Guerrilla marketing op z'n best

Guerrilla marketing op z’n best

In een weiland in Heiloo staat een stukje guerrilla marketing op z’n best. De lokale herenmodezaak Alleman Mode heeft een vogelverschrikker als een heer gekleed. Waarom dit zo’n schitterend staaltje van guerrilla marketing is, zal je duidelijk zijn als je eens goed kijkt naar wat guerrilla marketing precies is en naar wat het doel en de kenmerken zijn.

Guerrilla marketing is vorm van marketing waarbij je je inspant om met een beperkt marketingbudget zoveel mogelijk aandacht te trekken. Je doel met een dergelijke actie is het verwerven van veel naamsbekendheid doordat iedereen over je gaat praten.


Met succes

Bij de actie van Alleman Mode in Heiloo is dat gelukt:

  • het plaatselijke huis-aan-huis blad heeft erover geschreven
  • het hele dorp praat erover
  • iemand (ik) schrijft erover op een blog

Dat zijn allemaal dingen die precies de bedoeling zijn als je investeert in een guerrilla marketingactie.


Guerrilla marketing

Om een goed idee voor guerrilla marketing te ontwikkelen moet je verschrikkelijk creatief zijn, want er liggen een paar gevaren op de loer:

  • de relatie tussen je dienst of product en je actie moet direct duidelijk zijn
  • er mogen geen scherpe kantjes aanvast zitten

Duidelijke relatie

Belangrijk is dat je guerrilla marketingactie een vorm moet hebben die direct duidelijk maakt waar het om gaat. Er moet een volkomen duidelijke relatie zijn tussen je dienst of product en je guerrilla marketingactie.

Als die relatie niet duidelijk is dan zul je het gewenste effect niet bereiken, want dan gaat je actie eigenlijk nergens over.

Bij de guerrilla marketingactie van Alleman Mode in Heiloo is het fantastisch gelukt om die relatie te vinden:

  • een slecht geklede vogelverschrikker die tegen een hek aangeleund staat
  • een goed geklede vogelverschrikker die vol zelfvertrouwen zijn werk doet

Het is hierbij volkomen duidelijk dat kleren de man maken en dat, als kleren van een vogelverschrikker een man kunnen maken, deze kleren natuurlijk ook van jou (of van je man) een man kunnen maken.

Guerrilla marketing op z'n best
Guerrilla marketing op z’n best

Scherpe kantjes

Als je met een paar mensen gaat brainstormen zullen jullie vast wel op leuke ideeën komen, maar aan die ideeën zitten vaak scherpe kantjes:

  • ze zijn bijvoorbeeld maatschappelijk niet acceptabel
  • of ze zijn kwetsend voor sommige mensen

En dat wil je niet, want als je een actie bedenkt die maatschappelijk niet acceptabel is of die voor sommige mensen kwetsend is, dan kun je ook negatieve publiciteit verwachten en daar heb je niets aan.

Bij de als heer geklede vogelverschrikker van Alleman Mode in Heiloo is dit allemaal niet aan de orde. Dit is gewoon een prachtig voorbeeld van hoe guerrilla marketing vormgegeven kan worden en een felicitatie waard!


Nu jij

Ik schrijf dit natuurlijk niet alleen om Johan Alleman te feliciteren, ik schrijf dit in de eerste plaats voor jou: om jou te inspireren …

Probeer eens een dergelijke actie te bedenken voor je eigen dienst of je eigen product, want dit kan je verschrikkelijk veel opleveren.

En het kan leuk zijn om verder te lezen over nog een andere opvallende marketingactie. Deze keer speelde die actie zich af op de social media.


Klantprofiel maken

wie is je klant

Weet wie je klant is en je weet ook waar je die klant kunt vinden.

En hoe je hem of haar kunt aantrekken.

GET CLIENTS NOW!™ is een handelsmerk van Wings for Business LLC, en wordt onder licentie gebruikt. www.getclientsnow.com


Guerrilla marketing op z’n best was last modified: by

Overigens, er gebeuren meer leuke dingen in Heiloo. Lees hier bijvoorbeeld over de ijssalon die het voor elkaar krijgt om rijen mensen op de stoep te krijgen.

Guerrilla marketing op z’n best was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *