Datum bij je artikelen

Datum bij artikelen of niet?

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Plaats je een datum bij je artikelen of niet? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen van een datum bij artikelen? En wat zijn je opties?

Datum bij je artikelen

Als je content totaal tijdloos is, dan zou je eventueel de datum bij je artikelen weg kunnen laten. Als je de datum weg wilt halen, dan kun je dit stukje CSS gebruiken.

.entry-meta .date {
 display: none;
 }

Daar heb je een plugin voor nodig, lees even hier hoe het moet.


Voordelen

Volgens mij heeft dat geen voordelen.

Ik hoor vaak van mensen dat ze de datum weg willen halen, want ze denken dat een artikel minder goed gelezen wordt als er een datum bij staat.

Maar ik zie in mijn statistieken niet dat artikelen die een minder recente datum hebben ook minder gelezen worden. Integendeel: ik heb een artikel uit 2012 op mijn website staan dat nog steeds akelig goed scoort.

datum of niet
Publicatiedatum 29 maart 2012

En dat is ook niet zo gek als je weet dat er een Google patent is waarin o.a. staat dat voor sommige vragen oudere documenten gunstiger kunnen zijn dan nieuwere.

Datum in de zoekresultaten

Je moet sowieso niet denken dat als jij de datum weghaalt, dat Google ‘m dan ook weghaalt. Niet dus. Google doet wat hij zelf wil. En als Google een datum in de zoekresultaten wil plaatsen dan doet hij dat gewoon. Ook als jij de datum verborgen hebt.

Plugin van Yoast

De plugin van Yoast geeft je de mogelijkheid om de datum in de snippetvoorvertoning te tonen. Dat kun je als volgt inschakelen:

  • Yoast
  • zoekweergave
  • content types
  • datum in snippetvoorvertoning

Dat vind ik beslist aan te raden. Doordat je de datum in de snippetvoorvertoning toont, weet je hoeveel ruimte je hebt in je snippet.

Als je aangeeft dat de datum niet in de snippetvoorvertoning getoond moet worden, dan trekt Google zich daar niets van aan (daarom is het ook een voorvertoning). Maar jij denkt dan dat je meer ruimte hebt voor je tekst dan je in werkelijkheid hebt. Met als gevolg dat je tekst in de zoekresultaten wordt afgebroken doordat Google er een datum bij heeft gezet waar jij niet op had gerekend. Dat is niet handig.

Vormgeving van de datum

Het datumformat kun je instellen op WordPress, dus de vormgeving bepaal je zelf. Ga hiervoor in de zijbalk van WordPress naar:

  • Instellingen
  • Algemeen
  • Datumnotatie

En kies dan hoe de datum eruit moet zien.

Datum van de laatste update

Voor de datum van de laatste update heb ik een plugin gebruikt: WP last modified info. Je kunt natuurlijk ook een andere plugin gebruiken. Dan moet je even zoeken: “date last updated” of “date last modified”, probeer eens iets.


Nadelen van een datum bij je artikelen

Geen enkele datum bij je artikelen vind ik beslist een nadeel hebben: er mist een stukje informatie. En jij kunt wel denken dat je artikelen totaal tijdloos zijn, maar is dat ook zo? Blijkt nergens uit je inhoud of je artikel vandaag geschreven is of 10 jaar geleden?


Hoe denk jij hierover en wat doe je?

Ik ben ben eigenlijk wel benieuwd hoe jij hierover denkt en of jij een publicatiedatum bij je artikelen hebt staal. Vertel alsjeblieft.

En heb je ook nagedacht over datum archieven op je website? Of heb je de datum bij je artikelen weggehaald en in de zijbalk welk datumarchieven neergezet?


Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt opDatum bij artikelen of niet? was last modified: by

Datum bij je artikelen: de afbeelding heb ik gemaakt op Canva.com

Datum bij artikelen of niet? was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *