Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen met Jetpack of Yoast

Gerelateerde artikelen bij je blogpost moeten ervoor zorgen dat mensen langer op je website blijven. Door gerelateerde artikelen te plaatsen kun je bezoekers meer lezen over hetzelfde waardoor ze niet weggaan. Je kunt gerelateerde artikelen plaatsen met behulp van een plugin, of je kunt dit handmatig doen. 

Gerelateerde artikelen met Jetpack

Eén van de mogelijkheden die de plugin Jetpack je biedt, is het automatisch plaatsen van verwijzingen naar soortgelijke artikelen. Om te begrijpen waarom het plaatsen van dergelijke doorverwijzingen zinvol is, moet je je een beetje inleven in je bezoekers.

Bezoekers die via de zoekmachines op je website komen zijn daar gekomen doordat ze een zoekvraag hebben ingetikt waar jouw artikel het antwoord op is. Je bezoeker is actief op zoek naar informatie over het onderwerp waar jouw artikel over gaat!

Je bezoeker kent jouw website niet en weet niet hoe jij de informatie op je website geordend hebt. Het is voor je bezoeker daarom lastig om meer informatie over hetzelfde onderwerp te vinden als jij je bezoeker daar niet bij helpt.

Door verwijzingen naar meer van hetzelfde onder je blogposts te plaatsen, help je je bezoeker om meer informatie over hetzelfde onderwerp te vinden.

Soortgelijke artikelen met plugins

Er zijn heel veel plugins die soortgelijke artikelen onder je blogposts kunnen verzorgen, dus je hoeft hier niet beslist Jetpack voor te kiezen.

Waar moet je op letten

Als je een plugin kiest die gerelateerde artikelen onder je blogposts moet gaan zetten, is het belangrijk om vooraf te bedenken hoe gerelateerd die verwijzingen moeten zijn. Sommige plugins plaatsen artikelen die niet echt gerelateerd zijn, ze plaatsen willekeurig een aantal artikelen onder je blogposts.

Dat lijkt misschien interessant voor je. Je hebt vast veel meer te bieden dan uitsluitend artikelen over dat ene onderwerp. Het probleem is echter: je bezoeker is daar niet naar op zoek.

Jetpack gerelateerde artikelen

Als je Jetpack geïnstalleerd hebt, kun je de gerelateerde artikelen als volgt configureren:

  • ga in je zijbalk naar Jetpack
  • ga daarna naar Instellingen
  • kies voor Verkeer
  • En vink aan: Toon gerelateerde content na berichten

gerelateerde berichten

Hier kun je instellen wat je precies wilt:

  • Moet er wel of niet een kopje Gerelateerd boven je gerelateerde artikelen komen te staan?
  • Wil je alleen een tekstlink?
  • Of wil je er ook afbeeldingen bij?

gerelateerde artikelen

Als je aanvinkt dat je er afbeeldingen bij wilt hebben, dan zou je verwachten dat het voorbeeld direct verschijnt. Dat is niet zo, je moet je keuze eerst opslaan, pas daarna zie je het voorbeeld. Ga daarna naar een willekeurig artikel op je website en controleer of alles er netjes uitziet.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen onder je artikelen kunnen enorm helpen om mensen langer op je website te houden. Omdat Google meet hoelang mensen op je website blijven, denken veel SEO-experts dat het ook goed voor je ranking is als mensen langer blijven.

Voordelen van automatisch geplaatste artikelen

En automatisch geplaatste gerelateerde artikelen hebben als grote voordeel dat ook je nieuwste artikelen onder oudere artikelen komen te staan.

Nadelen van automatisch geplaatste artikelen

Maar er zijn ook nadelen. Een functie als gerelateerde artikelen vertraagt je website terwijl snelle websites het beter doen in de zoekresultaten. Dit is een nadeel waar je echt rekening mee moet houden.

Een ander nadeel is dat Google gewone, normale links die je in je artikelen plaatst veel meer waardeert dan automatisch geplaatste gerelateerde artikelen die je onder je artikelen plaatst. Maar een haf ei is beter dan een lege dop en automatisch geplaatste gerelateerde artikelen zijn beter dan helemaal niets.

Gerelateerde artikelen met Yoast plugin

Maar met het oog op SEO heb je meer aan handmatig geplaatste links die in je artikelen verwerkt. De betaalde versie van de plugin SEO van Yoast reikt je aan welke artikelen op je website passen bij het artikel dat je aan het schrijven bent.

Het is dan heel gemakkelijk om te weten naar welke artikelen je links zou kunnen verwerken in je artikelen. En hierbij zijn je grote voordelen dat Google deze links meer waardeert, maar ook dat ze zichtbaar zijn in de AMP-versie van je artikel. Terwijl gerelateerde artikelen met Jetpack in de AMP-versie van je website verdwenen zijn.

Groei naar succes
Groei naar succes met Get Clients Now!™

Haal hier een checklist op om je niche te vinden

Gerelateerde artikelen met Jetpack of Yoast was last modified: by

Gerelateerde artikelen: met dank aan Julita voor het beeldmateriaal in de uitgelichte afbeelding.

Gerelateerde artikelen met Jetpack of Yoast was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.