Gratis CRM meenemen

Marketing: gratis CRM

Gratis CRM voor dienstverleners. Als je net met je bedrijf begint dan zul je nog niet zoveel contacten hebben. En dan lukt het nog wel om alles in je hoofd te bewaren.

Maar als het goed is krijg je steeds meer contacten. En als je je marketing serieus neemt dan moet je al die contacten onderhouden. Als je dat te hooi en te gras doet, gewoon wanneer het uitkomt, dan zullen er altijd contacten zijn die je ongemerkt verwaarloosd. En die contacten raak je kwijt.

Misschien denk je nu: ik heb toch al een mailinglijst en LinkedIn en Facebook bewaren mijn contacten wel. Maar ik heb het nu over je persoonlijke contacten met klanten en bijna-klanten.

CRM

Voor je marketing is het daarom zaak om je contacten ergens overzichtelijk te bewaren. Je moet snel en gemakkelijk kunnen zien wanneer je voor het laatst contact met iemand hebt gehad en je moet zorgen voor een planning: wanneer ga je weer contact opnemen?

Er zijn heel veel systemen beschikbaar die je hiervoor kunt gebruiken. Bijvoorbeeld:

Ik noem er hier een paar, maar er zijn er nog veel meer. Allemaal prachtige systemen die je heel veel mogelijkheden bieden. Maar heb je al die mogelijkheden nodig als je in je eentje je klantenbestand wilt onderhouden?

Gratis CRM

Ik ben een voorstander van eenvoud. Als je in je eentje een klantenbestand wilt onderhouden, dan heb je niet zo heel veel nodig en al die extra’s kunnen gemakkelijk tijd gaan kosten in plaats van tijd te gaan besparen.

Ik heb daarom een heel simpel CRM in Excel voor je klaargezet dat je hier kunt meenemen. Een no nonsense CRM voor 1-persoons dienstverlenende bedrijven. In dit eenvoudige gratis CRM ga je maar een paar dingetjes bijhouden. Alleen de belangrijke zaken. Gewoon die essentiële zaken die je nodig hebt om je contacten goed te kunnen onderhouden. En verder niets, want minder is soms méér.

Het is een opzetje. Als jij meer gegevens of ook andere gegevens wilt bewaren dan pas je dit opzetje gewoon aan aan je eigen behoeften.

Hoe lang kun je dit gratis CRM gebruiken?

Een heel simpel CRM voldoet niet eeuwig. Het zal aan je behoeften voldoen zolang je het klantenbestand in je eentje moet managen. Als je gaat uitbreiden en met meer mensen gaan werken kun je het nog heel even gebruiken, maar dan is het wel tijd om uit te gaan kijken naar online software waar je meerdere mensen toegang toe kunt geven.

Maar tot je zover bent is dit CRM prima geschikt om te weten aan wie je aandacht aan moet besteden.

Gratis CRM in Excel

Als je al op mijn mailinglijst staat kun je gerust hetzelfde e-mailadres gebruiken.
Wat doen we met je adres?

We gebruiken MailChimp als onze ditigale marketingtool. Door dit formulier te versturen, erken je dat de door jou verstrekte gegevens worden overgedragen aan MailChimp voor verwerking in overeenstemming met het Privacybeleid en de Voorwaarden van MailChimp.

Ons privacy beleid

Meer gratis downloads kun je hier vinden.

Credits: met dan aan Geralt voor de uitgelichte afbeelding.

Marketing: gratis CRM was last modified: by