dt-fouten

d/t-fouten en SEO

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Zijn d/t fouten op je website een ramp? Of valt het wel mee? In dit artikel wil ik eens nagaan of Google je afrekent op d/t-fouten en of mensen je afrekenen op d/t-fouten. Lees met me mee.

Wat vindt Google van spelfouten?

Daar heeft hij al in 2011 duidelijkheid over gegeven:

Staan er spel- of stijlfouten in dit artikel of bevat het onjuiste feiten?

Google productblog

De vraag is dan natuurlijk: waarom valt Google hierover en hoeveel pijn heeft hij als hij erover valt?

Om deze vraag te beantwoorden moet je je realiseren dat Google een bedrijf is dat z’n klanten moet bedienen. Google is de meestgebruikte zoekmachine en dat wil hij natuurlijk zo houden. En dat doet hij door te letten op de kwaliteit van de artikelen die hij hoog in de zoekresultaten aanbiedt.

Maar hij Google valt heus niet over een enkel foutje in een fantastische tekst. Als je tekst sterk en onderscheidend genoeg is dan zal Google ‘m gerust aanbieden in de zoekresultaten. Gewoon omdat je de beste tekst geschreven hebt.

Dubieuze websites

Maar soms kom je een dubieuze website tegen, ik denk dat je wel weet wat ik bedoel. En juist op dergelijke dubieuze websites staan opvallend veel spelfouten.

Dat zijn vaak websites waarvan de teksten overgenomen zijn van buitenlandse websites. En die teksten zijn dan automatisch vertaald met behulp van … Google Translate.

Dit is een andere kant waar Google op let. Google is geen “taalpolitie”, Google doet dit enerzijds omdat hij de beste antwoorden op zoekopdrachten wil aanbieden en anderzijds om websites die je eigenlijk helemaal niet wilt zien weg te filteren. Daarom: zorg dat er niet zoveel fouten op je website komen te staan dat Google ‘m weg wil filteren.

Spelling en SEO: d/t-fouten

Niet alleen Google let op spelfouten: tekstschrijvers doen dat ook. En tekstschrijvers beweren dat d/t-fouten dramatisch zijn omdat je bezoekers er op zouden afknappen. Dat gedeeltelijk waar want zij zijn ook bezoekers en zij knappen erop af. Maar knapt de rest van Nederland ook af?

Knappen we of op d/t-fouten?

Er is  een onderzoek van dr. Frank Jansen van de Universiteit van Utrecht, waaruit blijkt dat de lezers zich veel minder druk maken over spelfouten dan veel mensen ons willen laten geloven.

Vaak zien mensen die fouten niet eens en als ze die spelfouten wel zien, maken ze zich er niet druk over. Als je lezers zich hier niet druk over maken, hoef jij er ook niet wakker van te liggen.

In 2019 las ik een artikel op NU.nl dat me vertelde dat meer dan de helft van de mensen spelfouten helemaal niet zien. Zelfs niet als ze bezig zijn een date te selecteren.

Maak je dus niet al te druk over spelfouten: doe je best, maak er geen rommeltje van, maar besef ook dat het grootste deel van je lezers zich niet druk maakt om een spelfout en dat die spelfout je zelfs onverwachte relevante bezoekers kan opleveren.


Gewone spelfouten

En dan zijn er ook nog heel gewone spelfouten. Je draait een paar letters om. Of je vergeet een woord of een letter. Ikzelf vergeet regelmatig een woord, maar deze fouten leveren echt niets op. Doe me niet na, probeer zoiets te voorkomen.

Het kan helpen om je artikel

  • hardop te lezen zodat je het merkt als een zin niet goed loopt
  • of het te printen en dan terug te lezen.

Stijlfouten

Hetzelfde geldt natuurlijk voor stijlfouten. Maak het niet te gek want dan wordt Google boos, maar besef ook dat stijlfouten bezoekers gaan opleveren die dezelfde stijlfouten maken en dan ziet niemand dat er iets fout is.


Feitelijke onjuistheden

Feitelijke onjuistheden zijn wel erg, want als je artikelen feitelijke onjuistheden bevatten gaan ze nergens meer over. En artikelen die nergens over gaan voegen niets toe aan het web. Zorg daarom dat je betrouwbare bronnen gebruikt en dat je artikel meerwaarde biedt t.o.v. de artikelen van de concurrent.

En feitelijke onjuistheden kunnen gewoon fouten zijn. Maar ze kunnen ook ontstaan doordat de wereld verandert. Daarom moet je regelmatig je blog controleren, vernieuwen en opnieuw optimaliseren.

Samengestelde woorden

In het Nederlands plakken we soms woorden aan elkaar. Dat zijn samengestelde woorden. Google begrijpt daar helemaal niets van. Hier kun je lezen wat hij doet met samengestelde woorden.


Vindbaarheid van je website

Je leest dit artikel vast niet “zomaar”. Als je de vindbaarheid van je website zou willen verbeteren, dan kun je daar ook hulp bij krijgen. Ik heb een training SEO voor je die je direct kunt volgen. Dan leer hoe je een structuur in je website kunt aanbrengen waardoor hij zichzelf gaat verheffen. Zoals je hete lucht in een heteluchtballon blaast. Dus geen gebakken lucht ;) Als je dat echt wilt kun je direct beginnen.

Of … lees verder in de handleiding SEO.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt opd/t-fouten en SEO was last modified: by

Meer over schrijven en publiceren om klanten te krijgen.

Het beeld in de uitgelichte afbeelding is van Canva

d/t-fouten en SEO was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Ik ben facilitator voor de marketingmethode Get Clients Now!™ en door Hubspot gecertificeerd voor inbound marketing. Ik kan je helpen met klanten krijgen via de organische zoekresultaten, door Yoast gecertificeerd. En ik kan je helpen met e-mailmarketing. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *