Goed hostingbedrijf voor je website

Goed hostingbedrijf voor je website

Geschatte leestijd: 6 minuten

Goed hostingbedrijf voor je website

Misschien span je je in om de goedkoopste hosting te vinden omdat je denk dat het eigenlijk geen verschil maakt waar je je website host. Ik wil je daarom hier uitleggen wat de betekenis is van wat een hostingbedrijf voor je doet.

Een goed hostingbedrijf voor je website

Kwaliteit

De kwaliteit van hosting is belangrijk. Waarom dat zo is, is eigenlijk heel simpel. Vaak gebeurt het dat 2 sites gelijkwaardig zijn wat betreft inhoud. Ze geven allebei uitstekende antwoorden op zoekopdrachten en de inhoud van die antwoorden verschilt niet veel. Ze zijn echt gelijkwaardig.

En dan gaan er andere factoren tellen, o.a. de laadtijd van de website. Als twee sites gelijkwaardige antwoorden geven op zoekopdrachten en de ene site laadt snel terwijl de andere langzaam laadt, dan kiest Google voor de snelle site.

Goedkope hosting

En hier komen de nadelen van goedkope hosting aan het licht. Ik ga je een vergelijking geven zodat je begrijpt waarom goedkope hosting en een lange laadtijd gewoonlijk samengaan.

Goed hostingbedrijf voor je website

Stel je voor dat we het niet hebben over hosting maar over het huren van een appartement. Als je een appartement wilt huren dan zijn er een heleboel verschillen tussen de verschillende appartementencomplexen: je hebt complexen met flats van 1 kamer van 20 m2 en je hebt complexen met appartementen met een vloeroppervlakte van 250 m2.

Het verschil tussen het huren van een klein kamertje en het huren van een balzaal merk je niet alleen in de beschikbare ruimte, maar ook in de prijs. De huurprijs en de ruimte die je hiervoor krijgt hebben een relatie met elkaar. Dat de prijs en ruimte iets met elkaar te maken hebben moet begrijpelijk voor je zijn.

Website hosten: een feestje

Misschien vind je voor jezelf 1 kamer genoeg, maar als het om een website gaat moet je dit vergelijken met een feestje: je krijgt gasten.

Als je veel gasten krijgt en je hebt een 1-kamer appartement, dan kun je niet iedereen gelijktijdig ontvangen. Sommige mensen moeten buiten blijven wachten tot er ruimte is om ze binnen te laten.

Dit gaat over snelheid en specifieker: de snelheid van je website. Niet de snelheid waarmee je een contract sluit of een website installeert. Met snelheid wordt laadtijd bedoeld. En dat is de tijd die je bezoekers moeten wachten voor ze je website te zien krijgen.

Heb je daarentegen een appartement met een vloeroppervlakte van 250 m2, dan heb je dat probleem veel minder snel. Je kunt dan gelijktijdig heel veel gasten ontvangen want je hebt ruimte genoeg.

En hoe meer bezoek je krijgt, hoe belangrijker het wordt dat je genoeg ruimte hebt. Je website moet het aankunnen als je zomaar succesvol zou worden en massa’s bezoekers zou gaan aantrekken. En massa’s bezoekers aantrekken was je natuurlijk wel van plan.

Andere nadelen

Ik heb deze tekst aan een techneut laten lezen en kwam met nog een paar aanvullingen:

Dat je nauwelijks bezoek kunt ontvangen in die ene kamer is niet het enige nadeel, er zijn nog meer nadelen:

  • In die ene kamer kun je veel minder meubels kwijt dan in een groot appartement. Vervang “meubels” door “plugins” je begrijpt het.
  • Waar je verder rekening mee moet houden is dat een goedkoop appartement over het algemeen minder goed hang- en sluitwerk heeft, en een goedkoop appartement heeft zeker geen portier bij de deur zitten.

Je zit dan gewoonlijk in een buurt samen met andere kleine flatjes, die ook allemaal minder goed beveiligd zijn. En iedereen weet dat die flatjes niet goed beveiligd zijn. Als het om de beveiliging van je website gaat is het echt niet anders. Je hebt dus te maken met extra’s risico’s als je hosting te goedkoop is.

Website hosten: goedkope hosting

Goedkope hosting is gerust geen probleem als je een domeinnaam wilt reserveren waar je voorlopig niets mee doet. Het is ook geen probleem als je een website hebt die je gebruikt om stukjes over je hobby te publiceren. Maar zodra je een zakelijke website op je domein zet waar je veel bezoekers mee wilt aantrekken liggen de zaken anders.

Website hosten: wees voorbereid op succes

Als je succes wilt hebben kun je het je eigenlijk niet permitteren om te goedkope hosting te hebben. De laadtijd van je website zal lang zijn en je kansen om hoog in Google te komen verminderen hierdoor.

Iedere andere website waar ongeveer dezelfde content op staat zal het beter doen dan jouw site. Dat moet je niet willen. Succes komt niet vanzelf. Succes komt doordat je aan de voorwaarden voor succes voldoet. Goedkope hosting hoort niet bij de voorwaarden voor succes.

Goed hostingbedrijf voor je website

Een goede vraag is: hoe lang mag het laden van je website duren? Toen ik in 2012 mijn eerste cursus SEO deed leerde ik dat de laadtijd van een website maximaal 4 seconden mocht zijn.

Maar de wereld is sindsdien veranderd en mensen wachten geen 4 seconden meer op het laden van jouw site. Tegenwoordig is een laadtijd tot maximaal 2 seconden acceptabel. Het lijkt redelijk te verwachten dat sites straks nog sneller moeten laden.

Laadtijd

Goedkope hosting kan je een dergelijke snelle laadtijd niet bieden. Het is ook niet redelijk om te verwachten dat je voor een erg lage prijs een appartement krijgt met de ruimte van een balzaal. Zeg nou zelf. Dat is te mooi zijn om waar te zijn. En als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het gewoonlijk niet waar.

Dit begrijp je prima als het om een auto gaat. Maar als het om hosting gaat denk je dat alles één pot nat is maar dat sommige hosting bedrijven een scherpere prijs biedt dan andere hosting bedrijven. Zo is het natuurlijk niet. Alle waar is naar z’n geld en hosting vormt hierop geen uitzondering.

Goed hostingbedrijf voor je website

Hosting moet goed zijn. Hosting is iets waar je niet op mag bezuinigen als je succesvol wilt worden. Je kúnt er niet op bezuinigen als je succesvol wilt worden want zoals ik hierboven beschreven heb: goedkope hosting staat je succes in de weg.

Ik heb zelf lang gezocht naar goede hosting die me een snelle laadtijd kan bieden en die heb ik gevonden bij SiteGround. Ik zit daar al een aantal jaar en ze doen hun werk goed. Dat betekent natuurlijk niet dat elke andere hosting slecht zou zijn. Je kunt hier in dit artikel van Yoast een vergelijking vinden.

Support

Ook de support (in het Engels) vind ik uitstekend. Je opent een chatvenster en er komt heel snel iemand die je gaat helpen. Je vertelt je probleem en ze lossen het voor je op. En als de medewerker het niet op kan lossen, dan word je doorgezet naar een senior medewerker die het wel voor je op kan lossen.

Nog sterker: als je niet tevreden bent over de hulp die je krijgt dan kun je een knop aanklikken en dan zet je jezelf door naar een senior medewerker.

Webhosting: de basis

De kwaliteit van je hosting hoort bij de basis van SEO. Want als je hosting niet goed is loopt je hier vroeg of laat op stuk. Maar zoals ik al zei: er is meer dat belangrijk is. Wat er allemaal nog meer belangrijk is kun je lezen in het artikel SEO zelf doen. En je kunt ook een cursus SEO bij me volgen.


Judith de Vries

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

Mailchimp expert, MailerLite expert, SEO

Gepubliceerd op: 2-8-2017
Voor het laatst bijgewerkt op: 13-11-2021

Categorieën en tags bij dit bericht