gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen bij je blogpost

Geschatte leestijd: 6 minuten

Gerelateerde artikelen

Door gerelateerde artikelen te plaatsen kun je bezoekers meer lezen over hetzelfde waardoor ze niet weggaan. Je kunt gerelateerde artikelen plaatsen met behulp van een plugin, of je kunt dit handmatig doen. 

Gerelateerde artikelen

Waarom gerelateerde artikelen

Waarom gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen plaats je voor je bezoekers. Je bezoekers zijn op je site gekomen omdat ze geïnteresseerd zijn in een onderwerp waar je over geschreven hebt.

Maar vaak heb je meer artikelen geschreven die ongeveer over hetzelfde onderwerp gaan. En misschien staat datgene dat je bezoekers zoeken nou net in dat ene andere gerelateerde artikel.

Op deze manier kun je je bezoekers beter bedienen door het gemakkelijker voor ze te maken om te vinden wat ze zoeken. En ze blijven hierdoor ook langer op je website.

Gerelateerde artikelen

Hoe maak je gerelateerde artikelen

Hoe maak je ze

Misschien heeft je theme gerelateerde artikelen

Kijk even bij de customizer van je theme, want sommige themes hebben gerelateerde artikelen en dan hoef je geen plugin te installeren.

Automatisch verwijzingen genereren

Om te verwijzen naar soortgelijke artikelen kun je een plugin gebruiken. Een plugin plaatst gewoonlijk een paar verwijzingen onder iedere blogpost.

De ene plugin doet dat beter dan de andere. Sommige plugins plaatsen willekeurige verwijzingen naar artikelen waar dan ook op je blog en daar hebben je bezoekers natuurlijk niet zo veel aan. Als je een plugin gebruikt, let er dan op dat de plugin echt verwijst naar “meer van hetzelfde”.

Nadelen van automatisch geplaatste artikelen

Er zijn ook nadelen. Een functie als “gerelateerde artikelen” vertraagt je website terwijl snelle websites het beter doen in de zoekresultaten. Dit is een nadeel waar je echt rekening mee moet houden.

Een ander nadeel is dat Google gewone, normale links die je in je artikelen plaatst veel meer waardeert dan automatisch geplaatste gerelateerde artikelen die je onder je artikelen plaatst. Maar een half ei is beter dan een lege dop en automatisch gegenereerde artikelen zijn beter dan helemaal niets.

Handmatig soortgelijke artikelen plaatsen

Je kunt verwijzingen naar “meer van hetzelfde” ook handmatig plaatsen. Als afbeelding of als tekstlink. Ook dat heeft een nadeel, want je kunt dan alleen linken naar artikelen die je al geschreven hebt. In je oudste blogposts komen er daarom geen verwijzingen naar je nieuwste artikelen. Tenzij je die oude artikelen bij werkt. Maar het gaat in elk geval niet vanzelf.

Gerelateerde artikelen

Jetpack

Soortgelijke artikelen met Jetpack

Jetpack is een plugin voor WordPress. Eén van de mogelijkheden die de plugin Jetpack je biedt, is het automatisch genereren van verwijzingen naar andere artikelen.

Benodigde tijd: 5 minuten.

Als je Jetpack geïnstalleerd hebt, kun je de gerelateerde artikelen als volgt configureren:

 1. Ga in de zijbalk naar Jetpack

  Je vindt Jetpack in de zijbalk links: bovenaan.

 2. Kies dan voor Instellingen

  Dit vind je in het submenu van Jetpack.

 3. Kies voor Verkeer.

  Dit is een tabblad dat je bovenaan vindt als je de vorige stappen doorlopen hebt.

 4. Aanvinken

  Vink aan: Toon gerelateerde content na berichten.gerelateerde berichten

 5. Stel in hoe je het wilt

  Moet er een kopje bij? Wil je alleen een tekstlink? Of wil je er ook afbeeldingen bij?gerelateerde artikelen

Als je aanvinkt dat je er afbeeldingen bij wilt hebben, dan zou je verwachten dat het voorbeeld direct verschijnt. Dat is niet zo, je moet je keuze eerst opslaan, pas daarna zie je het voorbeeld. Ga daarna naar een willekeurig artikel op je website en controleer of alles er netjes uitziet.

Gerelateerde artikelen

Yoast

Verwijzingen maken met Yoast

Maar met het oog op SEO heb je meer aan handmatig geplaatste links die in je artikelen verwerkt. De betaalde versie van de plugin SEO van Yoast reikt je aan welke artikelen op je website passen bij het artikel dat je aan het schrijven bent.

Je plaatst de links naar die artikelen dus handmatig in je artikelen, maar de plugin van Yoast helpt je om te weten naar welke artikelen je zou kunnen linken. Het is dan heel gemakkelijk om te weten naar welke artikelen je links zou kunnen verwerken in je artikelen.

En hierbij zijn je grote voordelen dat Google deze links meer waardeert, maar ook dat ze zichtbaar zijn in de AMP-versie van je artikel. Terwijl gerelateerde artikelen met Jetpack in de AMP-versie van je website verdwenen zijn.

Gutenberg blok van Yoast

Update: Yoast heeft tegenwoordig ook een Gutenberg blok voor gerelateerde artikelen. Als je dit blok op je pagina zet plaatst het relevante verwijzingen als tekstlink op de plaats waar je het blok zet. Dat ziet er zo uit.

Een bijzonderheid t.o.v. andere plugins voor gerelateerde artikelen is dat deze plugin ook custom posts meeneemt bij je gerelateerde artikelen.

Het plaatsen van gerelateerde artikelen is zinvol omdat je je lezers ermee helpt meer van hetzelfde te vinden. En daarmee help je jezelf ook, want je bezoeker blijft langer op je website en hoe langer iemand blijft, hoe beter dit is met het oog op de mogelijkheid van conversie.

En het is natuurlijk ook heel goed dat je bezoeker artikelen krijgt aangeboden waar niet naar kon zoeken omdat hij geen idee had dat je zoiets geschreven had.

Gerelateerde artikelen met Yoast: de credits voor het beeldmateriaal in de kopafbeelding zijn voor Speedy McVroom.

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Gepubliceerd op: 21-11-2016
Voor het laatst bijgewerkt op: 20-12-2021