Home » Uitleg » SEO FAQ » Alt tekst of alt tag
alt tekst

Alt tekst of alt tag

Wat is een alt tekst of alt tag?

De alt tekst of alt tag is de tekst die wordt weergegeven in plaats een afbeelding. En de alt tekst verschijnt wanneer je wanneer wanneer je je muis over een afbeelding zweeft.

 

Alt tekst of alt tag kiezen

Als je afbeeldingen op je website plaatst of als je afbeeldingen in je nieuwsbrief plaatst dan moet je een beschrijving van die afbeelding invullen. Daar is ook een vakje voor, zowel op je website als in je nieuwsbrieven.

Maar wat je daar moet invullen, hangt af van wat er op de afbeelding staat. En dat moet je goed kiezen, vooral als het om een afbeelding gaat die op een pagina staat die geïndexeerd wordt.

Alt tekst in nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven worden gewoonlijk niet geïndexeerd en dan plaats je alt tekst alleen voor de mensen die nog geen toestemming hebben gegeven om de afbeeldingen te tonen. Als mensen nog geen toestemming hebben gegeven om de afbeeldingen te tonen dan zien ze een roze of groen vlakje.

Daar staat jouw alt tekst in, op voorwaarde dat je ‘m invult. En anders weten die mensen helemaal niets over die afbeelding en dan verkleint de kans dat ze toestemming geven om de afbeelding te tonen. Vul dus een beknopte omschrijving in van wat er op de afbeelding te zien is.

Alt tag bij afbeeldingen op websites

Maar als een pagina geïndexeerd wordt dan gebruikt Google de alt tekst om te snappen wat er op de afbeelding staat. Daar is een beslisboom voor gemaakt. Hier kun je lezen wat je als alt tekst in zou moeten vullen.

Want er is een verschil in betekenis tussen informatie afbeeldingen die je alleen plaats om de pagina een beetje leuker te maken en afbeeldingen die een informatieve functie hebben. Denk hierbij aan foto’s die iets demonstreren of grafieken e.d. De zoekmachines willen graag weten wat de betekenis is van de afbeeldingen die je plaatst. Hij wil weten wat de functie is en wat erop staat.

Mensen die voorleesprogramma’s gebruiken

Mensen die slechtziend of blind zijn gebruiken kunnen voorleesprogramma’s gebruiken. Voor deze mensen is het ook heel erg belangrijk dat je iets invult bij de afbeelding. Want als je dat veld leeg laat, dan stopt het voorlezen even en dat luistert heel vervelend. Dus vul altijd is in en als je volgens de beslisboom niets in moet vullen zet dan twee keer aanhalingstekens niet zonder spatie ertussen: “”.

Dan hebben mensen die voorleesprogramma’s gebruiken er geen last van dat je niets hebt ingevuld.

Dit zijn de kleine dingetjes die er samen voor zorgen dat je website iets gaat doen in de zoekresultaten, of niet. Welke kleine dingetjes die allemaal zijn kan ik je leren.

 

Scroll naar boven