Datum bij je artikelen

Datum bij artikelen of niet?

Geschatte leestijd: 5 minuten

Datum bij je artikelen

Plaats je een datum bij je artikelen of niet? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen van een datum bij artikelen? En wat zijn je opties?


Datum bij je artikelen

Als je content totaal tijdloos is, dan zou je eventueel de datum bij je artikelen weg kunnen laten. Als je de datum weg wilt halen, dan kun je dit stukje CSS gebruiken.

.entry-meta .date {
 display: none;
 }

Daar heb je een plugin voor nodig, lees even hier hoe het moet.

Voordelen

Volgens mij heeft het geen voordelen om de datum weg te halen.

Ik hoor vaak van mensen dat ze de datum weg willen halen, want ze denken dat een artikel minder goed gelezen wordt als er een datum bij staat.

Maar ik zie in mijn statistieken niet dat artikelen die een minder recente datum hebben ook minder gelezen worden. Integendeel: ik heb een artikel uit 2012 op mijn website staan dat nog steeds akelig goed scoort. Hieronder zie je het staan op positie 1, direct onder een uitgelichte instructie op positie 0.

Datum bij je artikelen

En dat is ook niet zo gek als je weet dat er een Google patent is waarin o.a. staat dat voor sommige vragen oudere documenten gunstiger kunnen zijn dan nieuwere.

Datum in de zoekresultaten

Je moet sowieso niet denken dat als jij de datum weghaalt, dat Google ‘m dan ook weghaalt. Niet dus. Google doet wat hij zelf wil. En als Google een datum in de zoekresultaten wil plaatsen dan doet hij dat gewoon. Ook als jij de datum verborgen hebt.

Plugin van Yoast instellen

De plugin van Yoast geeft je de mogelijkheid om de datum in de snippetvoorvertoning te tonen. Dat vind ik beslist aan te raden. Doordat je de datum in de snippetvoorvertoning aan zet, weet je hoeveel ruimte je hebt in je snippet.

Benodigde tijd: 2 minuten.

Datum inschakelen in de snippet voorvertoning

 1. Ga naar de Yoast SEO plugin in de zijbalk van je website

  Kies hier voor “Zoekweergave”.

 2. Zoekweergave

  Kies hier voor “Contenttypes”.

 3. Contenttypes

  Hier kun je het schuifje omzetten bij “Datum in Google Preview”.Datum in voorvertoning

Dit zegt dus niets over wat er in de zoekresultaten komt. Dit zorgt ervoor dat de datum die Google eventueel gaat plaatsen bij je artikel in de zoekresultaten, ook vooraf zichtbaar is in de velden van Yoast.

Als je de datum niet in de snippetvoorvertoning getoond uit laat staan, dan trekt Google zich daar niets van aan (daarom is het ook een voorvertoning). Maar jij denkt dan dat je meer ruimte hebt voor je tekst dan je in werkelijkheid hebt. Met als gevolg dat je tekst in de zoekresultaten wordt afgebroken doordat Google er een datum bij heeft gezet waar jij niet op had gerekend. Dat is niet handig.

Vormgeving van de datum

Het datumformat kun je instellen op WordPress, dus de vormgeving bepaal je zelf. Ga hiervoor in de zijbalk van WordPress naar:

 • Instellingen
 • Algemeen
 • Datumnotatie

En kies dan hoe de datum eruit moet zien.


Datum van de laatste update

Voor de datum van de laatste update kun je een plugin gebruiken: WP last modified info (er zijn er meer die dit voor je kunnen doen). Je kunt natuurlijk ook een andere plugin gebruiken. Dan moet je even zoeken: “date last updated” of “date last modified”, probeer eens iets.

Nadelen van een datum bij je artikelen

Geen enkele datum bij je artikelen vind ik beslist een nadeel hebben: er mist een stukje informatie. En jij kunt wel denken dat je artikelen totaal tijdloos zijn, maar is dat ook zo? Blijkt nergens uit je inhoud of je artikel vandaag geschreven is of 10 jaar geleden?

Is de tekst in je artikel nog 100% actueel? Staan er instructies in je artikelen? Denk er dan aan dat instructies heel snel verouderen. En zeker als je een grote website hebt, dan heb je dat vaak niet direct in de gaten. Maar je lezer wordt dan op het verkeerde been gezet.

Maar als je de publicatiedatum bij je artikel hebt staan en liefst ook nog de datum waarop je het artikel voor het laatst hebt bijgewerkt, dan weet je lezer wat hij aan je heeft. Hij weet dan of hij nog kan bouwen op de inhoud van je artikel.

Hoe denk jij hierover en wat doe je?

Want SEO is een strategie en als iets om strategisch denken gaat en niet om harde feiten, dan zijn er altijd verschillende uitkomsten mogelijk. Dus: kijkt zelf wat past in jouw situatie.

En heb je ook nagedacht over datumarchieven op je website? Of heb je de datum bij je artikelen weggehaald en in de zijbalk wel datumarchieven neergezet?

Lees terwijl je denkt gewoon verder. Hier kun je een groot artikel vinden over zelf SEO doen. En hier vind je een cursus SEO marketing voor dienstverleners.

Judith de Vries

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

Mailchimp expert

MailerLite expert

en ook nog goed in SEO

Gepubliceerd op: 8-1-2020
Voor het laatst bijgewerkt op: 3-9-2021

Categorieën en tags bij dit bericht