Home » Blog » Marketing blog » Gmail filters maken
gmail filters maken

Gmail filters maken

Geschatte leestijd: 6 minuten

Gmail filters maken

Gmail filters zijn een handige manier om je mailbox te ordenen zonder dat je daar zelf iets aan hoeft te doen. Je doet het eenmalig en je e-mails komen binnen op de plaats waar je dat wilt.

Gmail filters maken: orde in je mailbox

Dit is heel handig om orde te scheppen in je inbox, maar het lijkt alsof het alleen daar om gaat. Dat is niet zo. Je kunt Gmail integreren met andere platforms en als je dat wilt, dan worden die labels triggers die een opdracht uitsturen.

En dan wordt het belangrijk dat je weet hoe je labels kunt maken. Het wordt dan ook heel tijdbesparend als je e-mails automatisch kunt labelen. Op deze manier kun je labels bijvoorbeeld gebruiken om je nieuwe klanten automatisch op je Mailchimp lijst te zetten.

Mogelijkheden voor Gmail filters

Zoals je hieronder ziet kun je heel veel soorten filters maken om je e-mails te managen.

We gaan er nu automatisch een label aan hangen, daarom kies je voor de optie: “Het label toepassen”. Vink het vakje aan en kies een label. Je krijgt dan ook de mogelijkheid om een nieuw label te maken.

gmail filter maken

Hoe je Gmail filters maakt

Hiervoor open je het menu onder “meer”.

gmail meer

Je krijgt dan een keuze uit verschillende mogelijkheden, kies nu voor “berichten zoals deze filteren”.

Gmail filters maken

Als je daarop klikt dan zie het filter al klaarstaan. Soms is dat een filter waarmee je alle e-mails filtert die hetzelfde e-mailadres hebben.

Als om een nieuwsbrief gaat kan het ook een filter zijn waarop je een lange reeks cijfers ziet staan. Dat is het nummer van de lijst van die nieuwsbrief. Als je dat ziet staan heb je een buitenkansje. Het is handig het nummer van de lijst te gebruiken om een filter mee te maken, want dan krijgen gewone e-mails van die afzender niet hetzelfde label als de nieuwsbrief.

Gmail filters maken

Open de e-mail waar je een filter voor wilt maken een klik vervolgens op “meer” in je menubalk. Er opent dan een menu en in dat menu staat o.a. “berichten zoals deze filteren”.

berichten zoals deze filteren

Als je klikt op “berichten zoals deze filteren” dan krijg je schermpje te zien.

popup filter

Je kunt daarin allerlei criteria invullen waarop je het filter wilt baseren.

Gmail filters voor afzenders

Ik maak een filter voor alles wat binnenkomt met een specifieke afzender. Dat filter staat al klaar, dus ik hoef alleen te klikken op “Filter maken met deze zoekopdracht”.

Nu krijg ik weer een scherm te zien.

gmail filter maken

Instructies voor Gmail filters

Ik kan hier een heleboel instructies geven

  • Direct archiveren: dat kan een goed idee zijn als je een cc’tje van een factuur naar jezelf stuurt.
  • Markeren als gelezen: ook dat is een mogelijkheid als je een cc’tje van een factuur naar jezelf stuurt. Als beide mogelijkheden aanvinkt, dan krijg je het cc’tjes dus helemaal niet te zien. Het gaat direct als “gelezen” naar je archief.
  • Een ster toevoegen: als je een ster toevoegt dan vertel je aan Gmail dat dit een belangrijke e-mail is die je beslist wilt zien.

Een label kiezen

Gmail heeft een structuur waardoor je e-mails meerdere labels mee kunt geven. Dat maakt het gemakkelijk een specifieke e-mail terug te vinden. En je kunt met behulp van een filter ook automatisch labels toevoegen.

  • Automatisch doorsturen: ik heb geen idee waarom je een e-mail automatisch door zou willen sturen, maar het kan wel.
  • Verwijderen: dat kun je doen met ongewenste e-mails: maak een filter waardoor je ze nooit te zien krijgt.
  • Nooit in het spamfilter plaatsen: dit is een handig filter om aan te maken voor de e-mails van je klanten, dan weet je zeker dat je hun e-mails krijgt.
  • Een standaardantwoord versturen: met Gmail kun je standaard antwoorden maken en met behulp van dit filter kun je een dergelijk standaardantwoord automatisch laten versturen.
  • Altijd markeren als belangrijk: ook een handig filter om aan te maken voor je e-mails van je klanten.
  • Nooit markeren als belangrijk: ik weet niet waarom je e-mails zou willen ontvangen die nooit belangrijk zijn, maar als je dergelijke e-mails ontvangt dan zou je dit op deze manier aan kunnen geven.
  • Of in een categorie plaatsen: als je bijvoorbeeld een cursus per e-mail volgt. Dan kun je overwegen een filter te maken waardoor de e-mails van die cursus automatisch in de categorie “Updates” komen.

Je vinkt gewoon aan hoe je het hebben wilt en dan gaat de rest vanzelf.

Hoe werkt online marketing

Online marketing is natuurlijk niet hetzelfde als af en toe iets op social posten. In deze download leg ik je uit hoe online marketing werkt.

En dan weet je ook waarom jouw online marketing niet werkt en daar kun je dan iets aan doen.

Filters in Gmail: met dank aan Clker-Free-Vector-Images voor het materiaal in de uitgelichte afbeelding.

Gepubliceerd op: 17-9-2018
Voor het laatst bijgewerkt op: 15-10-2022

Ken je iemand voor wie dit interessant is?