Een pagina aanmaken

In dit artikel voor WordPress beginners wil ik je vertellen over een pagina aanmaken en een bericht aanmaken: hoe je het doet en wat het verschil is. Een pagina en een bericht zijn twee verschillende zaken die hetzelfde werken en je vindt ze allebei in de zijbalk aan de binnenkant van je website:

  • een pagina is gewoon een pagina
  • een bericht is een blogpost

Verschillen tussen een pagina en een bericht

Bij het beheren van je pagina’s en berichten is het handig als je de verschillen kent. Een verschil tussen een pagina en een bericht is dat bij een bericht de publicatiedatum zichtbaar is en bij een pagina niet. Althans, bij de meeste themes.

Een ander verschil is dat pagina’s die bij elkaar horen verdeeld zijn in hoofd- en subpagina’s.

Berichten die bij elkaar horen zet je samen in een categorie. Doordat ze samen in een categorie staan kunnen je bezoekers ze terugvinden, want op je blog staan ze in de volgorde waarop je ze geplaatst hebt. Meestal staan de onderwerpen hierdoor door elkaar.

Een derde verschil is dat je een pagina in het menu van je website kunt zetten. Een bericht kun je ook in het menu zetten, maar alleen via een omweg: alsof het een externe link is.

Gewoonlijk zet je daarom je diensten op pagina’s zodat je ze netjes in het menu kunt zetten, terwijl je nieuws-items als berichten op je blog zet.

Pagina aanmaken

Pagina aanmaken:  ga in de zijbalk met je muis naar Pagina’s.

Je moet dan kiezen tussen Alle pagina’s en Nieuwe pagina. Kies voor Nieuwe pagina.

Pagina aanmaken: titel invullen

Je ziet nu bovenaan de pagina een witte balk. Hier moet je de titel van je pagina invullen.

Maak je titel niet te lang, maar ook niet te kort, je kunt ongeveer 65 karakters gebruiken. Denk ook goed na over de titel, want als je de titel voor je pagina aanmaakt, maak je gelijk ook de URL aan. En het is gunstig voor SEO als het belangrijkste woord helemaal vooraan staan.

Permalink

Daaronder zie je de permalink. Dat is de URL van je pagina. Als alles goed gegaan is, begint de permalink met URL van je website en daarachter zie je de titel van je pagina met streepjes tussen de woorden.

Als je in plaats daarvan de URL van je website ziet staan + een paar cijfers, dan is er iets niet goed, want deze cijfers geven geen informatie aan Google over de inhoud van je pagina.

Ga in de zijbalk naar Instellingen en daarna naar Permalinks en vink een ander type permalink aan. Kies een structuur die informatie over de inhoud van de pagina geeft.

Tekst plaatsen

En dan kun je de tekst gaan plaatsen.

Als je een nieuwe versie van WordPress hebt, kun je de tekst er zo in plakken. Bij oudere versies van WordPress moet je eerst een plakvenster gebruiken. Door de tekst in het plakvenster te plakken wordt de opmaak eruit gehaald.

Opmaken

Als je de tekst in de pagina geplakt hebt, kun je de tekst gaan opmaken en er plaatjes in zetten.

Omdat je tekst op Internet staat, is het belangrijk je tekst zo op te maken dat de tekst gemakkelijk te lezen is.  Zet daarom  kopjes boven je alinea’s.

Een link in je tekst

Het is een goed idee om een aanklikbare link naar een andere pagina in je tekst op te nemen. Als je een aanklikbare link plaats naar een andere pagina waar soortgelijke of aanvullende content staat, dan begrijpt Google beter waar je pagina over gaat.

Hoofd- of subpagina

Als dit je allereerste pagina is, dan is het altijd een hoofdpagina. Maar als je meer pagina’s hebt, kun je ook subpagina’s maken.

Om dit te doen moet je ook rechts in de zijbalk kijken. Misschien moet je even naar beneden scrollen, maar dan zie je staan: “Geen hoofd” met een klein pijltje ernaast.

Als dit je eerste pagina is hoef je hier alleen maar naar te kijken. Maar als dit een volgende pagina is, moet je je even afvragen of deze pagina misschien bij een andere pagina hoort. Als dat zo is, kun je die andere pagina als hoofdpagina kiezen door het menu dat je daar ziet te openen en de pagina waar hij bij hoort aan te klikken.

Je kunt over hoofd- en subpagina’s meer lezen in het artikel Structuur van je website.

Concept

Terwijl je aan het werk bent, sla je je pagina af-en-toe op als concept. De button om je pagina op de slaan als concept kun je rechts in de zijbalk vinden.

Voorbeeld

Als je denkt dat je pagina klaar is, klik dan op Voorbeeld. De button om een voorbeeld van je pagina te bekijken staat naast de button waarmee je je pagina als concept kunt opslaan.

Publiceren

Als alles naar je zin is kun je je pagina publiceren. Dat doe je door op de blauwe button te klikken waar Publiceren op staat.

Pagina aanmaken

Een pagina aanmaken is heel erg gemakkelijk, maar het is belangrijk om goed na te denken over de titel die je kiest, want de titel is als een label dat je op een ordner plakt: een duidelijk label vertelt wat er in de ordner te vinden is. Een duidelijke titel van je pagina vertelt wat er op de pagina staat.

Net begonnen met je website

Als je net begonnen bent met je website dan heb je je handen vol aan alles wat je erover moet leren. En denk je nu waarschijnlijk nog niet na over hoe je website straks gevonden moet worden. Of misschien denk je zelfs dat dit “vanzelf” gaat als je eenmaal een website hebt. Of misschien denk je dat dit wel goed komt via de social media.

Vergeet dat allemaal maar. Het is belangrijk dat je je website vanaf het begin zo inricht dat hij gezonde kansen heeft om gevonden te worden. En omdat je nu met het begin bezig bent, zou je er veel aan hebben als je nu zou weten waar je dan aan moet denken. Je hoeft het wiel niet in je eentje uit te vinden. Ik kan je hiermee helpen en je hierbij begeleiden.

Judith de Vries

 

Over Judith de Vries

Marketing voor eenpersoons dienstverlenende bedrijven:

  • erkende Mailchimp expert
  • erkende Mailerlite expert
  • SEO Yoast gecertificeerd
  • Inbound marketing gecertificeerd
Een pagina aanmaken was last modified: by
Credits

Met dank aan ArtsyBee voor de uitgelichte afbeelding.

Een pagina aanmaken was last modified: by