
Geschatte leestijd: 5 minuten
Dynamisch archief
Een dynamisch archief is een geordend systeem waarin je papieren opbergt die je nog nodig hebt en die je snel terug moet kunnen vinden.
In dit artikel: waarom je een dynamisch archief precies nodig hebt, hoe je het opzet en waarom een dynamisch archief je tijd gaat besparen.
Dynamisch archief
Waarom een dynamisch archief
Waarom een dynamisch archief
Als zelfstandige zonder personeel doe je alles zelf. Er kan hierdoor gemakkelijk een berg papieren ontstaan waar je nog “iets mee moet”. Hoe je een berg papieren waar je nog “iets mee moet” onder controle kunt houden, kun je hier lezen.
Een opgeruimde berg papieren waar je nog iets mee moet, heet een dynamisch archief.
In een goed dynamisch archief kun je alles snel terugvinden, bijvoorbeeld tijdens een telefoongesprek. En een goed dynamisch archief schept duidelijkheid aan welk werk je prioriteit moet geven. Je kunt een dynamisch archief heel gemakkelijk opzetten.
Hoe je het maakt
Dynamisch archief maken
Benodigdheden
- Een aantal tijdschriftencassettes
- Etiketten
- Een stapeltje insteekhoesjes (aan twee kanten open)
- Een blokje post-it blaadjes (neem ze niet te klein)
- Een tafeltje of een kastplank
Aan de slag
Zet de tijdschriftencassettes op het tafeltje of op de kastplank, met de open kant naar je toe. En bedenk een aantal rubrieken waaronder je de papieren tijdelijk wilt opbergen, bijvoorbeeld:
- bedrijfsadministratie
- privé-administratie
- klanten (als groep in één rubriek, of je maakt voor iedere klant een aparte rubriek)
De rubrieken die je gekozen hebt schrijf je op stickers en die stickers plak je op de tijdschriftencassettes, aan de open kant. Etiketteer één tijdschriftencassette met het etiket actueel.
Dynamisch archief
Archief inrichten en bijwerken
Papieren opruimen
Nu pak je de berg papieren, de insteekhoesjes en de post-it blaadjes.
Papieren die bij elkaar horen, berg je bij elkaar op in een insteekhoesje. Je plakt er aan de achterkant een post-it blaadje op met daarop geschreven:
- boven: de uiterste datum waarop dit verwerkt moet zijn
- daaronder: een korte samenvatting van de inhoud
- en daaronder: wat er mee gedaan moet worden
Als je dit gedaan hebt, dan is je dynamische archief een feit.
Archief bijwerken
Eens per week, voordat het weekend begint, werk je je dynamische archief bij. Je loopt alle cassettes even door en alles wat beslist de komende week verwerkt moet zijn, zet je in de cassette met het etiket actueel.
Dynamisch archief
Tijdbesparing
Tijdbesparing
Misschien denk je dat je geen tijd hebt om dit allemaal te gaan doen.
Een berg papieren zonder systeem is echter een tijdverslinder. Ga maar eens na hoeveel tijd je telkens opnieuw kwijt bent met iets te zoeken in die berg.
Daarom is het opzetten en bijhouden van een dynamisch archief de tijd die je hiervoor nodig hebt meer dan waard.
Dynamisch archief
Té druk
Als je het gevoel hebt dat je het té druk hebt om tijd uit te trekken om je werkplek zo in te richten dat je er weg in weet, dan heb je eigenlijk hulp nodig. Een mogelijke oplossing is het inhuren van een virtueel assistent aan wie je een deel van je werk kunt overdragen.
Maar als je daar nog niet aan toe bent, dan kun je ook tijdelijk iemand inhuren om eens te kijken welke taken je kunt automatiseren en welke taken je efficiënter zou kunnen doen zodat ze je minder tijd kosten. En misschien moet je ook nieuwe gewoonten aanleren. Of lees er eens een boek over. Bijvoorbeeld over hoe je je persoonlijke efficiency kunt verbeteren.
Hierbij wil ik niet zeggen dat je nu inefficient werkt want dat weet ik helemaal niet. Maar er is altijd wel iets te verbeteren en te druk is gewoon niet gezond.

Waarom een virtueel assistent nemen?
Ja, waarom zou je een virtueel assistent nemen? Als je werkt als zelfstandige merk je vaak dat je aan je eigenlijke taken niet voldoende toekomt vanwege die 1001 kleine dingetjes die steeds “ook nog” moeten gebeuren. En al die dingetjes nemen samen heel veel tijd. En soms is het ook gewoon fijn als je een …

Werkzaamheden stroomlijnen
Judith heeft voor mij onder meer een cursusmap samengesteld en geredigeerd en mij geholpen werkzaamheden verder te stroomlijnen. Zij is doortastend en initiatiefrijk. Door haar plezierige manier van meedenken is het zeer prettig met haar samen te werken. Zoekt u ook een “virtuele secretaresse”? Ik beveel u Judith van harte aan! Belangrijkste kwaliteiten: Fantastische resultaten …

Monkey Survey Enquête
Om een goed beeld te krijgen van wat er bij onze klanten leeft en waar er nog verbeteringen mogelijk zijn hadden we het idee opgevat om Monkey Survey in te zetten als tool. Alleen had niemand ervaring met de tool en het gebruik. Gelukkig was Judith bereid ons te helpen! Samen hebben we de enquête …

Is een virtueel assistent nuttig
Is een virtueel assistent nuttig? Die vraag stelde ik mijzelf laatst, toen ik het met iemand had over het vragen van hulp bij het maken van een website, en in mijn geval zou ik het beantwoorden met een volmondig “ja”. Corine Gorter, Dicht Kunst en Corine’s Colors

Waar Hubert zijn VA voor inzet
De meeste mensen denken dat je een techneut nodig hebt om je website op orde te houden. Zo dacht ik vroeger ook. Maar nu weet ik wel beter. Je hebt een VA nodig, een virtueel assistent, die gewoon de dagelijkse kleine klussen kan opknappen zoals het netjes plaatsen van content, foto’s en blogs op een …

Tot volle tevredenheid
Ik houd mij graag bezig met de inhoud van mijn werk als natuurgeneeskundig therapeut: mensen helpen met een gezonde(re) leefstijl. Maar in de wirwar van gezondheidszorg is het voor de klant steeds moeilijker om iemand te vinden die bij je past. Men moet weten wat je aanbod precies is: wat ze bij je kunnen “halen”. …

Zoek je een top VA?
Ik heb zeer goede ervaringen met Judith de Vries VA. Claudia van Wezel, Praktijk de Groeisprong. Dit heeft Claudia zomaar spontaan gepubliceerd op LinkedIn en ze heeft me ook toestemming gegeven het over te nemen op mijn website. En ik ben in mijn nopjes met haar tevredenheid en nog blijer dat ze het van de …
Dynamisch archief
Een simpel voorbeeld
Misschien houd je voor je marketing een blog bij en verstuur je een nieuwsbrief. De meeste mensen die dit doen, zijn daar meer tijd aan kwijt dan nodig is doordat ze dubbel werk doen. Want als je het blog geschreven hebt, dan kun je het maken van de nieuwsbrief automatiseren.
Maar om deze tijdbesparing te kunnen bedenken, moet je eerst weten dat het mogelijk is. En dat wis je waarschijnlijk niet. En mogelijk heb je ook nog bezwaren omdat je denkt dat het niet mooit is of andere bezwaren. Daarom kan het zinvol zijn om eens met iemand te praten over het automatiseren van zaken die mede veroorzaken dat je het te druk hebt.
Hier kun je meer vinden over time management en de ins en outs van een klein bedrijf runnen. Ik ben een erkende Get Clients Now!™ facilitator en ik kan je helpen met klanten krijgen op een manier die niet verschrikkelijk veel tijd kost. En met deze manier weet je ook precies wanneer je genoeg gedaan hebt voor vandaag.
En dat is belangrijk: dat je snapt hoe marketing werkt en dat je weet wanneer je werk voor vandaag klaar is. In het vertrouwen dat die klanten echt al onderweg zijn.
Marketing voor diensten
Ik stuur regelmatig tips rond over dienstenmarketing. Hier kun je je inschrijven en dan krijg je als eerste 5 makkelijk toepasbare tips om meer klanten te krijgen.
Gerelateerde artikelen
Marketing zelf doen
Dynamisch archief: met dank aan Daniel Villeneuve voor de uitgelichte afbeelding.