Facebook publicaties

Facebook publicaties: wat op Facebook publiceren? En hoe plaats je een link op Facebook die geen afbeelding van de website ophaalt? Een gepland bericht annuleren, hoe doe je dat?

Op deze pagina

Wat op Facebook publiceren?

Link plaatsen op Facebook

Ingepland bericht annuleren

 

Wat op Facebook publiceren?

Uniek platform

Facebook is een totaal ander medium dan bijvoorbeeld LinkedIn of Twitter. Het medium vraagt daarom om een eigen soort inhoud.

“Wat op Facebook publiceren”  is een veelomvattende vraag, in dit artikel wil ik een aantal belangrijke punten aanstippen.

Wat op Facebook publiceren

Op Facebook publiceren doe je voor mensen die in hun vrijetijd op de social media aan het rondsnuffelen zijn, want het is een minder voor de hand liggend medium om tijdens je werk te bezoeken.

Hier moet je rekening mee houden bij de artikelen die je op Facebook publiceert:

  • niet al te serieus
  • wel leuk
  • soms ontroerend
  • soms hilarisch

Facebook likes verzamelen

Auteursrecht afbeelding StefRingoot.com

Delen

Het zou fijn zijn als je lezers op Facebook je updates delen. Denk hieraan als je je updates schrijft: lenen ze zich ervoor om gedeeld te worden? Als ze zicht daar eigenlijk niet voor lenen, verwacht dan ook niet dat ze gedeeld worden.

Beknopt

Plaats geen lange verhalen op Facebook, houd het beknopt. Denk er hierbij ook aan dat lange verhalen afgebroken worden en dat je  geen opmaak in je tekst kunt plaatsen. Een lange tekst is hierdoor al snel onleesbaar.

Als je een lang verhaal te vertellen hebt, plaats het verhaal dan op je blog en plaats een afbeelding, een aantrekkelijk tekstje en een link op Facebook.

Interactie

Stel vragen, nodig uit tot interacties en reacties. Schrijf daarom updates die er nadrukkelijk om vragen dat mensen erop reageren.

Zorg er wel voor dat een vraag gemakkelijk te beantwoorden is en plaats je vraag aan het einde van je update. Zorg dat die vraag niet “onzichtbaar” wordt doordat het artikel afgebroken wordt. Je vraag moet zichtbaar zijn zonder dat iemand op “Meer weergeven” hoeft te klikken.

Mobiel

60% van de mensen leest Facebook op een mobiel apparaat. Als je website niet responsive is en je plaatst vanaf Facebook een link naar je website, dan kun je verwachten dat die link de mist in gaat. Je moet er tegenwoordig sowieso voor zorgen dat je website responsive is.

Short-URLs

Plaats geen short-URLs bij je posts op Facebook, want artikelen met short-URLs worden veel minder vaak gedeeld dan artikelen waar je de volledige URL bij plaatst.

Afbeeldingen

Afbeeldingen op Facebook publiceren is zonder meer een goed idee! Op Facebook worden afbeeldingen veel vaker gedeeld dan bijvoorbeeld tekstjes of video’s. Maar niet iedere afbeelding doet het goed. Afbeeldingen die het goed doen zijn vaak ontroerend of hilarisch: het zijn afbeeldingen die een emotie oproepen.

Ook citaten waar je een afbeelding van gemaakt hebt worden veel vaker gedeeld dan citaten waar je geen afbeelding van gemaakt hebt.

Vraag niet

Op Twitter kun je vragen om een RT en tweets waarin gevraagd wordt om een RT worden ook vaker geretweet dan tweets waarin dat niet gevraagd wordt.

Op Facebook kun je dit beter niet doen: vraag niet om likes en vraag niet om te delen. Facebook stelt dit niet op prijs en je loopt er het risico mee dat je artikel nergens op een tijdlijn geplaatst wordt.

Niet moeilijk doen

Maak het niet te moeilijk voor jezelf, probeer niet anders te zijn dan je bent. Het is belangrijk dat je posts op Facebook jouw eigen “tone of voice” hebben. Zo kennen je fans je, daarom zijn ze je fan geworden.

Aan jouw “tone of voice” kan daarom niets verbeterd worden.

Bron

Cursus Facebook, Karel Geenen Academy

 

Link op Facebook plaatsen

Link die geen afbeelding ophaalt

Een link op Facebook plaatsen is nog niet zo simpel. Zodra je de link plaatst haalt Facebook de webpagina op. En wat als je dat nou net niet wilt? De oplossing is eigenlijk heel simpel en heeft alles te maken met de volgorde van je handelingen.

Link op Facebook plaatsen

Als je een link op Facebook wilt plaatsen en je wilt niet dat Facebook de webpagina ophaalt, dan moet je er een afbeelding bij plaatsen. En dan moet je de handelingen in deze volgorde uitvoeren:

  • Klik in het veld waar je de link in wilt plaatsen.
  • Er verschijnen dan een paar icoontjes. Kies voor het fototoestel.

link op facebook plaatsen

Klik op dat fototoestel om een afbeelding te kunnen kiezen die je op je eigen pc hebt staan. Die afbeelding ga je uploaden je wacht even tot je ‘m ziet verschijnen.

Als de afbeelding er is plaats je er een tekstje bij en achter het tekstje plak je je link.

  • Doordat er al een afbeelding staat, haalt Facebook de webpagina nu niet op en kun je gewoon een link plaatsen.

Wel de website ophalen

Als je wel wilt dat Facebook de website ophaalt, dan kun je dat niet combineren met een afbeelding die je wilt uploaden.

Als Facebook de website moet ophalen én je wilt er ook een afbeelding bij hebben, dan moet je die afbeelding op je website zetten. Waar je die afbeelding precies moet plaatsen en hoe je dat aanpakt kun je lezen in het stukje over Open Graph.

 

Ingepland bericht verwijderen

Makkelijker dan het lijkt

Een ingepland bericht verwijderen van Facebook is veel makkelijker dan het lijkt.

Als je een ingepland bericht van Facebook wilt verwijderen dan kun je je helemaal wezenloos zoeken om de plaatst te vinden waar je dat kunt doen.

Je klikt dan op allerlei pijltjes en kruisjes en je vindt van alles, maar niet hoe je het bericht kunt verwijderen :)

Ingepland bericht verwijderen

Omdat ik me altijd helemaal gek zoek denk ik dat ik niet de enige ben met dit probleem. Daarom schrijf ik dit maar eens op: zodat ik het even terug kan lezen als ik weer vergeten ben en zodat jij niet zo hoeft te zoeken.

Eigenlijk is het verwijderen van een ingepland bericht op Facebook heel erg simpel maar dan moet je niet teveel gaan klikken.

Ingeplande berichten

Begin bij het begin: ga naar je fanpage, boven de berichten op je tijdlijn staat hoeveel berichten je ingepland klaar hebt staan. Klik op “Berichten bekijken”.

Maakt dan niet de fout om op het bericht te klikken!

Je zou wel verwachten dat je erop moet klikken voor je er iets mee kunt doen, maar dat is niet zo!

Het is veel eenvoudiger: vink het vakje voor het bericht aan en open het menu Acties.

ingepland bericht van Facebook verwijderen

Menu acties

Na het openen van het menu Acties krijg je te zien wat je zoal in dat menu kunt doen.

Publiceren
  • Direct publiceren.

Je verwijdert dan je planning en je bericht wordt direct gepubliceerd.

Opnieuw plannen
  • Een nieuwe datum en een nieuwe tijd invoeren
Planning annuleren

Als je de planning annuleert komt je bericht bij de concepten te staan.

Datum in het verleden geven

Ik heb geen idee waarom je een bericht een datum in het verleden mee zou willen geven, maar het kan wel.

Verwijderen

Verwijderen: jawel, daar is het!

Zo eenvoudig is het om een ingepland bericht te verwijderen, maar deze simpele functie vind je nooit als je nadenkt. Daarom: denk vooral niet na als je een ingepland bericht van Facebook wilt verwijderen.

 

Gratis tips ophalen >>

Gratis series

Facebook publicaties was last modified: by
Credits

Met dank aan GraphicsSC voor het materiaal in de uitgelichte afbeelding.

Facebook publicaties was last modified: by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *