Home » Uitleg » Copyright van afbeeldingen
copyright

Copyright van afbeeldingen

Copyright van afbeeldingen: je hebt toestemming nodig

Afbeeldingen die je ergens op het web vindt mag je niet zonder toestemming van de maker gebruiken op je website, op de social media of in je nieuwsbrief. Hier vind je een lijstje van websites waar je afbeeldingen kunt vinden die je wel mag gebruiken.

Copyright van afbeeldingen

Vaak denken mensen dat ze iedere foto of afbeelding mogen gebruiken voor hun social media kanalen, of in hun nieuwsbrief of op hun website.

Dit mag niet. Afbeeldingen hebben een eigenaar en die eigenaar moet toestemming geven voor je de afbeelding mag gebruiken.

Normale juridische spelregels

Voor afbeeldingen gelden in Nederland normale juridische spelregels: wat niet van jou is mag je niet zomaar ergens voor gebruiken.

Foto’s van personen

Als het om foto’s gaat waar personen op staan, heb je toestemming nodig voordat je die foto mag publiceren op je website, op Pinterest, op Facebook of waar dan ook. Voor het plaatsen van foto’s van kinderen heb je toestemming van de ouders nodig. Uit bijvoorbeeld dit artikel blijkt waarom dat nodig is!

Als je met kinderen werkt en een Facebook fanpagina hebt, is het dus niet vanzelfsprekend dat ouders het leuk vinden als je op je fanpagina foto’s van hun kinderen plaatst. Vraag de ouders altijd expliciet om toestemming.

Foto’s van dingen

Ik hoorde iemand laatst hardop denken dat plaatjes die je via Google vindt voor algemeen gebruik zouden zijn en dat je die dus mag gebruiken en op je website mag plaatsen. Niet dus. Om een plaatje dat je ergens vindt te mogen publiceren, heb je toestemming van de maker nodig.

Auteursrecht op Pinterest

En ik las laatst ook ergens dat iemand  Pinterest aanwees als vindplaats voor mooie afbeeldingen voor je website. Daar staan inderdaad mooie afbeeldingen, maar die afbeeldingen zijn niet van jou en je mag ze ook niet zonder toestemming op je website plaatsen.

Gratis afbeeldingen zonder copyright

Er zijn een aantal websites waar je foto’s en/of tekeningen kunt vinden die je wel mag gebruiken.

Morguefile

Bijvoorbeeld Morguefile. De foto’s die je hier vindt zijn vaak niet de mooiste foto’s, maar je mag ze gebruiken voor je nieuwsbrief, voor Facebook, Pinterest, je nieuwsbrief e.d. En als je goed zoekt en een beetje handig bent met fotobewerking dan kun je er leuk materiaal vinden. Handig zijn is hierbij wel nodig.

Pixabay

Een andere plaats waar je gratis afbeeldingen kunt vinden is Pixabay. Deze afbeeldingen zijn vaak van goede kwaliteit. Zo zijn er veel meer websites waar je afbeeldingen gratis mag downloaden. En deze afbeeldingen mag je meestal ook commercieel gebruiken.

123rf.com

Er zijn ook een aantal websites waar je foto’s voor een redelijke prijs kunt kopen. Bijvoorbeeld 123rf.com.

Dit zijn vaak erg mooie, creatieve beelden. De prijs hangt af van het type contract dat je sluit. Als je een kleinverbruiker bent kun je credits kopen en de afbeeldingen per stuk afrekenen.

Stef Ringoot

Stef Ringoot maakt cartoons en hij heeft tegenwoordig ook een webshop. Je kunt hem ook vragen om een afbeelding voor je website.

Copyright van afbeeldingen

Afbeeldingen die je zomaar ergens vindt mag je dus niet zomaar gaan gebruiken. Je hebt expliciete toestemming van de eigenaar van de afbeelding nodig. Dat kan goed zijn om te weten. Of wil je een bedrijf gaan opbouwen op basis van gestolen goed?

Dit geldt niet alleen voor je website, maar ook voor je nieuwsbrief. Gewoon: alles wat niet van jou is mag je soms wel gebruiken, maar je hebt er specifiek toestemming voor nodig tenzij het rechtenvrij is.

[mailerlite_form form_id=34]

Als ergens hulp bij nodig hebt, kijk dan even op de pagina waar je alles vindt.

Met dank aan Clker-Free-Vector-Images voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.