Home » Blog » Social media » YouTube » Filmpje op YouTube wat heb je nodig
filmpje op youtube

Filmpje op YouTube wat heb je nodig

Geschatte leestijd: 5 minuten

Filmpje op YouTube wat heb je nodig

Toevallig weet ik wat je nodig hebt voor een filmpje op YouTube omdat ik ineens de werkkamer van mijn partner zag veranderen in een filmstudio. Daar moest ik het mijne van weten. En wat ik toen allemaal leerde, dat lees je hier.

Filmpje op YouTube, wat heb je nodig

Hieronder een paar zaken die ik heb zien komen toen de kamer van mijn partner veranderde in een filmstudio.

  • Goed licht
  • Achtergrond
  • Camcorder
  • Dasspeld microfoon
  • Statief
  • Moviemaker of andere software om filmpjes te bewerken

Binnen filmen

Verlichting

Allereerst heb je goed licht nodig en dat licht moet van alle kanten komen want anders krijg je teveel schaduw op je filmpje. In de kamer naast mij staat daarom nu een set studiolampen.

Achtertrond

Als je de opnamen binnenshuis wilt maken heb je ook een achtergrond nodig, want echt, het valt lelijk tegen als je een muur als achtergrond gebruikt. Die achtergrond moet opvouwbaar zijn want je wilt ook nog wel eens iets anders doen dan filmpjes maken.

Als je geen scherm gebruikt heb je het nadeel dat de achtergrond enorm kan afleiden. Als je binnenshuis een video maakt zonder achtergrond dan ziet het er snel erg rommelig uit want op een video zie je meer details dan in de werkelijkheid en die details vallen ook veel meer op.

Buiten filmen

Je kunt ook een opname buiten maken. Dit kan voor de afwisseling heel erg leuk zijn. Er zit ook een nadeel aan:  de achtergrond kan enorm afleiden.

Stel je eens voor dat je een video opneemt terwijl je voor een sloot staat en er zwemmen twee eenden voorbij. De kans is groot dat zowel jouw aandacht als de aandacht van de mensen die je filmpje bekijken naar de eenden zal gaan en dat dat jij tijdens het filmen niet meer op je verhaal gefocust bent.

Wat je verder nodig hebt voor een fimpje op YouTube

Camcorder

Met alleen licht en een achtergrond ben je er natuurlijk niet, je hebt ook een camcorder nodig. Hierbij is het belangrijk dat je goed kunt inzoomen en hij moet trilvrij zijn.

Dit is vooral belangrijk als je de camcorder op het statief wilt draaien en als je de camera in de hand houdt tijdens het filmen. Als de camcorder niet trilvrij is schokt het beeld.

En je moet er een microfoon op aan kunnen sluiten. Met een goede camera kun je wel 20 meter van je camera staan en je verhaal vertellen. Er zit een zender tussen de camera en de microfoon.

Statief

Je hebt natuurlijk ook een statief nodig. En liefst eentje die je waterpas kunt zetten.

Dasspeld microfoon

Het is mooi als die microfoon een dasspeld-microfoon is en daar moet een kapje op om omgevingsgeluiden weg te filteren.

Het voordeel van een dasspeld-microfoon is dat je je handen vrij hebt om je verbale verhaal te ondersteunen met armbewegingen. Een microfoon die je moet vasthouden beperkt je mogelijkheden om je armen te bewegen. Een microfoon met een snoer is af te raden omdat het snoer een extra factor is waar je op moet letten als je niet wilt struikelen.

Moviemaker

En je hebt een programma nodig om je video te bewerken, bijvoorbeeld Windows Moviemaker. Moviemaker is gratis en zit standaard op veel computers. Het is een eenvoudig programma en met dit programma kun je knippen en plakken. Ook kun je er een titel, aftiteling en tekst toevoegen. Daarnaast kun je er foto’s en video’s mee toevoegen.

Daarna heb je een studio om binnenshuis je eigen video’s te maken en je heb ook alles wat je nodig hebt om buitenshuis video’s te maken. Zelfs als het waait en er dus veel omgevingsgeluiden zijn (ruisende bladeren e.d.). zelfs dan is je video goed te verstaan. Zelfs als je huisgenoten het toilet doortrekken hoor je daar niets van.

Moet dat allemaal voor een filmpje op YouTube?

Je vraagt je misschien af of dat nou echt allemaal moet. Nee, niets moet. Het staat je vrij om een filmpje te maken met de mobiele telefoon. Maar als je filmpjes wilt maken voor zakelijk gebruik, dan is het een minder goed idee om het met je mobiele telefoon te doen want dan krijg je:

  • een minder goed beeld
  • met schaduwen op de verkeerde plaatsen
  • je bent minder goed te verstaan
  • je achtergrond is minder geschikt

Bedenk dat de video’s die je maakt je bedrijf vertegenwoordigen.

Resultaten

Toen mijn partner dat allemaal had aangesleept zag ik mijn kans schoon om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: filmster worden in een reclamefilm. Hieronder ziek je mijn reclamefilm.

Meer over rijen klanten ...

Op het YouTube kanaal van Rob Wuijster vind je nog meer filmpjes die met bovengenoemde spullen zijn gemaakt. En hier kun je lezen hoe je een filmpje meestuurt met Mailchimp of met MailerLite.

Hoe werkt online marketing

Online marketing is natuurlijk niet hetzelfde als af en toe iets op social posten. In deze download leg ik je uit hoe online marketing werkt.

En dan weet je ook waarom jouw online marketing niet werkt en daar kun je dan iets aan doen.

Bron: Theo de Kleijn

Gepubliceerd op: 20-11-2015
Voor het laatst bijgewerkt op: 24-10-2022

Ken je iemand voor wie dit interessant is?