portfolio jetpack custom posts

Custom posts: portfolio en recensies

Custom posts met Jetpack. Het gaat hier om twee contenttypes: een portfolio en recensies. Deze aangepaste contenttypes zijn heel gemakkelijk in het gebruik.

Jetpack heeft twee types custom posts:

  • portfolio
  • recensies

Als je deze mogelijkheden wilt gebruiken, begin je bij het begin. Het begin is altijd: zorg dat je de plugin Jetpack geïnstalleerd hebt en zorg dat je ‘m verbonden hebt met WordPress.com.

Custom posts

Daarna kun je de aangepaste content types activeren. Om custom posts te activeren, ga je in je zijbalk naar

  • Jetpack
  • Instellingen
  • Schrijven
  • Aangepaste content

Je kunt nu projecten en recensies toevoegen. In de zijbalk aan de binnenkant van je website zie je ze staan: Portfolio en Beoordelingen. Je kunt items toevoegen op precies dezelfde manier als waarop je een blogpost maakt.

Beoordelingen

Je hebt natuurlijk niets aan beoordelingen die op een apart deel van je website staan waar niemand ze ziet. Daarom maak je er daarna een pagina voor aan en daar haar je ze binnen met een shortcode.

De eenvoudigste shortcode die je hiervoor kunt gebruiken is het woord testimonials dat je tussen haken zet  [ ].

Je kunt met de shortcodes nog veel meer doen:

  • indeling in kolommen
  • afbeelding erbij of juist niet
  • volgorde bepalen

Als je dat allemaal wilt moet je de shortcode uitbreiden. Je kunt hier vinden wat je daarvoor weten moet.

Individuele recensies

Misschien wil je ook losse recensies op je pagina’s plaatsen om je content te ondersteunen. Dat gaat gaat veel gemakkelijker dan een overzichtspagina maken.

Om een individuele recensie op een pagina te plaatsen hoef je niets anders te doen dan de URL van de aangepaste post waar de recensie staat in je pagina te plakken. Dan verschijnt er een recensie zoals je die hieronder kunt zien.

aangepaste contenttypes recensie

Afbeelding van een Jetpack recensie

Portfolio

Een portfolio maak je op dezelfde manier. Ga aan de binnenkant van je website naar de zijbalk en klik Portfolio aan. Daarna kun je een portfolio item maken op dezelfde manier als waarop je een blogpost maakt.

Overzichtspagina

Als je portfolio tussen haken [ ] invoegt in een pagina verschijnen je portfolio items.

Maar je kunt de functie “Portfolio” van Jetpack natuurlijk ook gebruiken voor iets anders dat je wilt publiceren en dat je apart wilt houden van je blog.

Je portfolio-items kun je indelen in types en je kunt ze tags meegeven.

Binnenhalen

Doordat je deze indeling kunt maken kun je, behalve een complete overzichtspagina, ook delen van je portfolio op een pagina binnenhalen. Specifieke projecttypes die bij het onderwerp van je pagina horen.

Ook dit doe je door de shortcode uit te breiden. Wat je daarvoor weten moet kun je hier vinden. En dan haal je een specifiek stukje van je portfolio binnen.

Waarom binnenhalen

Je vraagt je nu misschien af waarom je een recensie of een portfolio-item binnen zou halen, want je zou het ook gewoon opnieuw kunnen publiceren.

Het is echter belangrijk dat iedere tekst op je website slechts eenmaal op je website voorkomt. Het is daarom geen goed idee om een recensie op een overzichtspagina te plaatsen én ergens op een andere pagina, want daarmee creëer je duplicate content.

Daarom doe je dat liever niet. Het is beter om de recensie op 1 pagina neer te zetten en op alle andere pagina’s waar je diezelfde recensie wilt hebben een shortcode te plaatsen. Want dat telt niet als duplicate content. En dat is belangrijk als je niet alleen een portfolio wilt plaatsen, maar ook nog wilt dat het gevonden wordt.

Categorie: Jetpack

Voordelen van Gutenberg
Gratis: de SEO voordelen van Gutenberg
Custom posts: portfolio en recensies was last modified: by
Custom posts: portfolio en recensies was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.