FAQ snippets in de zoekresultaten

FAQ snippets boven de zoekresultaten

Geschatte leestijd: 4 minuten

FAQ snippets boven de zoekresultaten

Met FAQ snippets boven de zoekresultaten. Echt helemaal bovenaan, direct onder de advertenties. Lijkt je dat iets? Dat helpt beslist voor je zichtbaarheid. Als je dit wilt kun je hier lezen hoe je dit voor elkaar krijgt.

Een FAQ snippet heet eigenlijk een FAQ page snippet. Je kunt een complete pagina met FAQ snippets maken. Dan zet je gewoon een heleboel veelgestelde vragen onder elkaar.

Maar je kunt deze snippets ook verwerken op gewone pagina’s en in gewone blogposts. En dan kan die pagina of blogpost boven de zoekresultaten komen. En nu gaan we dat even doen.


Met FAQ snippets boven de zoekresultaten

Wat zijn FAQ snippets?

FAQ snippets zijn veelgestelde vragen en hun antwoorden die in een “structured data” blokje zijn geplaatst. Ze staan boven de zoekresultaten en onder de advertenties.

Answer the public

Je begint met een veelgestelde vraag over jouw onderwerp te vinden. Die vragen kun je vinden op de website Answer the public.

Stel linksonder de taal in en vul daarna in het zoekveld jouw onderwerp in. Daarna krijg je bergen vragen te zien die mensen aan de zoekmachines hebben gesteld.

Kies de vraag die je wilt beantwoorden en schrijf een glashelder en beknopt antwoord. Zorg dat je een vraag kiest die begint met “wat is” of “wat betekent”. Kies geen “Hoe” vraag voor een FAQ blok, want een “Hoe” vraag moet je beantwoorden in een “How to” blok. Dat zal ik hieronder even doen.


Faq snippet maken

Benodigde tijd: 5 minuten.

Hoe maak je een FAQ snippet?
Als je de Gutenberg editor en de SEO plugin van Yoast gebruikt dan heb je al een FAQ blok.

  1. Klik in de Gutenberg editor het plusje aan.

    Als je het plusje niet kunt vinden: er staat er eentje links boven. plusje nieuw blok maken

  2. Typ FAQ in het zoekveld

    Dan zie je het blok verschijnen en dan kun je het aanklikkentyp faq

  3. Vul het blok netjes in

    Nu even wachten en hopen dat Google jouw antwoord kiest.veld van faq invullen

Andere plugin

Als je Gutenberg niet gebruikt of Yoast SEO niet gebruikt, dan moet je een andere plugin installeren. Bijvoorbeeld Structured Content. Je hebt dus meer mogelijkheden.


Waarom een FAQ snippet?

Je moet hier natuurlijk geen gouden bergen van verwachten, want tja, niet alleen de vraag komt boven de zoekresultaten te staan. Het antwoord staat daar ook. Dus er is geen reden meer om naar je website te gaan.

En Google heeft ze ook niet bedacht om meer mensen naar je website te sturen. Hij heeft deze FAQ snippets bedacht voor voice search. Houd daar rekening mee als je je antwoord schrijft: het antwoord moet gemakkelijk voorgelezen kunnen worden.

Maar het is wel leuk als je vraagje daar ineens staat. Kijk maar:


faq rss


Dat ding was nog niet eens af en hij stond er al. Dat gaat natuurlijk niet altijd zo. Deze snippet die nog niet af was maar wel per ongeluk gepubliceerd, staat daar omdat er geen concurrentie was voor deze vraag.

Als je een vraag kiest waar iedereen antwoorden voor schrijft, dan moet je natuurlijk beter je best doen.

Belangrijk aandachtspunt

Als je dit gaat doen, dan moet je wel echt een vraag bij de kop nemen. Gebruik dit niet op een creatieve manier, want als het niet echt een antwoord op een vraag is dan wordt Google boos en dan krijg je een penalty.

Maar hoe het ook: dit is leuk, uitdagend en verslavend … Je kunt ook zonder zo’n FAQ blokje boven de zoekresultaten komen terwijl je antwoord geeft op een vraag. Maar het lukt gemakkelijker als je een FAQ blokje maakt.

Hier nog meer ideeën om lekker snel bovenaan in Google te komen. En je kunt natuurlijk ook een cursus SEO marketing volgen.

Judith de Vries

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

Mailchimp expert

MailerLite expert

en ook nog goed in SEO

Gepubliceerd op: 27-1-2020
Voor het laatst bijgewerkt op: 11-9-2021

Categorieën en tags bij dit bericht