dedicated ip adres

Dedicated IP adres

Een dedicated IP adres is een IP-adres voor jou alleen. Als je denkt dat je nieuwsbrieven niet aankomen doordat je een IP-adres met anderen deelt, dan moet je dit artikel beslist lezen. Want je hebt geen dedicated IP-adres nodig. Je hebt een goede reputatie als verzender nodig. Als je Mailchimp Pro gebruikt krijg je inzage in je verzendreputatie.

Zodra je via een platform gaat versturen deel je het IP adres van de afzender met een heleboel andere gebruikers. Het maakt hierbij niet uit of je je nieuwsbrieven via Mailchimp verstuurt of dat je voor een ander platform gekozen hebt.

Dat is de normale gang van zaken en dat hoeft geen probleem te zijn.

Maar soms kan dit heel vervelend uitpakken. Als degene die net vóór jou z’n nieuwsbrief verstuurd heeft een berg spam verstuurd heeft, dan kan het gebeuren dat jouw nieuwsbrieven in de spamfilters verdwijnen doordat je met hetzelfde IP adres verstuurt.

Is een dedicated IP adres de oplossing?

Een dedicated IP-adres, helemaal voor jou alleen, lijkt daarom een aantrekkelijke oplossing want dan kan het niet gebeuren dat een spammer vanaf hetzelfde IP adres een nieuwsbrief verstuurt vlak voordat jij je nieuwsbrief verstuurt.

Een dedicated IP adres is voor gewone bedrijven met een gewone mailinglijst geen bereikbare oplossing want het is een dure oplossing en bestemd voor grootverbruikers. Dat blijkt niet erg te zijn, want je hebt helemaal geen dedicated IP adres nodig.

Dedicated IP adres

Het is geen goed idee om vanaf een gloednieuw dedicated IP adres een heleboel e-mails te gaan versturen.

Als je dat doet dan kun je er zeker van zijn dat alle alarmbellen bij de servers beginnen te rinkelen. En dat je nieuwsbrieven daarom in de spamfilters verdwijnen. Niet omdat er iets mis is met je dedicated IP adres, maar gewoon omdat het een nieuw IP adres is.

Op erg lange termijn zal dit wel weer weer goed komen, maar korte termijn gaat dit zo. Als jij een enorme mailinglijst hebt en je een dedicated IP-adres wilt gaan gebruiken hoef je je daar overigens ook geen zorgen over te maken. Mailchimp zorgt dat je gloednieuwe IP adres eerst aanvaard wordt door de servers.

Jouw mailinglijst

Mailchimp heeft een andere oplossing bedacht om ervoor te zorgen dat je geen last zult hebben van mensen die er moeite mee hebben zich aan de wetgeving rond e-mailmarketing te houden.

Mailchimp splitst zijn gebruikers in gebruikersgroepen op basis van hun reputatie: op basis van je reputatie krijg je een IP adres en dat IP adres deel je met met mensen die een soortgelijke reputatie hebben.

Nieuwe accounts

Als je een account aanmaakt bij Mailchimp dan vraagt Mailchimp of je een lijst wilt gaan uploaden. Dat is een selectievraag, want Mailchimp kan alleen maar hopen dat je je aan de wetgeving houdt, maar ze kunnen het niet zeker weten.

Als je een lijst gaat uploaden deel je daarom een IP adres met anderen die ook een lijst willen uploaden. (Nee, het helpt niet om te zeggen dat je geen lijst wilt gaan uploaden terwijl je het toch doet).

Het IP adres dat je deelt met anderen die een lijst gaan uploaden is uiteraard niet het beste IP adres dat Mailchimp te bieden heeft want er is dan nog geen enkele duidelijkheid over de kwaliteit van je mailinglijst.

Als je  je mailinglijst op Mailchimp vanaf het begin gaat opbouwen met dubbele opt-in, dan kom je al vrij snel in aanmerking voor een beter IP adres, want je hebt dan een mailinglijst waarvan de herkomst duidelijk is: alle adressen zijn met dubbele opt-in op die lijst gekomen zijn. Al je abonnees hebben dus aantoonbaar toestemming gegeven.

Vaak en regelmatig mailen

Als vaak en regelmatig mailt dan is de kans dat mensen vergeten dat ze zich op je e-mails geabonneerd hebben kleiner dan wanneer je incidenteel mailt. En als mensen vergeten zijn dat ze zich geabonneerd hebben dan is de kans dat ze je e-mail als spam markeren groter dan wanneer ze nog weten wie je bent.

Daarom zitten mensen die regelmatig mailen samen in een groep met een gedeeld IP adres en zitten mensen die incidenteel mailen samen in een groep met een gedeeld IP adres.

Kosteloos en betaald

Zo maakt Mailchimp ook onderscheid tussen mensen die een kosteloos account hebben en mensen die een betaald account hebben want spammers hebben meestal een kosteloos account en uiteraard wil Mailchimp niet dat z’n betalende klanten last hebben van de activiteiten van niet betalende gebruikers.

Honderden IP adressen

Mailchimp heeft meerdere IP adressen en vanaf welk IP adres jij je e-mails verstuurt heb je zelf bepaald op grond van de keuzes die je gemaakt hebt. Je hebt dus geen dedicated IP adres nodig, het is voldoende om een IP adres te delen met mensen die e-mailmarketing serieus nemen en die goed voor hun mailinglijst zorgen.

Als je graag je e-mails wilt versturen vanaf een goed IP adres dan is het zaak om zo snel mogelijk bij Mailchimp een uitstekende reputatie als verzender op te bouwen.

Lijst opschonen

Kijk eens of er abonnees op je lijst staan waar je nieuwsbrief nooit geopend wordt of al heel lang niet geopend is en verwijder deze adressen.

Dubbele opt-in

Als je dubbele opt-in gebuikt dan wordt dit geregistreerd. Bij alle adressen die je verzameld hebt via het inschrijfformulier van Mailchimp blijven de volgende gegevens bewaard:

 • datum waarop iemand heeft ingeschreven
 • tijd waarop iemand heeft ingeschreven
 • het IP adres dat die persoon gebruikt heeft
 • datum waarop de inschrijving bevestigd is
 • tijd waarop de inschrijving bevestigd is
 • het IP adres dat gebruikt is bij de bevestiging

Als je inschrijvingen verzamelt via een plugin of via bijvoorbeeld Facebook, dan zie je niet altijd wanneer iemand zich ingeschreven heeft, maar je ziet wel wanneer de inschrijving bevestigd is en het IP-adres dat die persoon gebruikt heeft.

Dit staat allemaal geregistreerd en hoe meer adressen je hebt die via dubbele opt-in verkregen zijn, hoe meer je uitsluit dat je aan het mailen bent naar een lijst van dubieuze herkomst.

Jouw mailinglijst

Je zult je IP adres niet met een spammer hoeven te delen als je:

Maar het zou goed kunnen dat je het IP adres wel deelt met een spammer als je:

 • je hele adresboek op je Mailchimp-lijst zet
 • je social media contacten toevoegt
 • of een lijst aankoopt

Maar een dedicated IP-adres zal dan je dan niet helpen, het zal je dan eerder kwaad dan goed doen.

Je hebt dus geen dedicated IP-adres nodig, je hebt een goede reputatie als verzender nodig. Als je Mailchimp Pro gebruikt krijg je inzicht in je verzendreputatie.

Toestemming

Er zijn nog altijd mensen die niet weten dat je toestemming nodig hebt om mensen te mogen mailen. Als dit voor jou ook nieuw is: hier kun je een checklist downloaden. Deze checklist vertelt je precies wie je wel en wie je niet mag mailen.

Op deze checklist staat niet dat je je hele adresboek mag mailen. Er staat ook niet dat je al je contacten van LinkedIn mag uploaden. Er staat dat je mensen pas mag mailen

 • als ze hier actieve toestemming voor gegeven hebben
 • nadat je ze vooraf duidelijk geïnformeerd hebt dat je ze gaat mailen

Problemen met Mailchimp

Als je problemen hebt met Mailchimp kan het goed zijn te weten dat je het wiel niet in je eentje hoeft uit te vinden. Ik heb heel veel ervaring met MailChimp en ik ben een door Mailchimp erkende expert. Vraag me om hulp. En er staat op deze website een handleiding voor Mailchimp. Daar kun je natuurlijk ook verder gaan lezen want daar staan verwijzingen naar al mijn tips.

Gratis downloaden: Checklist voor nieuwsbrieven

dedicated ip adres
Dedicated e-mailadres gebruiken?

Bronnen
Dedicated IP adres was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.