Je bent hier: Home » Uitleg » Marketing termen » Wat is marketing
""

Wat is marketing

Wat is marketing?

Marketing is het aantrekken, tevredenstellen en behouden van klanten op een winstgevende manier.

Marketing is het creëren van waarde voor je klanten. Marketing is dus niet gelijk aan “reclame maken” of “verkopen”. Reclame maken en verkopen maken deel uit van marketing. Maar het begrip marketing is veel groter.

Peter Drucker heeft het nog spannender verwoord. Hij stelt dat het doel van marketing het overbodig maken van de verkoopfunctie is. Gewoon doordat je je klant zo goed kent dat je aanbod precies past bij de behoeften van je klant. En dan verkoopt een dienst of product zichzelf.

Als je daar nog niet bent en dit nog niet ervaart, dan is er niets aan de hand. Doelen zijn om na te streven en je richting te geven.

Wat is marketing

Je moet je klant heel goed kennen om het voor elkaar te krijgen dat marketing het verkopen overbodig maakt. En hiervoor moet je een niche kiezen, want je kunt je diensten nooit perfect afstemmen op iedereen. Doordat je een niche kiest kun je achterhalen wat precies de behoeften van je klant zijn. En pas als je dat weet kun je je diensten op die klant afstemmen.

En daarna heb je een klantgerichte marketingstrategie nodig. En omdat jij alles in je eentje doet, is het daarbij ook nog noodzakelijk dat je het leuk vindt om die strategie uit te voeren. Want je blijft ermee bezig en als dat tegen heug en meug gaat, dan krijg je misschien wel klanten, maar dan ben je niet gelukkig.

Je hebt een goed marketingprogramma nodig om je klanten aan te trekken en zoveel waarde te leveren dat je klanten ook blij met je zijn. Want anders komen ze natuurlijk niet terug.

Streef ernaar dat je klant niet alleen tevreden is. Je klant moet méér dan tevreden zijn.

Judith de Vries

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

Mailchimp expert, MailerLite expert, SEO

Gepubliceerd op: 17-2-2020
Voor het laatst bijgewerkt op: 19-10-2021