Gerelateerde artikelen met Jetpack of Yoast

gerelateerde artikelen met jetpack of yoast

Gerelateerde artikelen bij je blogpost moeten ervoor zorgen dat mensen langer op je website blijven. Je kunt gerelateerde artikelen automatisch met Jetpack plaatsen. En je kunt gerelateerde artikelen met Yoast plaatsen. Dan doe je het handmatig.

Door gerelateerde artikelen te plaatsen kun je bezoekers meer lezen over hetzelfde waardoor ze niet weggaan. Je kunt gerelateerde artikelen plaatsen met behulp van een plugin, of je kunt dit handmatig doen. 

Automatisch gerelateerde artikelen

Om gerelateerde artikelen te plaatsen kun je een plugin gebruiken. Een plugin plaatst gewoonlijk een paar gerelateerde artikelen onder iedere blogpost. De ene plugin doet dat beter dan de andere. Sommige plugin doet gewoon maar iets en dan zijn die artikelen niet echt gerelateerd natuurlijk.

Handmatig soortgelijke artikelen

Je kunt soortgelijke artikelen ook handmatig plaatsen. Als afbeelding of als tekstlink. Ook dat heeft een nadeel, want je kunt alleen linken naar artikelen die je al geschreven hebt. In je oudste blogposts komen er daarom geen verwijzingen naar je nieuwste artikelen. Tenzij je die oude artikelen bij werkt. Maar het gaat in elk geval niet vanzelf.

Ik ga nu 2 plugins bespreken waarmee je gerelateerde artikelen kunt plaatsen. Met de ene plugin doe je dit automatisch, met de andere doe je het handmatig.

Automatisch andere artikelen onder je blogposts met Jetpack

Handmatig verwijzingen plaatsen met Yoast


Gerelateerde artikelen met Jetpack

Eén van de mogelijkheden die de plugin Jetpack je biedt, is het automatisch plaatsen van verwijzingen naar soortgelijke artikelen. Om te begrijpen waarom het plaatsen van dergelijke doorverwijzingen zinvol is, moet je je een beetje inleven in je bezoekers.

Bezoekers die via de zoekmachines op je website komen zijn daar gekomen doordat ze een zoekvraag hebben ingetikt waar jouw artikel het antwoord op is. Je bezoeker is actief op zoek naar informatie over het onderwerp waar jouw artikel over gaat!

Je bezoeker kent jouw website niet en weet niet hoe jij de informatie op je website geordend hebt. Het is voor je bezoeker daarom lastig om meer informatie over hetzelfde onderwerp te vinden als jij je bezoeker daar niet bij helpt.

Door verwijzingen naar meer van hetzelfde onder je blogposts te plaatsen, help je je bezoeker om meer informatie over hetzelfde onderwerp te vinden.

Soortgelijke artikelen met plugins

Er zijn heel veel plugins die soortgelijke artikelen onder je blogposts kunnen verzorgen, dus je hoeft hier niet beslist Jetpack voor te kiezen.

Waar moet je op letten

Als je een plugin kiest die gerelateerde artikelen onder je blogposts moet gaan zetten, is het belangrijk om vooraf te bedenken hoe gerelateerd die verwijzingen moeten zijn. Sommige plugins plaatsen artikelen die niet echt gerelateerd zijn, ze plaatsen willekeurig een aantal artikelen onder je blogposts.

Dat lijkt misschien interessant voor je. Je hebt vast veel meer te bieden dan uitsluitend artikelen over dat ene onderwerp. Het probleem is echter: je bezoeker is daar niet naar op zoek.


Jetpack gerelateerde artikelen

Benodigde tijd: 5 minuten.

Als je Jetpack geïnstalleerd hebt, kun je de gerelateerde artikelen als volgt configureren:

 1. Ga in de zijbalk naar Jetpack

  Je vindt Jetpack in de zijbalk links: bovenaan.

 2. Kies dan voor Instellingen

  Dit vind je in het submenu van Jetpack.

 3. Kies voor Verkeer.

  Dit is een tabblad dat je bovenaan vindt als je de vorige stappen doorlopen hebt.

 4. Aanvinken

  Vink aan: Toon gerelateerde content na berichten.gerelateerde berichten

 5. Stel in hoe je het wilt

  Moet er een kopje bij? Wil je alleen een tekstlink? Of wil je er ook afbeeldingen bij?gerelateerde artikelen

Als je aanvinkt dat je er afbeeldingen bij wilt hebben, dan zou je verwachten dat het voorbeeld direct verschijnt. Dat is niet zo, je moet je keuze eerst opslaan, pas daarna zie je het voorbeeld. Ga daarna naar een willekeurig artikel op je website en controleer of alles er netjes uitziet.


Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen onder je artikelen kunnen enorm helpen om mensen langer op je website te houden. Omdat Google meet hoe lang mensen op je website blijven, denken veel SEO-experts dat het ook goed voor je ranking is als mensen langer blijven.

Voordelen van automatisch geplaatste artikelen

En automatisch geplaatste gerelateerde artikelen hebben als grote voordeel dat ook je nieuwste artikelen onder oudere artikelen komen te staan.

Nadelen van automatisch geplaatste artikelen

Maar er zijn ook nadelen. Een functie als gerelateerde artikelen vertraagt je website terwijl snelle websites het beter doen in de zoekresultaten. Dit is een nadeel waar je echt rekening mee moet houden.

Een ander nadeel is dat Google gewone, normale links die je in je artikelen plaatst veel meer waardeert dan automatisch geplaatste gerelateerde artikelen die je onder je artikelen plaatst. Maar een half ei is beter dan een lege dop en automatisch geplaatste gerelateerde artikelen zijn beter dan helemaal niets.


Over Jetpack

Jetpack is een plugin voor WordPress. Als je nog meer artikelen wilt lezen over WordPress, dan is het het artikel WordPress voor Jip en Janneke een goed startpunt. Je krijgt dan snel een overzicht van artikelen die over WordPress gaan.


Yoast gerelateerde artikelen

Soorgelijke artikelen met Yoast

Gerelateerde artikelen kun je natuurlijk prima handmatig plaatsen. Het enige werkelijke nadeel hiervan is dat er in je oudere blogposts geen verwijzingen staan naar je nieuwste blogposts, tenzij je die oude blogpost bijwerkt.

Maar hoe erg is dat? Eigenlijk is het sowieso een erg goed idee om je blogpost met een zekere regelmaat eens na te kijken en bij te werken.


Gerelateerde artikelen en SEO

Maar met het oog op SEO heb je meer aan handmatig geplaatste links die in je artikelen verwerkt. De betaalde versie van de plugin SEO van Yoast reikt je aan welke artikelen op je website passen bij het artikel dat je aan het schrijven bent.

Je plaatst de links naar die artikelen dus handmatig, maar de plugin van Yoast helpt je om te weten naar welke artikelen je zou kunnen linken.

Het is dan heel gemakkelijk om te weten naar welke artikelen je links zou kunnen verwerken in je artikelen. En hierbij zijn je grote voordelen dat Google deze links meer waardeert, maar ook dat ze zichtbaar zijn in de AMP-versie van je artikel. Terwijl gerelateerde artikelen met Jetpack in de AMP-versie van je website verdwenen zijn.


Over de plugin van Yoast

Je kunt natuurlijk alles zelf doen en zelf het wiel uitvinden en daar is niets mis mee, maar dat kost wel tijd. Als je wilt besparen op tijd, dan kun je ook een training van dag bij me volgen in mijn kantoor in Heiloo. Dat is is een individuele training SEO en ik leer je dan hoe je ervoor kunt zorgen dat je pagina’s en blogposts niet met elkaar concurreren in de zoekresultaten. In plaats daarvan gaan ze elkaar versterken en dat helpt natuurlijk enorm voor je ranking.


Klanten werven

Get clients now facilitator

Klanten krijgen lijkt heel moeilijk. Maar het is makkelijker dan je nu denkt.

Er zijn een paar dingen die je ervoor moet doen. En die moet je consequent doen.

Schrijf je hier in en leer wat je moet doen.


Je bent hier: Home » WordPress » Pagina's en berichten » Gerelateerde artikelen met Jetpack of Yoast

GET CLIENTS NOW!™ is een handelsmerk van Wings for Business LLC, en wordt onder licentie gebruikt. www.getclientsnow.com


Gerelateerde artikelen met Jetpack of Yoast was last modified: by

Gerelateerde artikelen met Yoast: de credits voor het beeldmateriaal in de kopafbeelding zijn voor Speedy McVroom.

Gerelateerde artikelen met Jetpack of Yoast was last modified: by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *