Excertps of handmatige samenvattingen

Excerpts of handmatige samenvattingen

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Excerpts zijn handmatige samenvattingen van je blogpost. Door excerpts te gebruiken voeg je extra, unieke teksten aan je blog toe.

Hierdoor kun je de verhouding tussen unieke content en duplicate content op je blog verbeteren, waardoor de kwaliteit van je website als geheel toeneemt.


Excerpts of handmatige samenvattingen

Duplicate content behoort tot je grootste problemen als je een website hebt, want je website maakt voortdurend kopieën van je teksten. Hierdoor kan je website een heel vervelende website worden.

Als je een blogpost publiceert dan krijgt die blogpost een eigen URL en hij staat dan op een eigen pagina. Maar hij staat niet alleen op z’n eigen pagina. Hij staat ook op de overzichtspagina van je blog.

Als het goed is staat er op de overzichtspagina van je blog alleen een klein stukje van die blogpost. Dat regelt je theme door de blogpost op de overzichtspagina af te breken, of als je theme dat niet doet, dan regel je dat zelf door het “meer”-blok te gebruiken. Maar hoe het ook is: er is altijd een stukje overlap.


Tags en categorieën

Als je een blogpost een tag meegeeft of als je een blogpost in een categorie plaatst, dan maakt een WordPress website spontaan een aparte pagina aan voor die categorie of die tag.

Hierdoor ontstaan er pagina’s waarop alle artikelen staan die in dezelfde categorie geplaatst zijn of die dezelfde tag meegekregen hebben.

Ook daar staat het kleine overlappende stukje. Dit kleine overlappende stukje staat dus:

  • bovenaan de oorspronkelijke blogpost
  • op de overzichtspagina van je blog
  • en op de overzichtspagina van de categorie waarin je de blogpost geplaatst hebt
  • op de overzichtspagina van iedere tag die je de blogpost hebt meegegeven

Al met al staat dat kleine overlappende stukje dus heel vaak op je website. Toch is het wel aan te raden om categorieën en tags aan te maken want dat komt de SEO structuur van je website ten goede.


Duplicate content

Kleine stukjes van blogposts die op meerdere pagina’s voorkomen noemt men duplicate content. Op een website kan heel veel duplicate content staan: hoe meer tags je een blogpost meegeeft, hoe meer duplicate content je creëert.

Hoe meer tags je een blogpost meegeeft, hoe slechter daarom de verhouding tussen unieke en duplicate content wordt.

De makkelijkste manier om hier iets aan te doen is: nadenken. Met name tags worden vaak gemakkelijk aangemaakt en dat is geen goed idee. Tags kunnen meerwaarde hebben doordat ze blogposts met elkaar kunnen verbinden, maar het heeft geen enkele zin om met tags pagina’s te creëren die sprekend op elkaar lijken.


Excerpts en duplicate content

We waren gebleven bij dat kleine overlappende stukje dat heel gemakkelijk heel vaak op je website voorkomt: denk na voor je tags en categorieën aanmaakt.

  • Maar er is nog iets dat je kunt doen: excerpts gebruiken.

Excerpts zijn kleine samenvattingen van een blogpost. Terwijl je een blogpost maakt staat er onder je blogpost een speciaal veld: “handmatige samenvattingen”.

Hoe deze handmatige samenvattingen op je website getoond worden hangt af van het theme dat je gebruikt. Soms vervangen deze excerpts het kleine overlappende stukje en soms komen ze boven het kleine stukje van je blogpost te staan.

Dus:

  • je vervangt het overlappende stukje door er iets anders voor in de plaats te zetten
  • of je breidt het overlappende stukje uit met een extra stukje tekst

RSS

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat als je excerpts gaat gebruiken deze excerpts ook de inhoud worden van je RSS-feed. Dat kan fijn zijn, of juist niet, afhankelijk van wat je wilt.

Bij sommige themes is het zelfs noodzakelijk om de excerpt in te vullen als je een RSS nieuwsbrief wilt maken. Bijvoorbeeld Divi. Als je Divi gebruikt én  je wilt een RSS nieuwsbrief, dan moet je de excerpt invullen omdat je lezers anders alleen de titel van je nieuwste blog krijgen toegestuurd en dat is een beetje mager om rond te sturen.


Vervangen

Als excerpts het overlappende stukje vervangen, dan komt deze vervanging op je overzichtspagina’s. Dat is nog steeds heel vaak, maar het is ieder geval een ander stukje dan je in je blogpost hebt staan.


Uitbreiden

Als de excerpts boven je overlappende stukje komen te staan, ook dan komen ze op al je overzichtspagina’s, maar dan heb je in ieder geval een stukje tekst toegevoegd dat niet in je blogposts staat.

In beide gevallen verbeter je er dus de verhouding tussen unieke content en duplicate content mee waardoor je de kwaliteit van je website als geheel iets verbetert.

Excerpts

Houd er rekening mee dat het slechts om een kleine verbetering gaat, want de excerpts die je plaatst komen op nog steeds op al je overzichtspagina’s.

Je winst is dat er een verschil ontstaat tussen de teksten die je in je blogposts plaatst en de teksten die je op overzichtspagina’s plaatst.


Vindbaarheid

De hoeveelheid duplicate content op je website kan soms – naast een heleboel andere factoren – invloed hebben op de vindbaarheid van je website. Maar dat is dan geen op zichzelf staand probleem dat je op kunt lossen met excerpts.

Als dit al een probleem is, dan is het meestal niet de duplicate content die het werkelijke probleem is, maar het gebrek aan unieke content, bijvoorbeeld doordat je artikelen van anderen overneemt.

Als je je website graag zou willen optimaliseren maar niet weet hoe en waar te beginnen, laat je dan helpen bij het optimaliseren.


Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt opExcerpts of handmatige samenvattingen was last modified: by

En er staat op deze website ook een handleiding om SEO zelf te doen.

Bronnen en credits

Clker-Free-Vector-Images: voor het materiaal van de kopafbeelding

Excerpts of handmatige samenvattingen was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *