groepen op Facebook

Groepen op Facebook

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Groepen op Facebook: wat het zijn en wat je ermee kunt doen. Op Facebook kun je een groep aanmaken. In die groep kunnen gelijkgestemden elkaar ontmoeten.

Je kunt bijvoorbeeld een groep aanmaken voor je familie, of een groep om te communiceren met je collega’s en je kunt ook een groep aanmaken voor mensen met wie je een hobby deelt om maar iets te noemen.


Klanten aantrekken

Maar voor een ondernemer wordt het natuurlijk pas echt interessant als je een groep aanmaakt om klanten aan te trekken.

Er zijn 3 soorten groepen waar je uit kunt kiezen:

  • openbare groepen
  • besloten groepen
  • en geheime groepen

Groepen op Facebook

Een groep aanmaken is heel gemakkelijk, dat doe je als volgt:

  • Klik in het bovenste menu op Startpagina.
  • Kies daarna voor Groepen
  • dan vind je rechtsboven een groene knop: groep aanmaken.
groepen op Facebook

Zoals je hier ziet kun je kiezen uit een openbare groep, een besloten groep en een geheime groep.


Openbare groep

In een openbare groep kan iedereen de geplaatste content zien, maar alleen leden kunnen de content plaatsen. Doordat iedereen alles kan lezen is het gemakkelijk om te beoordelen of de groep bij je past. Mensen die de groep interessant vinden kunnen dus ook heel gemakkelijk kiezen om te vragen om lid te mogen worden.


Besloten groep

Bij een besloten groep is de groep zelf wel zichtbaar en vindbaar, maar de content is afgeschermd. Alleen leden kunnen de content zien. Maar doordat je groep vindbaar is op Facebook is het niet uitgesloten dat mensen die ‘m vinden vragen om lid te mogen worden.


Geheime groep

Je kunt ook een geheime groep aanmaken. Een geheime groep is niet vindbaar. Als je dit doet zul je dus zelf voor de bevolking van de groep moeten zorgen. Bij dit type groep is het uitgesloten dat nieuwe leden zich vanzelf aandienen.


Groepen op Facebook beheren

Groepen op Facebook hebben ook een beheerder nodig. Als jij de groep aanmaakt ben je vanzelf beheerder. Maar je kunt ook anderen tot beheerder maken.


Extra beheerders voor je groep

Vaak is dat aan te raden, met name als de groep  groeit want hoe groter de groep is, hoe meer werk je eraan hebt: misschien moet je iets moderaten, misschien moet je een probleem oplossen of wat dan ook.

Voordat je een groep gaat beheren is daarom zaak erover na te denken of je daar wel tijd voor vrij kunt maken. Denk daarnaast na over de huisregels van de groep. Publiceer die regels ook en denk er vooraf over na hoe je die regels gaat handhaven.

Verder is natuurlijk zo dat waar mensen zijn ook conflicten ontstaan. Als je een groep gaat beheren is daarom erg handig als je leidinggevende capaciteiten hebt. En als je weet dat leidinggeven niet je sterkste punt is, zoek er een mede-beheerder bij die hier wel sterk in is. Want vroeg of laat zul je dit nodig krijgen.


Wat kun je met groepen op Facebook

Nou, groepen op Facebook zijn een mogelijkheid om klanten naar je toe te trekken. Als je een groep maakt over een specifiek onderwerp waarin je prospects geïnteresseerd zijn, dan kun je ze met die groep aantrekken.

Dan plaats je allerlei leuke tips en je vraagt de deelnemers ook om hun tips te delen. En je promoot daar ook je betaalde aanbod. Dat betaalde aanbod moet je niet te uitbundig promoten want dan zullen je nieuw aangeworven groepsleden snel weer vertrekken. Maar je mag natuurlijk best iets vertellen over je aanbod. Met groepen op Facebook heb je een prachtige marketingtool in handen.


Facebook leest mee

Besef wel dat Facebook meeleest. En hij leest niet alleen mee, hij zoekt ook gerelateerde groepen die hij toont aan jouw groepsleden. Dat kunnen ook groepen zijn die je concurrent beheert.

Groepen op Facebook aanmaken kost niets en je mag er zoveel aanmaken als je maar wilt. Hier zit geen grens aan. Je kunt dus voor al je diensten een aparte groep aanmaken als je dat zou willen.


Aan een groep deelnemen

Aan een groep deelnemen kan heel erg leuk zijn. Maar ook als het leuk is, houd er ook dan rekening mee dat Facebook meeleest. En houd er rekening mee dat niet iedere beheerder leidinggevende capaciteiten heeft.

Als de beheerder onvoldoende leidinggevende capaciteiten heeft kunnen tussen de groepsleden onoplosbare problemen ontstaan en dan is het gevolg gewoonlijk dat er iemand uit de groep gezet wordt. Als je dat incalculeert kan het leuk zijn om deel te nemen aan een groep die bij je interesses past.

Lees direct verder: Vriendschapsverzoeken verwijderen

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op


Social media voor marketing

aanvulling

Wat kunnen de social media betekenen voor marketing en hoe zet je ze in om er iets aan te hebben? Gratis.

Groepen op Facebook was last modified: by

Groepen op Facebook: met dank aan Augusto Ordonez voor de uitgelichte afbeelding.

Groepen op Facebook was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *