Datumarchieven op je website

Datumarchieven op je website plaatsen is soms een heel goed idee, maar vaker is het een heel slecht idee. Het hangt van het onderwerp van je website af of je dit zou moeten doen. En als het niet bij je onderwerp past kun je die archieven beter weghalen.


Datumarchieven op je website

Als je WordPress gebruikt dan kun je in de zijbalk in een widget een archief op datum plaatsen.

Er ontstaat dan geleidelijk aan een lange rij in de zijbalk:

  • augustus 2019 (4)
  • juli 2019 (2)
  • juni 2019 (3)
  • mei 2019 (7)

En hoe langer je je website hebt, hoe langer die rij wordt. Als die rij te lang wordt kun je ‘m opvouwen in een dropdown.


Datumarchieven op je website

Maar de vraag is nu: is dat een goed idee? Daar kun je niet zomaar “ja” of “nee” op zeggen, want dat hangt ervan af waar je website over gaat en welk type artikelen je schrijft.


Magazine of tijdschrift

Als je je website gebruikt als magazine of tijdschrift waar je tijdgebonden artikelen in schrijft, dan kun je alle nummers op deze manier netjes aanklikbaar in de zijbalk zetten.

Als je nu zegt: ja, dit gaat over mijn website, denk dan nog een keer na of je dit heel zeker weet want meestal is dit niet zo: plaats je echt alleen maar actualiteiten op je blog? Schrijf je echt alleen over zaken die volgende maand gedateerd zijn?

Als je echt alleen actualiteiten plaatst, dan is het een goed idee om datumarchieven te plaatsen. In andere situaties is het meestal geen goed idee om datumarchieven op je website te zetten.


Klantperspectief

Leef je eens in in je bezoeker. Je bezoeker ziet geen andere informatie dan de maand en het jaar waarin je de artikelen geschreven hebt en het aantal artikelen dan je in een specifieke maand geschreven hebt. Zijn de maand en het jaar waarin je een artikel geschreven hebt echt relevant voor de inhoud van je artikel?

Wat moet je bezoeker daarmee en kan je bezoeker er iets mee?

Bij nieuwssites kan je bezoeker er beslist wel iets mee, maar juist bij nieuwssites zie je zelden een archief op datum, want zij richten zich op de actualiteit waardoor een archief niet relevant is.


Evergreens

Als je artikelen schrijft om de vindbaarheid van je website te verbeteren, dan is het niet zo handig om tijdgebonden artikelen te schrijven. Als je artikelen slechts tijdelijk interessant zijn, dan betekent dit dat je er maar heel kort mee gevonden zult worden in de zoekresultaten.

Om je website vindbaar te houden moet je dan heel vaak schrijven. Eigenlijk iedere dag. De praktijk leert dat je zoiets wel van plan kunt zijn, maar dat dit moeilijk vol te houden is.

Lees ook:  Tagline van je website

Als je voor je bedrijf schrijft is het daarom handiger om het soort artikelen te schrijven waarop je ook over 10 jaar nog gevonden kunt worden doordat ze ook dan nog interessant en relevant zijn.

Als het over je website gaat, denk dan liever aan een bibliotheek vol naslagwerken dan aan een krant met het nieuws van vandaag.


Index

Het is belangrijk je te realiseren dat een datum zelden echte informatie geeft over een artikel. Maar als je datumarchieven op je website zet en verder niets doet, dan worden je datumarchieven wel geïndexeerd.

Je geeft dan eigenlijk een stukje non-informatie aan zowel je bezoekers als aan Google. Je kunt er ook voor kiezen de titels van recente blogposts of populaire blogposts in de zijbalk te plaatsen. Dan heb je ook een archief op je website staan, maar dit is een archief dat echte informatie geeft waar mensen iets mee kunnen.

Datumarchieven op je website zijn dus niet altijd verkeerd, maar zijn er betere opties.


Datumarchieven verwijderen

Als jij datumarchieven op je website hebt die je nu graag wilt verwijderen, doe dan dit:

  • ga in je zijbalk naar Weergave
  • kies voor Widget
  • ga naar je zijbalk
  • open de widget van het datumarchief en verwijder het

SEO

Wat je op je website zet wordt door Google geïndexeerd, tenzij je hier iets aan doet. En Google heeft informatie nodig om te weten waar je website over gaat en welke bezoekers hij naar je toe moet sturen.

Denk daarom eens na wat er allemaal op je site staat dat eigenlijk niets toevoegt en waar noch je bezoekers noch Google iets aan hebben. Kijk eens of elementen zijn die je beter zou kunnen vervangen door andere elementen die relevanter zijn.


Structureren van je website

Als je dat wilt kun je een training krijgen bij het structureren van je website, zodat je website veel beter vindbaar wordt. Of lees gewoon verder in de handleiding SEO voor beginners. Daar vind je bergen tips om je website te verbeteren.

Lees direct verder: Geheim van zakelijk bloggen

Vrijdagmiddag SEO tips

geen technische kennis nodig

Datumarchieven op je website was last modified: by

Datumarchieven op je website: met dank aan Geralt voor het materiaal in de kopafbeelding.

Datumarchieven op je website was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.