Home » Organische zoekresultaten » Google kiest voor experts
google kiest voor experts

Google kiest voor experts

Geschatte leestijd: 6 minuten

Hoe word je een expert?

Google wil graag de beste zoekresultaten bovenaan plaatsen. Daarom kijkt hij of jij wel echt iets weet over het onderwerp waar je over schrijft.

Is dit artikel geschreven door een expert of iemand die écht bekend is met het thema, of is het meer oppervlakkig?

Google productblog

Google kiest voor experts

Omdat Google de beste zoekresultaten bovenaan wil plaatsen, gaat SEO gaat beter als je een expert bent. Want als je een expert bent heeft Google meer vertrouwen in je website dan wanneer je eigenlijk nauwelijks iets weet over het onderwerp waar je over schrijft. Niet zo vreemd natuurlijk.

De vraag hoeveel je weet over je onderwerp is een belangrijke vraag, want hij staat in het lijstje dat Google gebruikt om te bepalen of jouw website misschien beter weggefilterd kan worden.

Google wil graag alle informatie die er bestaat toegankelijk maken, daarom is het belangrijk dat je artikelen inhoud hebben. Ze moeten informatief zijn. Goed onderbouwde artikelen zullen altijd hoger scoren dan oppervlakkige artikelen. Logisch toch?

Handleiding expert worden

Om een expert te zijn moet je natuurlijk een heleboel kennis en ervaring hebben, maar dat is niet genoeg: anderen moeten je ook erkennen en je expertise moet spreken uit je teksten. Om erkenning te krijgen als expert moet je je presenteren als expert.

Hoe lang doe je dit al?

Maak er geen geheim van hoe lang je al werkt in dit vakgebied

Als je bedrijf net gestart is, maak dan duidelijk dat jij persoonlijk al veel langer bezig bent in dit vakgebied. Lees en leer alles wat je tegenkomt. Ga er gerust vanuit dat je – vergeleken met alles wat er te weten valt – nog nauwelijks iets weet. Lees en leer daarom alles en blijf lezen en leren.

Beperkt dienstenaanbod

Houd je dienstenaanbod beperkt

Niemand kan expertise ontwikkelen op honderden vakgebieden, probeer daarom niet om alles te kunnen.

Kies een onderwerp waar je expert in wilt worden en kies een doelgroep die je wilt helpen. Dan kun je je focus leggen op de problemen van die ene doelgroep. En dan los een een deel van hun problemen op: het deelgebied van jouw expertise.

Aanbevelingen

Een expert heeft aanbevelingen

Zorg voor aanbevelingen. Aanbevelingen hebben sociale bewijskracht, vraag daarom om aanbevelingen van je klanten en laat die aanbevelingen ook zien!

Hulpvragen

Hulpvragen beantwoorden

Beantwoord hulpvragen. Als je een kans ziet om een vraag op jouw vakgebied publiekelijk te beantwoorden, gebruik die kans dan. Telkens als je een vraag beantwoordt, versterk je je status als expert. Bedenk hierbij dat een vraag die je ergens op een forum beantwoord hebt, over tien jaar nog steeds gelezen kan kan worden.

En als je liever meer de diepte in wilt, begin dan een helpdesk. Ik heb fantastisch veel geleerd doordat ik een helpdesk heb. Nu zijn de vragen die ik daar krijg niet moeilijk meer voor me. Maar toen ik in 2012 met een helpdesk begon, was het lastig voor me om op iedere vraag een correct antwoord te hebben.

Maar ik moest een antwoord vinden. Dat was niet vrijblijvend zoals op een “durf te vragen” pagina waar ook een ander het antwoord misschien weet. Ik werd ervoor betaald, dus ik moest het antwoord vinden. Dus ik moest aan het werk omdat is het antwoord beslist moest vinden. En zo ben ik een expert geworden.

Als je jezelf niet wilt dwingen om degene te zijn die het antwoord geeft, dan is het wel degelijk zinvol om een #dtv pagina te starten want dat helpt voor SEO.

Presentaties

Geef presentaties

Over je vakgebied spreken voor een publiek is een fantastische manier om je expert-status te versterken. Als je bang bent om te spreken in het openbaar, besef dan dat de meeste mensen dit eng vinden. Denk aan je kracht: spreken in het openbaar kun je leren!

Geef webinars. Je kunt online voor een groep mensen een presentatie geven door webinars te geven. Dat is voor je publiek ook fijn want ze hoeven nergens naartoe.

Ikzelf heb dat niet gedaan, want ik ben veel sterker als ik een-op-een werk.

Schrijf een boek

Google kies voor experts: schrijf een boek

Schrijf een boek. Schrijf een boek over je expertise en zorg dat dit boek gepubliceerd wordt.

Heb ik ook niet gedaan, dus het kan ook zonder boek. Maar een boek helpt natuurlijk wel. Maar verwacht daar ook niet alles van, want iedereen schrijft tegenwoordig een boek waardoor dit minder waarde gekregen heeft.

Afwijkende standpunten

Durf afwijkende standpunten in te nemen

Als je werkelijk veel weet over je vakgebied, dan denk je over sommige zaken beslist anders dan mensen die er minder over weten. Heb het lef deze afwijkende standpunten ook te uiten.

Praat niet mee met de massa, want die mensen zijn geen experts in jouw vakgebied.

Sleutel niet aan je zwakke punten

Wat is zelf erg belangrijk vind, is dat je niet gaat sleutelen aan je zwakke punten. Want natuurlijk kun je beter worden in zaken waar je nu zwak in bent. Maar je zult daar hoogstens middelmatig in worden.

Als je jezelf nu ongeveer een 4 moet geven is het een lange weg om een 10 waard te worden.

Terwijl als je focust op de punten waar je nu al goed in bent, het voor de hand liggend is dat je uit zult groeien tot een expert.

Als je jezelf nu ongeveer een 8 kunt geven, dan zit je niet ver bij een 10 vandaan.

Google kiest voor experts: autoriteit

Google kiest voor experts omdat Google dan meer vertrouwen in je heeft. En als je dit allemaal doet, zul je op iets langere termijn zeker een expert-status bereiken. en dan zou het goed kunnen gebeuren dat anderen jouw website als een autoriteit gaan zien.

Zoals ik al zei: vraag of je een expert bent of in elk geval een amateur met veel kennis over het onderwerp is een vraag die voorkomt op een belangrijk lijstje van Google. Een lijstje dat hij gebruikt om te kijken of je website de moeite waard is, of juist niet.

Er staan nog meer dingen op dat lijstje. Over die dingen kun je lezen in de categorie over Google Panda. Allemaal dingen die je na kunt streven en waar je geen technische kennis voor nodig hebt. Gewoon doen dus.

Free Publicity

Free publicity is in de media komen zonder dat je daarvoor betaalt. Maar hoe interesseer je de media voor je bedrijf zodat ze aandacht aan je gaan schenken en over je gaan schrijven?

Op 15 september start er een cursus over free publicity. Je kunt deze cursus online volgen, gedeeltelijk met video’s en gedeeltelijk live online. Docent: Saskia de Jong, gespecialiseerd in free publicity.

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Scroll naar boven