Goedkoopste SEO

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

De goedkoopste manier om SEO te leren beschrijf ik in dit artikel. Doe er je voordeel mee.

Voor we verder gaan: “goedkoop” betekent hier dat je er geen geld aan uit hoeft te geven. Maar de gratis lunch bestaat niet: het duurt duurt op deze manier wel langer. En in die tijd mis je misschien omzet. En misschien vind je je tijd heel veel waard.

Goedkoop is dus relatief, maar je hoeft er geen geld aan uit te geven.

De goedkoopste manier om SEO te leren

De goedkoopste manier om SEO te leren heeft 2 aspecten: kijken en experimenteren.

YouTube: kijken

Ga naar YouTube en zoek daar naar SEO tips. Je zult daar bergen SEO tips vinden. Allemaal filmpjes die je helpen je website beter te laten presteren.

Als je dat gaan doen, kijk dan niet alleen, maar maak ook aantekeningen.


Experimenteren: voer een tip uit

Alleen naar filmpjes kijken helpt natuurlijk niet echt. Als je dat gedaan hebt kies je een tip die je ook echt gaat uitvoeren. Je moet dan wel voorzichtig zijn, want niet alle tips zijn goed. En wat 10 jaar geleden sterk aan te raden was, dat is nu sterk af te raden.

Omdat jij niet weet welke tips goed zijn en welke niet, ga je heel voorzichtig experimenteren.

Search Console

Je kiest 1 pagina voor je experiment en je gaat eerst kijken in Google Search Console hoe die pagina het nu doet:

  • Hoe hoog staat hij nu?
  • Hoeveel clicks krijgt hij uit de organische zoekresultaten?

Dan heb je een pagina waar je mee gaat experimenteren. Experimenteer niet met alle pagina’s tegelijk. Kies er eentje, want als het dan fout gaat, dan is de schade niet zo groot en gemakkelijk te herstellen.

Noteer precies wat je doet. Want als het dan niet goed blijkt te zijn, dan weet je nog wat je gedaan hebt en dan kun je het gemakkelijk weer terugdraaien.

Na een maandje of zo ga je weer in Search Console kijken om te zien of er een verbetering is. En als dat zo is, dan implementeer je de wijziging die je had toegepast ook op je andere pagina’s. Als je pagina veel slechter is gaan presteren, dan draai je de wijziging gewoon weer terug.

Maar begin met kijken naar websites die het goed doen en tips die je kunt vinden op bijvoorbeeld YouTube. En dan ga je stap-voor-stap experimenteren.


Goedkoopste SEO

De goedkoopste SEO is dus gewoon: leren van anderen en zelf experimenteren. Overigens: de meeste eigenaren van websites die het erg goed doen hebben dat zelf ook gedaan. Want zij weten het natuurlijk ook niet allemaal vanzelf. Ooit waren zij net zo onwetend als jij bent.

En wat zij allemaal fout hebben gedaan voor ze ontdekten hoe het moet, dat zie je natuurlijk niet. Maar door veel te proberen, veel te lezen en goed te kijken kun je heel ver komen.


Goedkope SEO

Erg goedkope SEO is meestal geen goede SEO, want leren doe je met vallen en opstaan. Maar als je het allemaal zelf doet en voorzichtig experimenteert, dan zou het wel eens de beste SEO kunnen zijn!

Ik heb ook heel vaak moeten en opstaan en wat ik daarbij geleerd heb ik opgeschreven. Dat kun je lezen in SEO zelf doen. Een hele berg tips.

Als je het liever allemaal wat sneller wilt leren en wat minder wilt vallen, dan kun je ook een training SEO structuur optimaliseren bij me volgen.


Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt opGoedkoopste SEO was last modified: by

Goedkoopste SEO: met dank aan Canva voor de uitgelichte afbeelding.

Goedkoopste SEO was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Ik ben facilitator voor de marketingmethode Get Clients Now!™ en door Hubspot gecertificeerd voor inbound marketing. Ik kan je helpen met klanten krijgen via de organische zoekresultaten, door Yoast gecertificeerd. En ik kan je helpen met e-mailmarketing. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *