Je bent hier: Home » Blog » Marketing zelf doen » Filmpje op YouTube wat heb je nodig
Filmpje op Youtube wat heb je nodig

Filmpje op YouTube wat heb je nodig

Geschatte leestijd: 4 minuten

Benodigdheden voor een filmpje op YouTube:

Hieronder een paar zaken die ik heb zien komen toen de kamer van mijn partner veranderde in een filmstudio.

  • Goed licht
  • Achtergrond
  • Camcorder
  • Dasspeld microfoon
  • Statief
  • Moviemaker of andere software om filmpjes te bewerken

Benodigdheden filmpje op youTube: Verlichting

Allereerst heb je goed licht nodig en dat licht moet van alle kanten komen want anders krijg je teveel schaduw op je filmpje. In de kamer naast mij staat daarom nu een set studiolampen.

Nodig voor een filmpje op YouTube: Achtergrond

Als je de opnamen binnenshuis wilt maken heb je ook een achtergrond nodig, want echt, het valt lelijk tegen als je een muur als achtergrond gebruikt. Die achtergrond moet opvouwbaar zijn want je wilt ook nog wel eens iets anders doen dan filmpjes maken.

Als je geen scherm gebruikt heb je het nadeel dat de achtergrond enorm kan afleiden. Als je binnenshuis een video maakt zonder achtergrond dan ziet het er snel erg rommelig uit want op een video zie je meer details dan in de werkelijkheid en die details vallen ook veel meer op.


Buiten filmen

Je kunt ook een opname buiten maken. Dit kan voor de afwisseling heel erg leuk zijn. Er zit ook een nadeel aan:  de achtergrond kan enorm afleiden.

filmpje op youtube illustratie

Stel je eens voor dat je een video opneemt terwijl je voor een sloot staat en er zwemmen twee eenden voorbij. De kans is groot dat zowel jouw aandacht als de aandacht van de mensen die je filmpje bekijken naar de eenden zal gaan en dat dat jij tijdens het filmen niet meer op je verhaal gefocust bent.

Nodig voor een filmpje op YouTube: Camcorder

Met alleen licht en een achtergrond ben je er natuurlijk niet, je hebt ook een camcorder nodig. Hierbij is het belangrijk dat je goed kunt inzoomen en hij moet trilvrij zijn.

Dit is vooral belangrijk als je de camcorder op het statief wilt draaien en als je de camera in de hand houdt tijdens het filmen. Als de camcorder niet trilvrij is schokt het beeld.

En je moet er een microfoon op aan kunnen sluiten. Met een goede camera kun je wel 20 meter van je camera staan en je verhaal vertellen. Er zit een zender tussen de camera en de microfoon.

Filmpje op YouTube: Dasspeld microfoon

Het is mooi als die microfoon een dasspeld-microfoon is en daar moet een kapje op om omgevingsgeluiden weg te filteren.

Het voordeel van een dasspeld-microfoon is dat je je handen vrij hebt om je verbale verhaal te ondersteunen met armbewegingen. Een microfoon die je moet vasthouden beperkt je mogelijkheden om je armen te bewegen. Een microfoon met een snoer is af te raden omdat het snoer een extra factor is waar je op moet letten als je niet wilt struikelen.

Lees ook:  Mailchimp Social Profiles

Wat heb je nodig: statief

Je hebt natuurlijk ook een statief nodig. En liefst eentje die je waterpas kunt zetten.

Filmpje op YouTube: Moviemaker

En je hebt een programma nodig om je video te bewerken, bijvoorbeeld Windows Moviemaker. Moviemaker is gratis en zit standaard op veel computers. Het is een eenvoudig programma en met dit programma kun je knippen en plakken. Ook kun je er een titel, aftiteling en tekst toevoegen. Daarnaast kun je er foto’s en video’s mee toevoegen.


Studio

Daarna heb je een studio om binnenshuis je eigen video’s te maken en je heb ook alles wat je nodig hebt om buitenshuis video’s te maken. Zelfs als het waait en er dus veel omgevingsgeluiden zijn (ruisende bladeren e.d.). zelfs dan is je video goed te verstaan. Zelfs als je huisgenoten het toilet doortrekken hoor je daar niets van.


Moet dat allemaal?

Je vraagt je misschien af of dat nou echt allemaal moet. Nee, niets moet. Het staat je vrij om een filmpje te maken met de mobiele telefoon. Maar als je filmpjes wilt maken voor zakelijk gebruik, dan is het een minder goed idee om het met je mobiele telefoon te doen want dan krijg je:

  • een minder goed beeld
  • met schaduwen op de verkeerde plaatsen
  • je bent minder goed te verstaan
  • je achtergrond is minder geschikt

Bedenk dat de video’s die je maakt je bedrijf vertegenwoordigen.


Filmpje op YouTube: resultaten

Nu wil je natuurlijk ook wel graag resultaten zien en dat kan ook. Hier is er eentje van mij.

Meer over rijen klanten ...

Op het YouTube kanaal van Rob Wuijster vind je nog meer filmpjes die met bovengenoemde spullen zijn gemaakt. En hier kun je lezen hoe je een filmpje meestuurt met Mailchimp of met MailerLite.

Als je werkelijk met je marketing aan de slag wilt dan is een filmpje natuurlijk niet genoeg. Hier kun je meer lezen over marketing voor dienstverleners.

Judith de Vries

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

Mailchimp expert

MailerLite expert

en ook nog goed in SEO

Bron: Theo de Kleijn

Gepubliceerd op: 20-11-2015
Voor het laatst bijgewerkt op: 12-10-2021