Categorieën optimaliseren

Categorieën optimaliseren en artikelen labelen

Categorieën optimaliseren betekent dat je je artikelen eerst labelt door ze in een categorie te plaatsen. Daarna ga je de categorie optimaliseren.

Content indelen in categorieën en deze categorieën optimaliseren is wijs want categoriepagina’s zijn uiterst informatieve pagina’s. Dit zelfde geldt voor tagpagina’s.

Deze informatieve pagina’s breiden zich voortdurend uit met elk artikel dat je aan de categorie toevoegt.  Categoriepagina’s optimaliseren is daarom beslist de moeite waard want ze zijn goed voor je ranking.


Categorieën en tags optimaliseren

Tags en categorieën zijn mogelijkheden om je content in te delen en structuur aan te brengen. Hierdoor wordt je website beter doorzoekbaar. Dat is fijn voor je bezoekers en goed voor Google.

Als je website een boek zou zijn, dan zijn de categorieën de hoofdstukken. De tags zijn de index. Tags en categorieën optimaliseren hoort eigenlijk bij het goed beheren van je pagina’s door het aanbrengen van structuur.


Categorieën optimaliseren

Als je  een categorie of tag aanmaakt doet je website het volgende:

  • hij maakt een een pagina aan
  • op deze categorie- of tagpagina komen alle artikelen te staan die je in die specifieke categorie plaatst of die je die specifieke tag meegeeft.

Hierdoor ontstaan overzichtelijke pagina’s.  Op deze pagina’s staan artikelen die over één enkel onderwerp gaan. Google houdt van pagina’s waar veel informatie over één onderwerp staat. Je kunt deze pagina’s zelf ook zien door aan de buitenkant van je website (waar je bezoekers komen) een categorie of tag aan te klikken.

Indelen in categorieën en tags

Als je berichten op je WordPress website zet, dan is het belangrijk die berichten in te delen in categorieën. Je sorteert je berichten naar inhoud. Zorg dat je de categorie waar je ze in plaatst een relevante naam geeft.

Vaak gebeurt dit niet. Vaak staan alle artikelen in de categorie “uncategorized” en dat is niet echt informatief natuurlijk.


Categorieën optimaliseren

En als artikelen al in een categorie geplaatst worden, dan wordt die categorie vaak niet geoptimaliseerd. Dat is een gemiste kans, want een categoriepagina is een gewoon een pagina. Andere pagina’s optimaliseer je toch ook? En met ieder bericht dat jij plaatst, wordt de categoriepagina steeds informatiever. Daarom zijn categoriepagina’s zo leuk.

Categoriepagina’s zijn overzichtelijk voor je bezoekers en ze ondersteunen de interne navigatie op je website. Daarom is het aan te raden om je mogelijkheid om categorieën en tags aan te maken te gebruiken. Zeker als je snel wilt stijgen in Google.

Ook is het belangrijk dat die categorieën en tags bij artikelen getoond worden. Ze ondersteunen de interne navigatie van je website en die functie kunnen ze niet hebben als je je designer de opdracht geeft om ze onzichtbaar te maken.

Waar staan de categorieën

Als je bent ingelogd op je website zie je links in de zijbalk staan: Berichten. Hier zit een menu onder met daarin o.a. categorieën en tags. Hier kun je categorieën en tags aanmaken en bewerken.


Categorieën optimaliseren

Inleiding schrijven

Een dergelijke pagina kun je nog interessanter voor je bezoekers maken door ‘m een inleiding te geven.

Ga in je zijbalk naar:

  • Berichten
  • Categorieën
  • Maak daar betekenisvolle categorieën aan
  • Zet er als dat kan een inleiding boven van minimaal 250 woorden

Of je er een zichtbare inleiding boven kunt zetten hangt af van je theme. Het kan niet bij ieder theme want niet ieder theme toont de beschrijving. Maar als het kan, doe het dan vooral. Als je theme de beschrijving niet toont, dan hoef je er geen moeite voor te doen want dan heeft niemand er iets aan.

Door een inleiding te schrijven geef je de categorie- of tagpagina meerwaarde waardoor je kansen om met die pagina te scoren groter worden. Maar als de inleiding niet getoond wordt hoef je geen moeite te doen, want dan helpt het niet.

Artikelen afbreken

De artikelen op je blog kun je afbreken. Je bezoeker ziet op de categoriepagina dan slechts een gedeelte van het artikel. De bezoeker moet op de “lees meer”-link klikken om alles te kunnen lezen.

Bij sommige WordPress themes worden artikelen vanzelf afgebroken, bij andere themes moet je dit handmatig doen. Als je dit handmatig moet doen, kun je dit doen met het “meer” blok.

Door op je categoriepagina kleine stukjes van je artikelen te plaatsen, voorkom je dat je bezoekers door een ellenlange categoriepagina moeten scrollen. Artikelen afbreken komt de overzichtelijkheid van de pagina ten goede.

Handmatige samenvattingen

Je kunt ook overwegen handmatige samenvattingen te maken. Deze komen dan op je categoriepagina’s te staan. Hierdoor komt er minder duplicate content op je website. En dit geldt ook als je de teaser boven het “meer” blok verbergt.


Tags optimaliseren

Ook het gebruik van tags om artikelen te ordenen is een goed idee, maar het is wel belangrijk dat je geen dubbele dingen aanmaakt. Doordat je website spontaan pagina’s aanmaakt als je een categorie of een tag aanmaakt komt er vanzelf al een heleboel dubbele content op je website te staan.

Zolang dat een zinnige functie heeft, zoals het toegankelijk maken van artikelen en het vergemakkelijken van de navigatie, is dat niet zo erg. Maar maak niet méér pagina’s dan nodig is.

Dus niet een rubriek “leiderschap” en een tag “leiding geven” of een rubriek “spiritualiteit” en ook nog een tag “spiritualiteit”: minder is méér in dit geval.


Clusteren, ordenen en doorverwijzen

Gebruik rubrieken en tags dus niet om zoveel mogelijk labels aan je artikelen te hangen maar gebruik ze doordacht om structuur aan te brengen in je website en de navigatie voor je bezoekers te vergemakkelijken.

Hoe link je naar een categorie of tag

Categorieën en tags zijn erg informatieve pagina’s, het kan leuk zijn er een link naartoe te plaatsen. Maar dat gaat niet op de gewone manier. Naar een categoriepagina of tagpagina link je alsof je linkt naar een externe website. Je doet het op precies dezelfde manier.


Structuur van je website

De structuur van je website is heel erg belangrijk als het om SEO gaat. Want de structuur van je website vertelt een eigen verhaal over wat er op je website werkelijk belangrijk is. En dat verhaal kan een heel ander verhaal zijn dan de teksten op je website vertellen en het kan ook een heel ander verhaal zijn dan je eigenlijk wilt vertellen.

Als je meer wilt weten over SEO zou je kunnen beginnen met de handleiding SEO zelf doen op deze website door te nemen. Want zeker met een WordPress website kun je SEO gewoon zelf.


seo voor dummies

SEO voor dummies

Schrijf je hier in voor gratis tips.

Je bent hier: Home » SEO » Basis SEO » Categorieën optimaliseren
Categorieën optimaliseren was last modified: by

 Bronnen en credits

Categorieën optimaliseren was last modified: by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *