Werken met Mailchimp audiences begint met te begrijpen hoe Mailchimp in elkaar zit en dat je daarom niet meer dan 1 audience nodig hebt om alles te kunnen doen wat je maar wilt. Nog sterker: het gaat beter als je niet meer dan 1 audience hebt.

Voor je je adressen in de lijst plaatst, moet je kijken of ze aan wettelijke vereisten voldoen. Je kunt hier een checklist downloaden om te zien of jouw adressen aan deze wettelijke vereisten voldoen: Checklist code e-mail – augustus 2012.

Dit lijkt lang geleden, maar met de AVG is deze wetgeving nog steeds geldig en zelfs iets aangescherpt. Het is belangrijk dat je adressen aan deze wettelijke vereisten voldoen want anders kun je grote problemen krijgen.

Mailchimp audiences

En als je je adressen netjes in laat stromen en indeelt met groepen en tags, dan hoef je niet te hannessen met lijsten. En soms lees ik ook dat je bij Mailchimp dubbel betaalt voor je adressen. Dat is ook onzin. Alleen mensen die niet weten hoe Mailchimp werkt zullen zoiets zeggen. Bij een goed ingericht account betaal je voor ieder adres eenmaal. Heel gewoon. Maar de meeste accounts zijn niet goed ingericht.

En het is ook belangrijk dat je adressen die je niet gebruikt archiveert. Welke adressen dat zijn hangt af van hoe je Mailchimp gebruikt. Als je Mailchimp uitsluitend gebruikt om te mailen, dan archiveer je unsubscribed en non-subscribed adressen. Hier kun je eventueel meer lezen over de verschillende soorten contacten in Mailchimp. Alles wat je weten wilt over deze adressenlijst, zoals bijvoorbeeld wat de sterren betekenen, hoe je de taal instelt en nog veel meer kun je in deze rubriek vinden.

Je kunt adressen uploaden of in laten stromen. Je klantenbestand kun je uploaden, je nieuwe adressen laat je instromen. Als je adressen laat instromen dan kun je dat doen via het inschrijfformulier van Mailchimp, of via een embedded form op je website, of via een landingspagina.

Het is het beste om hierbij dubbele opt-in te gebruiken. Dat betekent dat mensen hun inschrijving in hun eigen mailbox bevestigen voordat het adres op de lijst komt. Hierdoor voorkom je dat je adressen op je lijst krijgt waar spelfouten in staan en je voorkomt ermee dat je concurrent het adres van de Autoriteit Consument en Markt op je mailinglijst zet (dat  zou grote problemen geven).

Hosted signup form

Gebruik liever niet het hosted sign-up form om abonnees te verzamelen. Want aan dat formulier kun je geen tags toevoegen. En het heeft als hebbelijkheid dat het een foutmelding geeft als mensen die al op je lijst staan opnieuw inschrijven. Plus: je nieuwe abonnee moet door een Captcha heen.

Dat betekent niet dat je de Mailchimp formulieren links kunt laten liggen, want je gebruikt ze altijd. Alleen het eerste formulier is een inschrijfformulier. Alle andere formulieren gebruik je als mensen iets anders doen dan inschrijven. Bijvoorbeeld uitschrijven, of je nieuwsbrief doorsturen, of hun e-mailadres wijzigen, een Automation activeren met een klik op een link, een inline enquête invullen of wat dan ook. Daarom moet je deze formulieren wel even netjes opmaken.

Mailchimp landingspagina

Aan een Mailchimp landingspagina kun je tags toevoegen, je kunt er vakjes op zetten die mensen kunnen aanvinken om hun interesses aan te geven.

En als mensen al op je lijst staan, dan geeft een Mailchimp landingspagina geen foutmelding. Mailchimp werkt het profiel dan gewoon bij. Captcha kan wel op een landingspagina, maar het hoeft niet. Bovendien zien landingspagina’s er veel beter uit dan het hosted sign-up form.

Plugins

Vaak gebruiken mensen een plugin op hun website om inschrijvingen te verzamelen. Misschien doe jij dat ook en dan is er wel iets dat je je moet realiseren.

Die plugins zijn niet van Mailchimp, ze zijn door derde partijen gemaakt. Dat ging aanvankelijk allemaal prima, alles was goed op elkaar afgestemd.

Maar omdat werken met Mailchimp groepen voor de meeste mensen een beetje lastig is, heeft Mailchimp er toen tags bij bedacht. Dat was een goed idee, want werken met tags is veel makkelijker dan werken met groepen. Maar met die plugins is er nu een probleempje, want die zijn vaak niet goed bijwerkt als het om tags gaat.

Aan de meeste plugins kun je een opdracht geven om een tag toe te voegen aan het profiel van de nieuwe abonnee. Maar dat gaat niet altijd goed. Met gloednieuwe abonnees lukt het dan wel, maar met bestaande abonnees niet.

Terwijl jij graag je nieuwste e-book ook wilt aanbieden aan je bestaande abonnees. Maar als ze daar op de website voor inschrijven, dan krijgen ze niets omdat de tag niet wordt doorgegeven aan Mailchimp als het om een bestaande abonnee gaat.

Ik zeg niet dat dit met elke plugin zo is, maar je moet er wel rekening mee houden en dus heel erg goed testen.

De handigste manier om de instroom te regelen is daarom een Mailchimp landingspagina, want die is van Mailchimp zelf. Je hebt dan niets te maken met derde partijen, Mailchimp regelt dat het goed gaat.

Werken met Mailchimp audiences: activity feed en profiel

Eén audience

Als je goed werkt met Mailchimp audiences, dan staan al je adressen op dezelfde lijst. En dan heeft iedere abonnee 1 profiel en 1 activity feed. In deze activity feed kun je precies zien wat je abonnee doet: open en klikken of juist niet openen en klikken. Je ziet daar ook welke tags je hebt toegevoegd aan het profiel en in welke interessegroepen je abonnee zit.

Meerdere audiences

Maar als je meerdere audiences gebruikt, dan kan er overlap zijn: dezelfde abonnee kan dan voorkomen in meerdere audiences. En dan heeft die abonnee ook meerdere profielen. Hierdoor verlies jij overzicht. Je kunt dan niet goed zien hoe actief die abonnee is. Want hij zal op de ene lijst actiever zijn dan op de andere lijst.

Ook daarom is het belangrijk dat je alle adressen op dezelfde lijst plaatst, want als je niet weet wat je abonnees doen, dan kun je ook geen strategie uitzetten. Als al je adressen op dezelfde lijst staan, dan kun je een nieuwsbrief zowel naar je hele lijst als naar een deel van je lijst sturen.

Maar als je adressen op meerdere lijsten staan, dan kun je je nieuwsbrief niet naar iedereen tegelijk versturen. En dat is knap onhandig. Ook daarom is het belangrijk om alle adressen in hetzelfde audience te zetten.

Plus: als je een nieuwsbrief verstuurt krijg je ook afmeldingen. Dat hoort zo want dat is het enige moment dat mensen zich kunnen afmelden. Maar als je adressen verspreid staan over verschillende lijsten, dan kun je een afmelding niet goed verwerken. Want Mailchimp audiences communiceren niet met elkaar. Dus iemand kan zich afmelden van de ene lijst en blijven staan op de andere lijst. Dat geeft niets dan narigheid.

Een slecht ingericht account

En een slecht ingericht account is duurder in het gebruik dan een goed ingericht account. Want adressen die op meerdere lijsten staan tellen dubbel mee voor je tarief. Ook daarom is het beter om je audiences samen te voegen.

Als jouw account nu niet goed ingericht is kan ik je hiermee helpen. Als je net begint met Mailchimp heb ik een startpakket voor je. Ik richt je account dan voor je in en daarna leer ik jou hoe je ermee kunt werken.

Als je al een wildgroei aan audiences hebt, dan kun je een cursus volgen over audience management, of je kunt het samenvoegen aan me uitbesteden.

Waarom heeft Mailchimp meerdere audiences

Nou, Mailchimp is niet alleen voor kleine bedrijven, maar ook voor heel grote bedrijven. Een grote bedrijven hebben vaak meerdere locaties waardoor de nieuwsbrieven verschillende afzenders moeten krijgen.

Overal elders zou je dan een extra account aan moeten maken. Bij Mailchimp hoeft dat niet, alles kan in hetzelfde account.

Begrijpen hoe een audience werkt is belangrijk. Zeker als je je e-mailmarketing zelf doet is het beslist de moeite waard je in de werking hiervan te verdiepen.

Mailchimp verwijdert adressen

Mailchimp verwijdert adressen

Ik kreeg een e-mail van iemand die me vertelde dat Mailchimp adressen verwijdert. Dat is best bijzonder, want Mailchimp heeft er alle belang bij dat jij zo veel mogelijk adressen op je lijst hebt staan. En dat gebeurt natuurlijk niet als ze adressen verwijderen. Daarom wilde ik wel even kijken wat er aan de hand …

Mailchimp verwijdert adressen Lees meer »

nieuwe vormgeving segmenten mailchimp

Nieuwe vormgeving van segmenten

Mailchimp heeft een nieuwe vormgeving van segmenten. Aan deze nieuwe vormgeving zitten voordelen, want [ any ] en [ all ] is vervangen door AND en OR. En dat is voor veel mensen duidelijker. Maar er zit natuurlijk ook een nadeel aan: je moet er even aan wennen. In dit artikel zal ik je vertellen hoe deze nieuwe segmenten werken. En dan weet je hoe je ze kunt gebruiken.

Mailchimp contacten verwijderen

Mailchimp contacten gedeletet

Te vaak hoor ik dat iemand z’n Mailchimp contacten heeft gedeletet. De bedoeling is dan om de adressen ergens buiten Mailchimp te herordenen om ze daarna weer te uploaden. En daarom heb je je adressen tijdelijk gedeletet. Maar zo werkt het niet. Je ontdekt vervolgens dat je je adressen met geen mogelijkheid meer in je …

Mailchimp contacten gedeletet Lees meer »

ik kan geen adressen uploaden

Ik kan geen adressen uploaden

Ik kan adressen niet uploaden, maar ik heb geen importverbod. Het lukt gewoon niet. Dat is iets dat ik regelmatig hoor. Ik ken het probleem en ik begrijp ook hoe dit probleem ontstaan is. In dit artikel ga ik je stap voor stap uitleggen hoe je het probleem oplost. De oplossing is misschien een beetje …

Ik kan geen adressen uploaden Lees meer »

Scroll naar boven