Featured snippet of answer box

featured snippets of answer box

Featured snippet of answer box: wat is het precies en hoe kom je daar? Het is een beknopt antwoord op een zoekopdracht. Featured snipptes staan  in een kader met een link naar je website erbij. De tekst van deze snippets haalt Google op uit de eerste alinea van een blogpost of pagina.


Wat is een featured snippet of answer box

Een featured snippet wordt ook answer box genoemd. Het is een klein uitgelicht stukje tekst van een website met een beknopt, concreet antwoord op een zoekopdracht. Dit antwoord is zo compleet dat het in principe niet meer nodig is een website te bezoeken.


Featured snippet of answer box

Hier is een voorbeeld van een featured snippet.

Voorbeeld

voorbeeld van featured snippets

Google stelt deze tekst niet zelf samen en hij sprokkelt ‘m niet bij elkaar door kleine stukjes uit verschillende pagina’s te halen. Hij haalt een stukje uit één webpagina.

Het is erg gunstig voor je als hij jouw webpagina daarvoor neemt, want dan sta je helemaal bovenaan. Als Google jouw pagina hiervoor neemt, dan mag je veel organisch zoekverkeer verwachten.


Featured snippets: hoe kom je daar

De vraag is nu: hoe kom je daar?

 • Je komt daar door je manier van schrijven.
 • Kom direct ter zake, geeft direct het antwoord op de vraag die in de zoekopdracht gesteld is.

Featured snippets: essentie in de eerste alinea

Realiseer je dat die featured snippet niet willekeurig gekozen is. Het is een antwoord op een specifieke zoekopdracht. Zorg daarom dat jouw teksten antwoorden zijn op zoekopdrachten.

 • Bedenk vóór je gaat schrijven wat de zoekopdracht is waar jouw artikel een antwoord op geeft.

Hierboven zie je een featured snippet naar aanleiding van mijn zoekopdracht: “Wat is een konijn”.

Wikkikids heeft het winnende antwoord gegeven want als je dit antwoord gelezen hebt weet je wat een konijn is. En als je de pagina van Wikkikids aanklikt dan zie je precies dezelfde tekst in de eerste alinea staan.


Hoe heeft Wikkikids dat voor elkaar gekregen?

Nou, dat is eigenlijk heel eenvoudig. Wikikids heeft alle essenties van een konijn benoemd in dit antwoord. Na het lezen van dit antwoord kun je een konijn herkennen.

 • Als je duinwandeling maakt en je komt een konijn tegen, dan herken je ‘m aan zijn zachte vacht en lange oren.
 • Als je in de boekwinkel bent en een plaatje van Nijntje ziet, dan weet nu gelijk dat dit ook een konijn is.
 • Je weet dat er heel veel soorten konijnen zijn.
 • En je hebt een plaatje van een konijn gezien.

Dit is een lijstje met kenmerken van een perfect antwoord. Perfect genoeg om als featured snippet boven de zoekresultaten getoond te worden.


Featured snippets: plan van aanpak

Bedenk voor je gaat schrijven op welke zoekterm je gevonden wilt worden. En bedenk dan niet alleen de zoekterm, maar denk ook even na over de zoekopdracht.

Bij een zoekterm als “konijn” kunnen de zoekopdrachten uiteenlopen. Een zoekopdracht met de focus zoekterm “konijn” kan overal over gaan: wat is een konijn, wat eet een konijn, hoe fok een konijn, kun je een konijn eten enz.

Als je op al deze zoekopdrachten gevonden wilt worden dan is het zaak om al deze zaken in je eerste alinea te verwerken. En dan wordt die eerste alinea een boekwerk. Die featured snippet kun je dan wel vergeten.


Zorg daarom dat je helder hebt

 • Voor wie je het artikel schrijft
 • En naar aanleiding van welke zoekopdracht je het artikel schrijft

Een zoekterm mag uit meerdere woorden bestaan maar iedere zoekterm mag niet vaker dan éénmaal op je website voorkomen.

 • Begin je titel met die zoekterm, alsof je een etiket op een ordner plakt
 • Verwerk die zoekterm in de eerste alinea van je blogpost
 • Zorg dat je in de eerste alinea van je bericht het antwoord geeft op de zoekopdracht. Dit antwoord moet zo helder zijn dat mensen die deze eerste alinea gelezen hebben genoeg weten. Het moet niet noodzakelijk zijn nog meer te lezen.

En toen een verrassing

Ik heb heel goed naar dat konijn gekeken want ik wilde zelf natuurlijk ook een featured snippet maken. En dat is gelukt.

Ineens stond er een featured snippet van mij rond de vraag: “Wat kost Mailchimp?”

Voorbeeld featured snippet

Hierboven kun je goed zien dat de featured snippet onder de advertenties komt boven de organische zoekresultaten, op positie 0.

Het artikel dat bij de snippet hierboven hoort heb ik geschreven op 15 mei 2019 en de snippet vond ik een week later in de zoekresultaten, op 22 mei 2019.


Nadelen featured snippets

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Een opvallend nadeel is dat het complete antwoord op de zoekopdracht in de featured snippet staat. En als mensen het antwoord in de snippet voldoende vinden dan zijn ze klaar. Ze hoeven de website waar het antwoord vandaan gekomen is dan niet te bezoeken.

Misschien is dit besef een reden voor je om juist geen featured snippet te willen.

Als je dit echt niet wilt kun je er iets tegen doen. Maar realiseer je dan wel dat als Google een answer box wil, hij dit gewoon doet. Hij haalt de snippet dan gewoon van een andere website.


Featured snippets

Featured snippets zijn de snelweg naar de top. En die snelweg is voor iedereen begaanbaar. Want er zijn nog een paar van dergelijke mogelijkheden om direct bovenaan in de zoekresultaten te komen. Over die andere kansen vertel ik hier.

Maar hoewel dit natuurlijk erg leuk is, moet je wel beseffen dat je op deze manier geen duurzame positie hoog in Google verwerft. Je staat er eventjes en dan ben je weer weg. Eventjes bovenaan staan is zeer beslist niet verkeerd, maar je jezelf ook een duurzame positie hoog in de zoekresultaten verwerven. Dat kun je doen door een uitstekende structuur in je website aan te brengen. Maar alleen als je ook de rest goed in orde hebt.


Klanten werven

Get clients now facilitator

Klanten krijgen lijkt heel moeilijk. Maar het is makkelijker dan je nu denkt.

Er zijn een paar dingen die je ervoor moet doen. En die moet je consequent doen.

Schrijf je hier in en leer wat je moet doen.


Je bent hier: Home » SEO blog WordPress » Rich snippets » Featured snippet of answer box

GET CLIENTS NOW!™ is een handelsmerk van Wings for Business LLC, en wordt onder licentie gebruikt. www.getclientsnow.com


Featured snippet of answer box was last modified: by

Featured snippets: met dank aan Canva voor de uitgelichte afbeelding.

Featured snippet of answer box was last modified: by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *