Handleiding WordPress

Handleiding WordPress voor Jip en Janneke

Handleiding WordPress voor Jip en Janneke: WordPress is een CMS. En dat is een Content Management Systeem.

Handleiding WordPress voor Jip en Janneke: een heldere uitleg over “hoe het moet”. Zo eenvoudig beschreven dat Jip en Janneke er ook mee uit de voeten kunnen. Deze artikelen vormen samen een cursus WordPress voor Jip en Janneke.


Handleiding WordPress voor Jip en Janneke

Voor je een website kiest moet je eerst nadenken over wat je ermee wilt en over hoe handig je bent.

Ik vind WordPress erg fijne software met enorme mogelijkheden. Maar als je hiervoor kiest ben je zelf verantwoordelijk voor de technische kant van de website. Dat kan een probleem zijn. Houd hier rekening mee en kies wat bij jou en bij je situatie past.

Als je aan het kiezen bent welk type website bij je past, denk dan ook even aan de kwaliteit van je hosting en aan de extensie van je domeinnaam.


Nederlandstalige website

Als je een Nederlandstalige website gaat maken dan doet een domeinnaam met een extensie .NL het ietsje beter dan andere extensies. Dat komt doordat Google een voorkeur heeft voor lokale zoekresultaten.

Een website kiezen: er zijn websites van dertien in een dozijn waar je alleen je teksten en afbeeldingen op hoeft te plaatsen. Maar je kunt ook een website van de grond af aan laten maken. Dan heb je een unieke website. Wat je zou moeten kiezen hangt ervan af hoe je zelf in elkaar zit.

Ik houd het graag simpel, maar misschien wil jij iets heel moois en unieks. Dan kun je een unieke website laten bouwen. En als dat allemaal niet hoeft voor jou, dan kunt je een theme gebruiken.

Er zijn themes die kosteloos kunt gebruiken en er zijn ook theme waar je iets voor betaalt. Wat je zou moeten kiezen kun je ook overleggen met degene die je gaat helpen met het maken van je website.


Handleiding WordPress: techniek

Als je kiest voor een zelf gehoste website van WordPress.org, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de technische kant van je website. Je kunt er niet op rekenen dat de technische kant “vanzelf” goed is. En het is niet verstandig om af te wachten tot het een keer mis gaat.

Zorg liever dat je – op de achtergrond – goede technische ondersteuning hebt, voor het geval je dit een keer nodig hebt. Als je dit regelt vóór er iets aan de hand is dan kun je eventuele problemen snel oplossen.

De software van WordPress is gratis, maar goede technische ondersteuning is natuurlijk niet gratis.


Oefenwebsite op wordpress.com

WordPress.com vind ik ook interessant als je niet zoveel weet over “hoe het moet” met een website. Je kunt daar voor niets een website aanmaken en die kun je dan even gebruiken als “oefenwebsite”. En als je dan weet hoe het moet, dan ga je hetzelfde doen op je echte website.

Als je wordpress.com gebruikt als oefenwebsite, moet je er wel rekening mee houden dat je daar niet alles kunt oefenen en ook niet alle mogelijkheden hebt. Je hebt er geen plugins tenzij die koopt en dat is geen logische actie als je alleen wilt oefenen.

Als je kiest voor WordPress kan ik je echt aanraden om een beetje te gaan oefenen op wordpress.com. Dat kost je niets, je kunt daar ook niets echt fout doen of stuk maken. Kortom, het is goed voor je zelfvertrouwen als het om websites gaat om daar eens beetje te gaan rommelen.

Ik hoor vaak dat mensen niets op hun website durven doen omdat ze niet weten wat ze aanrichten. Als jij dat gevoel ook hebt, ga dan beslist even oefenen op wordpress.com.


Handleiding WordPress: blog of niet?

Of je een blog nodig hebt hangt ervan af wat je bedoeling is met je website. Wil je ‘m als online brochure gebruiken waar ze zelf mensen actief naartoe stuurt? Dan heb je niet beslist een blog nodig.

Maar als je ook graag wilt dat je website spontaan gevonden wordt door mensen die in de zoekmachines een zoekopdracht intikken, dan is het noodzakelijk dat je ook een blog hebt.

Hier kun je lezen hoe je een blog instelt op je website.


WordPress pagina’s maken en beheren

En dan ga je je website invullen: je gaat teksten en afbeeldingen plaatsen.

Je hebt 2 soorten pagina’s. Deze ene soort heet ook echt een pagina en de andere heet een bericht. Berichten komen op een blogrol te staan. Dat betekent dat er kleine stukjes van alle berichten in chronologische volgorde op 1 pagina komen te staan. Dat kun je hier zien.

Scrol eens door die pagina en zie dat er allemaal kleine stukjes van berichten staan. Als een stukje interessant vindt en er meer over wil weten kan dat door een berichtje aan de klikken. En dan pas gaat iemand naar het complete bericht.

Door allemaal kleine stukjes op een blogrol te zetten is een website gemakkelijker doorzoekbaar.


Pagina’s en berichten maken

Je maakt een pagina of een bericht aan. Een bericht is een blogpost. En dan is het direct belangrijk dat je een goede structuur opbouwt en dat je de pagina een heldere titel meegeeft die Google kan begrijpen. Bij sommige themes is het ook belangrijk dat je artikelen afbreekt en lees meer toevoegt.

Soms verander je van gedachten en wil je een pagina of blogpost verwijderen. En dat moet je niet zomaar doen, dat doe je met beleid. Je kunt hier lezen hoe je dit met beleid kunt doen. Als je oefent op wordpress.com dan kun je pagina’s niet met beleid verwijderen, dus dat mag je dan even overslaan.


Weggever

Misschien heb je ook al een mailinglijst en wil je een “weggever“, een e-book, ergens op een verborgen pagina plaatsen. Hoe je dit aanpakt kun je lezen in deze artikelen: een verborgen pagina aanmaken en een pdf op die verborgen pagina plaatsen.


Handleiding WordPress: afbeeldingen

Afbeeldingen maken een pagina of blogpost leuker en je pagina’s worden er ook iets beter vindbaar door. Het is daarom aan te raden om iedere pagina en iedere blogpost minimaal één afbeelding mee te geven. Dit moet je zorgvuldig doen.

Laatst las ik op een website van iemand die ondernemers ondersteunt het advies om mooie afbeeldingen op Pinterest te zoeken en die afbeeldingen op je website te plaatsen. Vergeet het. Afbeeldingen hebben een eigenaar en je mag lang niet iedere afbeelding gebruiken. Lees in dit artikel welke afbeeldingen je wel en niet mag gebruiken: Copyright van afbeeldingen. In dat artikel vind je ook links naar websites waar afbeeldingen staan die je wel mag gebruiken.


Afbeeldingen vooraf op formaat maken

Afbeeldingen vragen laadtijd van je website. Je website wordt er dus iets trager door. En hoe groter de afbeelding is, hoe meer laadtijd de afbeelding nodig heeft. Als dat een functie heeft dan is dat gewoon zo. Maar als je een afbeelding op klein formaat publiceert, dan heeft dat geen functie. Zorg daarom dat je je afbeeldingen vooraf op formaat maakt.


Afbeeldingen optimaliseren

Als het je bedoeling is dat je website gevonden kan worden in de zoekresultaten, dan is het belangrijk om je afbeeldingen genoeg informatie mee te geven. Want Google kan geen plaatjes kijken. Wat je precies moet doen kun je lezen in het het artikel: Afbeeldingen optimaliseren.


Niet gekoppelde afbeeldingen

Niet-gekoppelde afbeeldingen kunnen afbeeldingen zijn die niet in gebruik zijn. Maar het kunnen ook afbeeldingen zijn die wel degelijk in gebruik zijn. Maak niet de vergissing te denken dan niet-gekoppelde afbeeldingen gewoon verwijderd kunnen worden.


Handleiding WordPress: aanklikbare links

Een website zonder aanklikbare links is nauwelijks voorstelbaar. Een aanklikbare link is een knooppunt op het web. Via een aanklikbare link kun je naar een andere pagina of naar een andere website. Er zijn een aantal zaken die je moet weten over aanklikbare links.

Wat is een ankertekst: het is belangrijk een aanklikbare link een goede ankertekst te geven. Wat een ankertekst precies is en hoe je een goede ankertekst maakt kun je in dit artikel lezen.

Gebroken links of dode links: het web verandert voortdurend en pagina’s waar ooit interessante content stond kunnen later ineens verdwenen zijn. Het gevolg hiervan is dat als jij een link naar een dergelijke pagina hebt geplaatst, die link kan veranderen in een gebroken link of dode link.


Handleiding WordPress: plugins

WordPress stelt van zichzelf niet zo veel voor: het is een kaal systeem. Door plugins te gebruiken geef je het systeem extra mogelijkheden. Maar plugins gebruiken is ook een beetje gevaarlijk.

Enerzijds heb je plugins nodig terwijl ze anderzijds een beetje gevaarlijk zijn. Dat komt doordat WordPress een open source systeem is: iedereen die dat wil kan een plugin maken en aanleveren. Maar soms denken mensen dat ze een plugin kunnen maken, terwijl ze dat eigenlijk niet zo goed kunnen. En dan zit jij met de gebakken peren.

Of ze kunnen het wel, maar ze hebben er geen zin meer in om de plugin te onderhouden. Als een plugin niet meer onderhouden wordt zie je dat nergens, maar hij wordt wel steeds gevaarlijker voor je website.  Je moet daarom zo af en toe controleren of de plugins die je gebruikt nog wel bijgehouden worden.


Eerst een backup maken

Voor je een plugin installeert moet je even een backup maken van je website. Als het dan fout gaat is er geen man overboord want dan kun je de backup terugzetten.


Social media

Gutenberg heeft een Twitter blok en een Facebook blok waarmee je tweets en Facebook posts kunt embedden op je website. En er is ook een YouTube blok. Klik gewoon even het plusje aan (links boven) en typ de naam van het platform waarvan je iets wilt embedden.


Handleiding WordPress: betalingen

Als je behoefte hebt aan een mogelijkheid om mensen via je website te laten betalen dan kun je natuurlijk de plugin Woocommerce installeren. Maar dit is niet de enige mogelijkheid.

Een andere mogelijkheid is de combinatie van Gravity forms met Pronamic Ideal. En je kunt het ook regelen met de plugin van Paytium. Of je houdt het heel erg simpel en je kiest voor een betaalscherm van Pay.nl. En je kunt natuurlijk ook kiezen voor de dure oplossing van PayPro.

Dit kun je allemaal niet oefenen op WordPress.com want dit gaat om plugins. Maar ook als je kiest om altijd lekker onderhoudsvrij op WordPress.com te blijven, ook dan zijn er mogelijkheden voor eenvoudige vooruit betalingen. Dan gebruik je gewoon een betaalschermpje van Pay.nl. Dat is niet de allermooiste oplossing, maar het verhelpt wel het probleem.


WordPress voor Jip en Janneke: GDPR of AVG

De wet GDPR of AVG vraagt van ons dat het mogelijk is om persoonlijke data te kunnen exporteren. WordPress heeft dit ook mogelijk gemaakt. Hoe je dat kunt doen kun je lezen in het artikel over het exporteren van persoonlijke data.

En iemand kan van je vragen om alle persoonlijke gegevens te verwijderen. En dan moet je dat doen, tenzij er een andere wettelijke verplichting is die je voorschrijft dat je dit nou juist niet mag doen. Hier kun je lezen hoe je persoonlijke gegevens kunt verwijderen.

WordPress is erg gebruiksvriendelijke software. Je leert vrij gemakkelijk hoe je ermee moet werken. Maar doordat deze software open source is, is het in de diepte instabiele software. Dat is niet erg, zolang je je daar bewust van bent.

Als je problemen, errors en andere rariteiten merkt, zoek dan professionele hulp van iemand die dit kan repareren. Bijvoorbeeld van AllesWP.Klanten werven

Get clients now facilitator

Klanten krijgen lijkt heel moeilijk. Maar het is makkelijker dan je nu denkt.

Er zijn een paar dingen die je ervoor moet doen. En die moet je consequent doen.

Schrijf je hier in en leer wat je moet doen.


Je bent hier: Home » SEO WordPress » WordPress » Handleiding WordPress

GET CLIENTS NOW!™ is een handelsmerk van Wings for Business LLC, en wordt onder licentie gebruikt. www.getclientsnow.com


Handleiding WordPress was last modified: by


Handleiding WordPress was last modified: by