Copyright van afbeeldingen

Copyright van afbeeldingen
Je bent hier: Home » Blog » Marketing » Copyright van afbeeldingen

Geschatte leestijd: 3 minuten


Copyright van afbeeldingen is belangrijk en ik merk soms dat er onduidelijkheden zijn over het plaatsen van foto’s op je website, op de social media of in je nieuwsbrief.

Vaak denken mensen dat iedere foto daarvoor gebruikt mag worden, maar dat is helemaal niet zo.

Afbeeldingen hebben een eigenaar en die eigenaar moet toestemming geven voor je de afbeelding mag gebruiken.


Normale juridische spelregels

Voor afbeeldingen gelden in Nederland normale juridische spelregels: wat niet van jou is mag je niet zomaar ergens voor gebruiken.

Foto’s van personen

Als het om foto’s gaat waar personen op staan, heb je toestemming nodig voordat je die foto mag publiceren op je website, op Pinterest, op Facebook of waar dan ook. Voor het plaatsen van foto’s van kinderen heb je toestemming van de ouders nodig. Uit bijvoorbeeld dit artikel blijkt waarom dat nodig is!

Als je met kinderen werkt en een Facebook fanpagina hebt, is het dus niet vanzelfsprekend dat ouders het leuk vinden als je op je fanpagina foto’s van hun kinderen plaatst. Vraag de ouders altijd expliciet om toestemming.

Foto’s van dingen

Ik hoorde iemand laatst hardop denken dat plaatjes die je via Google vindt voor algemeen gebruik zouden zijn en dat je die dus mag gebruiken en op je website mag plaatsen. Niet dus. Om een plaatje dat je ergens vindt te mogen publiceren, heb je toestemming van de maker nodig.

Auteursrecht op Pinterest

En ik las laatst ook ergens dat iemand  Pinterest aanwees als vindplaats voor mooie afbeeldingen voor je website. Daar staan inderdaad mooie afbeeldingen, maar die afbeeldingen zijn niet van jou en je mag ze ook niet zonder toestemming op je website plaatsen.


Er zijn een aantal websites waar je foto’s en/of tekeningen kunt vinden die je wel mag gebruiken.

Morguefile

Bijvoorbeeld Morguefile. De foto’s die je hier vindt zijn vaak niet de mooiste foto’s, maar je mag ze gebruiken voor je nieuwsbrief, voor Facebook, Pinterest, je nieuwsbrief e.d. En als je goed zoekt en een beetje handig bent met fotobewerking dan kun je er leuk materiaal vinden. Handig zijn is hierbij wel nodig.

Pixabay

Een andere plaats waar je gratis afbeeldingen kunt vinden is Pixabay. Deze afbeeldingen zijn vaak van goede kwaliteit. Zo zijn er veel meer websites waar je afbeeldingen gratis mag downloaden. En deze afbeeldingen mag je meestal ook commercieel gebruiken.

123rf.com

Er zijn ook een aantal websites waar je foto’s voor een redelijke prijs kunt kopen. Bijvoorbeeld 123rf.com. Dit zijn vaak erg mooie, creatieve beelden. De prijs hangt af van het type contract dat je sluit. Als je een kleinverbruiker bent, reken dan op ongeveer een euro per stuk.

Stef Ringoot

Stef Ringoot maakt cartoons en hij heeft tegenwoordig ook een webshop. Je kunt hem ook vragen om een afbeelding voor je website.


Afbeeldingen die je zomaar ergens vindt mag je dus niet zomaar gaan gebruiken. Je hebt expliciete toestemming van de eigenaar van de afbeelding nodig. Dat kan goed zijn om te weten. Of wil je een bedrijf gaan opbouwen op basis van gestolen goed?

Dit geldt niet alleen voor je website, maar ook voor je nieuwsbrief. Gewoon: alles wat niet van jou is mag je soms wel gebruiken, maar je hebt er specifiek toestemming voor nodig tenzij het rechtenvrij is.


Meer over e-mailstrategie

pijltje
Copyright van afbeeldingen was last modified: by

Zowel door Mailchimp als door MailerLite ben ik erkend als e-mail specialist en ik kan je met beide platforms helpen. En ik ben een erkende Get Clients Now!™ facilitator.

Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

Ik kan je helpen met marketing: Mailchimp expert, MailerLite expert, Get Clients Now!™ facilitator en SEO gecertificeerd.

Copyright van afbeeldingen: met dank aan Clker-Free-Vector-Images voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Copyright van afbeeldingen was last modified: by