Goedkope hosting of goede hosting?

De ene hosting is de andere niet en goedkope hosting kan je succes in de weg staan. Goedkope webhosting kan duur uitpakken. In dit artikel leg ik je uit wat je over goede hosting moet begrijpen en wat het verschil is tussen goede hosting en goedkope hosting.

Gelijkwaardige sites

Het is eigenlijk heel simpel. Vaak gebeurt het dat 2 sites gelijkwaardig zijn wat betreft inhoud. Ze geven allebei uitstekende antwoorden op zoekopdrachten en de inhoud van die antwoorden verschilt niet veel. Ze zijn echt gelijkwaardig.

En dan gaan er meer factoren tellen, o.a. de laadtijd van de website. Als twee sites gelijkwaardige antwoorden geven op zoekopdrachten en de ene site laadt snel terwijl de andere langzaam laadt, dan kiest Google voor de snelle site.

Goedkope hosting

En hier komen de nadelen van goedkope hosting aan het licht. Ik ga je een vergelijking geven zodat je begrijpt waarom goedkope hosting en een lange laadtijd gewoonlijk samengaan.

Vergelijking

Stel je voor dat we het niet hebben over hosting maar over het huren van een appartement.

Als je een appartement wilt huren dan zijn er een heleboel verschillen tussen de verschillende appartementencomplexen: je hebt complexen met flats van 1 kamer en je hebt complexen met appartementen met een vloeroppervlakte van 250 m2.

Het verschil tussen het huren van een klein kamertje en het huren van een balzaal merk je niet alleen in de beschikbare ruimte, maar ook in de prijs. De huurprijs en de ruimte die je hiervoor krijgt hebben een relatie met elkaar.

Feestje

Misschien vind je 1 kamer genoeg, maar als het om een website gaat moet je dit vergelijken met een feestje: je krijgt gasten.

voor wie nietAls je veel gasten krijgt en je hebt een 1-kamer appartement, dan kun je niet iedereen gelijktijdig ontvangen. Sommige mensen moeten buiten blijven wachten tot er ruimte is om ze binnen te laten.

Heb je daarentegen een appartement met een vloeroppervlakte van 250 m2, dan heb je dat probleem veel minder snel. Je kunt dan gelijktijdig heel veel gasten ontvangen want je hebt ruimte genoeg.

En hoe meer bezoek je krijgt, hoe belangrijker het wordt dat je genoeg ruimte hebt. Je website moet het aankunnen als je zomaar succesvol zou worden en massa’s bezoekers zou gaan aantrekken. En massa’s bezoekers aantrekken was je natuurlijk wel van plan.

Andere nadelen

Dat je nauwelijks bezoek kunt ontvangen in die ene kamer is niet het enige nadeel, er zijn er meer:

voor wie nietIn die ene kamer kun je veel minder meubels kwijt dan in een groot appartement. Vervang “meubels” door “plugins” je begrijpt het.

voor wie nietWaar je verder rekening mee moet houden is dat een goedkoop appartement over het algemeen minder goed hang- en sluitwerk heeft, en een goedkoop appartement heeft zeker geen portier bij de deur zitten.

Je zit dan gewoonlijk in een buurt samen met andere kleine flatjes, die ook allemaal minder goed beveiligd zijn. En iedereen weet dat die flatjes niet goed beveiligd zijn.

Als het om de beveiliging van je website gaat is het echt niet anders. Je hebt dus te maken met extra’s risico’s als je hosting te goedkoop is.

Goedkope hosting

Goedkope hosting is gerust geen probleem als je een domeinnaam wilt reserveren waar je voorlopig niets mee doet. Het is ook geen probleem als je een website hebt die je gebruikt om stukjes over je hobby te publiceren. Maar zodra je een zakelijke website op je domein zet liggen de zaken anders.

Wees voorbereid op succes

Als je succes wilt hebben kun je het je eigenlijk niet permitteren om te goedkope hosting te hebben. De laadtijd van je website zal lang zijn en je kansen om hoog in Google te komen verminderen hierdoor.

Iedere andere website waar ongeveer dezelfde content op staat zal het beter doen dan jouw site. Dat moet je niet willen. Succes komt niet vanzelf. Succes komt doordat je aan de voorwaarden voor succes voldoet. Goedkope hosting hoort hier niet bij.

Hoe lang mag het laden duren

Een goede vraag is: hoe lang mag het duren. Toen ik in 2012 mijn eerste cursus SEO deed leerde ik dat de laadtijd van een website maximaal 4 seconden mocht zijn.

Maar de wereld is sindsdien veranderd en mensen wachten geen 4 seconden meer op het laden van jouw site. Tegenwoordig is een laadtijd tot maximaal 2 seconden acceptabel. Het lijkt redelijk te verwachten dat sites straks nog sneller moeten laden.

Goedkope hosting kan je een dergelijke snelle laadtijd niet bieden. Het is ook niet redelijk om te verwachten dat je voor een erg lage prijs een appartement als een balzaal krijgt. Zeg nou zelf.

Dit begrijp je prima als het om een auto gaat. Maar als het om hosting gaat denk je dat alles één pot nat is maar de een een scherpere prijs biedt dan de ander. Zo is het natuurlijk niet. Alle waar is naar z’n geldt en hosting vormt hierop geen uitzondering.

Testen

Als je wilt testen hoe lang de laadtijd van jouw website is, kijk dan hier tools.pingdom.com.

Vul daar de URL van je website in. Als je een Nederlandstalige site hebt, kies dan voor een test vanuit Zweden. Je ziet de laadtijd als je een klein stukje naar beneden scrolt.

Goede hosting

Hosting moet goed zijn. Hosting is iets waar je niet op mag bezuinigen als je succesvol wilt worden. Je kúnt er niet op bezuinigen als je succesvol wilt worden want zoals ik hierboven beschreven heb: goedkope hosting staat je succes in de weg.

Ik heb zelf lang gezocht naar hosting die me wel een snelle laadtijd kan bieden en die heb ik gevonden bij SiteGround. Ik zit daar al een aantal jaar en ze doen hun werk goed (ja, dit is een affiliatelink).

Dat betekent natuurlijk niet dat iedere andere hosting slecht zou zijn. Je kunt hier in dit artikel van Yoast een vergelijking vinden.

Andere factoren

Het is natuurlijk ook niet zo dat je met goede hosting klaar bent. Goede hosting hoort bij de voorwaarden om succesvol te kunnen worden met je website, maar alleen goede hosting is niet genoeg.

Je moet natuurlijk ook een onderscheidende website hebben. Eentje die wat inhoud betreft niet snel met andere websites vergeleken kan worden. Eentje die goede, heldere antwoorden geeft op zoekopdrachten.

En ook dat is niet altijd genoeg om bovenaan te komen, je moet ook nog zorgen dat

  • je site makkelijk te hanteren is
  • de structuur duidelijk is voor je bezoekers zodat ze kunnen vinden wat ze zoeken
  • en de navigatie helder is

En nog veel meer. Als je veel meer wilt weten, lees dan verder over de training SEO.

Judith de Vries

 

Over Judith de Vries

Marketing voor eenpersoons dienstverlenende bedrijven:

  • erkende Mailchimp expert
  • erkende Mailerlite expert
  • SEO Yoast gecertificeerd
  • Inbound marketing gecertificeerd
Goedkope hosting of goede hosting? was last modified: by
Credits

Met dank aan Clker-Free-Vector-Images voor de grafiek in de kopafbeelding.

Goedkope hosting of goede hosting? was last modified: by