Goedkope hosting of juist niet

Goedkope hosting of niet?

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Website hosten: waar ga je dat doen? De ene hosting is de andere niet en goedkope hosting kan je succes in de weg staan.

Als we het over de kwaliteit van hosting hebben, dan hebben we het daarom over de vraag waar je voor kiest: goedkope hosting of goede hosting?

De kwaliteit van hosting is belangrijk. Waarom dat zo is, is eigenlijk heel simpel. Vaak gebeurt het dat 2 sites gelijkwaardig zijn wat betreft inhoud. Ze geven allebei uitstekende antwoorden op zoekopdrachten en de inhoud van die antwoorden verschilt niet veel. Ze zijn echt gelijkwaardig.

En dan gaan er meer factoren tellen, o.a. de laadtijd van de website. Als twee sites gelijkwaardige antwoorden geven op zoekopdrachten en de ene site laadt snel terwijl de andere langzaam laadt, dan kiest Google voor de snelle site.


Goedkope hosting

En hier komen de nadelen van goedkope hosting aan het licht. Ik ga je een vergelijking geven zodat je begrijpt waarom goedkope hosting en een lange laadtijd gewoonlijk samengaan.


Website hosten: waar

Stel je voor dat we het niet hebben over hosting maar over het huren van een appartement. Als je een appartement wilt huren dan zijn er een heleboel verschillen tussen de verschillende appartementencomplexen: je hebt complexen met flats van 1 kamer en je hebt complexen met appartementen met een vloeroppervlakte van 250 m2.

Het verschil tussen het huren van een klein kamertje en het huren van een balzaal merk je niet alleen in de beschikbare ruimte, maar ook in de prijs. De huurprijs en de ruimte die je hiervoor krijgt hebben een relatie met elkaar.


Website hosten: een feestje

Misschien vind je voor jezelf 1 kamer genoeg, maar als het om een website gaat moet je dit vergelijken met een feestje: je krijgt gasten.

Als je veel gasten krijgt en je hebt een 1-kamer appartement, dan kun je niet iedereen gelijktijdig ontvangen. Sommige mensen moeten buiten blijven wachten tot er ruimte is om ze binnen te laten.

Dit gaat dus over snelheid en specifieker: de snelheid van je website. Niet de snelheid waarmee je een contract sluit of een website installeert. Met snelheid wordt laadtijd bedoeld. En dat is de tijd die je bezoekers moeten wachten voor ze je website te zien krijgen.

Heb je daarentegen een appartement met een vloeroppervlakte van 250 m2, dan heb je dat probleem veel minder snel. Je kunt dan gelijktijdig heel veel gasten ontvangen want je hebt ruimte genoeg.

En hoe meer bezoek je krijgt, hoe belangrijker het wordt dat je genoeg ruimte hebt. Je website moet het aankunnen als je zomaar succesvol zou worden en massa’s bezoekers zou gaan aantrekken. En massa’s bezoekers aantrekken was je natuurlijk wel van plan.


Andere nadelen

Dat je nauwelijks bezoek kunt ontvangen in die ene kamer is niet het enige nadeel, er zijn nog meer nadelen:

In die ene kamer kun je veel minder meubels kwijt dan in een groot appartement. Vervang “meubels” door “plugins” je begrijpt het.

Waar je verder rekening mee moet houden is dat een goedkoop appartement over het algemeen minder goed hang- en sluitwerk heeft, en een goedkoop appartement heeft zeker geen portier bij de deur zitten.

Je zit dan gewoonlijk in een buurt samen met andere kleine flatjes, die ook allemaal minder goed beveiligd zijn. En iedereen weet dat die flatjes niet goed beveiligd zijn. Als het om de beveiliging van je website gaat is het echt niet anders. Je hebt dus te maken met extra’s risico’s als je hosting te goedkoop is.


Website hosten: goedkope hosting

Goedkope hosting is gerust geen probleem als je een domeinnaam wilt reserveren waar je voorlopig niets mee doet. Het is ook geen probleem als je een website hebt die je gebruikt om stukjes over je hobby te publiceren. Maar zodra je een zakelijke website op je domein zet liggen de zaken anders.


Website hosten: wees voorbereid op succes

Als je succes wilt hebben kun je het je eigenlijk niet permitteren om te goedkope hosting te hebben. De laadtijd van je website zal lang zijn en je kansen om hoog in Google te komen verminderen hierdoor.

Iedere andere website waar ongeveer dezelfde content op staat zal het beter doen dan jouw site. Dat moet je niet willen. Succes komt niet vanzelf. Succes komt doordat je aan de voorwaarden voor succes voldoet. Goedkope hosting hoort hier niet bij.


Website hosten: hoe lang mag het laden duren

Een goede vraag is: hoe lang mag het duren. Toen ik in 2012 mijn eerste cursus SEO deed leerde ik dat de laadtijd van een website maximaal 4 seconden mocht zijn.

Maar de wereld is sindsdien veranderd en mensen wachten geen 4 seconden meer op het laden van jouw site. Tegenwoordig is een laadtijd tot maximaal 2 seconden acceptabel. Het lijkt redelijk te verwachten dat sites straks nog sneller moeten laden.


Laadtijd

Goedkope hosting kan je een dergelijke snelle laadtijd niet bieden. Het is ook niet redelijk om te verwachten dat je voor een erg lage prijs een appartement als een balzaal krijgt. Zeg nou zelf.

Dit begrijp je prima als het om een auto gaat. Maar als het om hosting gaat denk je dat alles één pot nat is maar de een een scherpere prijs biedt dan de ander. Zo is het natuurlijk niet. Alle waar is naar z’n geldt en hosting vormt hierop geen uitzondering.


Testen

Benodigde tijd: 2 minuten.

Als je wilt testen hoe lang de laadtijd van jouw website is, kijk dan hier tools.pingdom.com.

  1. Vul daar de URL van je website in

    Als je een Nederlandstalige website hebt, kies dan voor een test uit een Europees land hier in de buurt.

  2. Laadtijd zien

    Je ziet de laadtijd als je een klein stukje naar beneden scrolt.


Website hosten: kwaliteit

Hosting moet goed zijn. Hosting is iets waar je niet op mag bezuinigen als je succesvol wilt worden. Je kúnt er niet op bezuinigen als je succesvol wilt worden want zoals ik hierboven beschreven heb: goedkope hosting staat je succes in de weg.

Ik heb zelf lang gezocht naar hosting die me wel een snelle laadtijd kan bieden en die heb ik gevonden bij SiteGround. Ik zit daar al een aantal jaar en ze doen hun werk goed. Dat betekent natuurlijk niet dat iedere andere hosting slecht zou zijn. Je kunt hier in dit artikel van Yoast een vergelijking vinden.


Andere factoren voor succes

Het is natuurlijk ook niet zo dat als je hosting kwaliteit heeft je dan klaar bent. Kwalitatieve hosting hoort bij de voorwaarden om succesvol te kunnen worden met je website, maar alleen goede hosting is niet genoeg.

Je moet natuurlijk ook een onderscheidende website hebben. Eentje die wat inhoud betreft niet snel met andere websites vergeleken kan worden. Eentje die goede, heldere antwoorden geeft op zoekopdrachten.

En ook dat is niet altijd genoeg om bovenaan te komen, je moet ook nog zorgen dat:

  • je site makkelijk te hanteren is
  • de structuur duidelijk is voor je bezoekers zodat ze kunnen vinden wat ze zoeken
  • en de navigatie helder is

En nog veel meer. Als je veel meer wilt weten, lees dan verder over de training SEO.

Of kijk straks eens in de handleiding SEO zelf doen.

tip

Website hosten: de basis

De kwaliteit van je hosting hoort bij de basis van SEO. Want als je hosting niet goed is loopt je hier vroeg of laat op stuk. Maar zoals ik al zei: er is meer dat belangrijk is. Hier kun je meer vinden over de basis van SEO.

SEO vraagt behoorlijk wat van je. Je moet echt aan heel veel dingen denken terwijl je je pagina’s en blogposts aan het maken bent. Je kunt er ook hulp bij krijgen.


Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt opGoedkope hosting of niet? was last modified: by

Lees direct verder: Geen resultaten met zoektermen


Credits: voor dit artikel over de kwaliteit van hosting ben ik dank verschuldigd aan AllesWP voor het controleren van de voorbeelden.

Goedkope hosting of niet? was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *