Handleiding WordPress voor Jip en Janneke

Handleiding WordPress

Geschatte leestijd: 20 minuten

Handleiding WordPress

Hier vind je een heldere uitleg over “hoe het moet”. Zo eenvoudig beschreven dat Jip en Janneke er ook mee uit de voeten kunnen. Deze artikelen vormen samen een cursus WordPress voor Jip en Janneke.


Handleiding WordPress voor Jip en Janneke

Voor je een website kiest moet je eerst nadenken over wat je ermee wilt en over hoe handig je bent.

Ik vind WordPress erg fijne software met enorme mogelijkheden. Maar als je hiervoor kiest ben je zelf verantwoordelijk voor de technische kant van de website. Dat kan een probleem zijn. Houd hier rekening mee en kies wat bij jou en bij je situatie past.

Als je aan het kiezen bent welk type website bij je past, denk dan ook even aan de kwaliteit van je hosting en aan de extensie van je domeinnaam.

Nederlandstalige website

Als je een Nederlandstalige website gaat maken dan doet een domeinnaam met een extensie .NL het ietsje beter dan andere extensies. Dat komt doordat Google een voorkeur heeft voor lokale zoekresultaten.

Een website kiezen: er zijn websites van dertien in een dozijn waar je alleen je teksten en afbeeldingen op hoeft te plaatsen. Maar je kunt ook een website van de grond af aan laten maken. Dan heb je een unieke website. Wat je zou moeten kiezen hangt ervan af hoe je zelf in elkaar zit.

Ik houd het graag simpel, maar misschien wil jij iets heel moois en unieks. Dan kun je een unieke website laten bouwen. En als dat allemaal niet hoeft voor jou, dan kunt je een theme gebruiken.

Er zijn themes die kosteloos kunt gebruiken en er zijn ook theme waar je iets voor betaalt. Wat je zou moeten kiezen kun je ook overleggen met degene die je gaat helpen met het maken van je website.


Handleiding WordPress: techniek

Als je kiest voor een zelf gehoste website van WordPress.org, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de technische kant van je website. Je kunt er niet op rekenen dat de technische kant “vanzelf” goed is. En het is niet verstandig om af te wachten tot het een keer mis gaat.

Zorg liever dat je – op de achtergrond – goede technische ondersteuning hebt, voor het geval je dit een keer nodig hebt. Als je dit regelt vóór er iets aan de hand is dan kun je eventuele problemen snel oplossen.

De software van WordPress is gratis, maar goede technische ondersteuning is natuurlijk niet gratis.

Oefenwebsite op wordpress.com

WordPress.com vind ik ook interessant als je niet zoveel weet over “hoe het moet” met een website. Je kunt daar voor niets een website aanmaken en die kun je dan even gebruiken als “oefenwebsite”. En als je dan weet hoe het moet, dan ga je hetzelfde doen op je echte website.

Als je wordpress.com gebruikt als oefenwebsite, moet je er wel rekening mee houden dat je daar niet alles kunt oefenen en ook niet alle mogelijkheden hebt. Je hebt er geen plugins tenzij die koopt en dat is geen logische actie als je alleen wilt oefenen.

Als je kiest voor WordPress kan ik je echt aanraden om een beetje te gaan oefenen op wordpress.com. Dat kost je niets, je kunt daar ook niets echt fout doen of stuk maken. Kortom, het is goed voor je zelfvertrouwen als het om websites gaat om daar eens beetje te gaan rommelen.

Ik hoor vaak dat mensen niets op hun website durven doen omdat ze niet weten wat ze aanrichten. Als jij dat gevoel ook hebt, ga dan beslist even oefenen op wordpress.com.


Handleiding WordPress: blog of niet?

Of je een blog nodig hebt hangt ervan af wat je bedoeling is met je website. Wil je ‘m als online brochure gebruiken waar ze zelf mensen actief naartoe stuurt? Dan heb je niet beslist een blog nodig.

Maar als je ook graag wilt dat je website spontaan gevonden wordt door mensen die in de zoekmachines een zoekopdracht intikken, dan is het noodzakelijk dat je ook een blog hebt.

Hier kun je lezen hoe je een blog instelt op je website.


WordPress pagina’s maken en beheren

En dan ga je je website invullen: je gaat teksten en afbeeldingen plaatsen.

Je hebt 2 soorten pagina’s. Deze ene soort heet ook echt een pagina en de andere heet een bericht. Berichten komen op een blogrol te staan. Dat betekent dat er kleine stukjes van alle berichten in chronologische volgorde op 1 pagina komen te staan. Dat kun je hier zien.

Scrol eens door die pagina en zie dat er allemaal kleine stukjes van berichten staan. Als een stukje interessant vindt en er meer over wil weten kan dat door een berichtje aan de klikken. En dan pas gaat iemand naar het complete bericht.

Door allemaal kleine stukjes op een blogrol te zetten is een website gemakkelijker doorzoekbaar.

Pagina’s en berichten maken

Je maakt een pagina of een bericht aan. Een bericht is een blogpost. En dan is het direct belangrijk dat je een goede structuur opbouwt en dat je de pagina een heldere titel meegeeft die Google kan begrijpen. Bij sommige themes is het ook belangrijk dat je artikelen afbreekt en lees meer toevoegt.

Soms verander je van gedachten en wil je een pagina of blogpost verwijderen. En dat moet je niet zomaar doen, dat doe je met beleid. Je kunt hier lezen hoe je dit met beleid kunt doen. Als je oefent op wordpress.com dan kun je pagina’s niet met beleid verwijderen, dus dat mag je dan even overslaan.

Weggever

Misschien heb je ook al een mailinglijst en wil je een “weggever“, een e-book, ergens op een verborgen pagina plaatsen. Hoe je dit aanpakt kun je lezen in deze artikelen: een verborgen pagina aanmaken en een pdf op die verborgen pagina plaatsen.


Handleiding WordPress: afbeeldingen

Afbeeldingen maken een pagina of blogpost leuker en je pagina’s worden er ook iets beter vindbaar door. Het is daarom aan te raden om iedere pagina en iedere blogpost minimaal één afbeelding mee te geven. Dit moet je zorgvuldig doen.

Laatst las ik op een website van iemand die ondernemers ondersteunt het advies om mooie afbeeldingen op Pinterest te zoeken en die afbeeldingen op je website te plaatsen. Vergeet het. Afbeeldingen hebben een eigenaar en je mag lang niet iedere afbeelding gebruiken. Lees in dit artikel welke afbeeldingen je wel en niet mag gebruiken: Copyright van afbeeldingen. In dat artikel vind je ook links naar websites waar afbeeldingen staan die je wel mag gebruiken.

Afbeeldingen vooraf op formaat maken

Afbeeldingen vragen laadtijd van je website. Je website wordt er dus iets trager door. En hoe groter de afbeelding is, hoe meer laadtijd de afbeelding nodig heeft. Als dat een functie heeft dan is dat gewoon zo. Maar als je een afbeelding op klein formaat publiceert, dan heeft dat geen functie. Zorg daarom dat je je afbeeldingen vooraf op formaat maakt.

Afbeeldingen optimaliseren

Als het je bedoeling is dat je website gevonden kan worden in de zoekresultaten, dan is het belangrijk om je afbeeldingen genoeg informatie mee te geven. Want Google kan geen plaatjes kijken. Wat je precies moet doen kun je lezen in het het artikel: Afbeeldingen optimaliseren.

Niet gekoppelde afbeeldingen

Niet-gekoppelde afbeeldingen kunnen afbeeldingen zijn die niet in gebruik zijn. Maar het kunnen ook afbeeldingen zijn die wel degelijk in gebruik zijn. Maak niet de vergissing te denken dan niet-gekoppelde afbeeldingen gewoon verwijderd kunnen worden.


Handleiding WordPress: aanklikbare links

Een website zonder aanklikbare links is nauwelijks voorstelbaar. Een aanklikbare link is een knooppunt op het web. Via een aanklikbare link kun je naar een andere pagina of naar een andere website. Er zijn een aantal zaken die je moet weten over aanklikbare links.

Wat is een ankertekst: het is belangrijk een aanklikbare link een goede ankertekst te geven. Wat een ankertekst precies is en hoe je een goede ankertekst maakt kun je in dit artikel lezen.

Gebroken links of dode links: het web verandert voortdurend en pagina’s waar ooit interessante content stond kunnen later ineens verdwenen zijn. Het gevolg hiervan is dat als jij een link naar een dergelijke pagina hebt geplaatst, die link kan veranderen in een gebroken link of dode link.


Handleiding WordPress: plugins

WordPress stelt van zichzelf niet zo veel voor: het is een kaal systeem. Door plugins te gebruiken geef je het systeem extra mogelijkheden. Maar plugins gebruiken is ook een beetje gevaarlijk.

Enerzijds heb je plugins nodig terwijl ze anderzijds een beetje gevaarlijk zijn. Dat komt doordat WordPress een open source systeem is: iedereen die dat wil kan een plugin maken en aanleveren. Maar soms denken mensen dat ze een plugin kunnen maken, terwijl ze dat eigenlijk niet zo goed kunnen. En dan zit jij met de gebakken peren.

Of ze kunnen het wel, maar ze hebben er geen zin meer in om de plugin te onderhouden. Als een plugin niet meer onderhouden wordt zie je dat nergens, maar hij wordt wel steeds gevaarlijker voor je website.  Je moet daarom zo af en toe controleren of de plugins die je gebruikt nog wel bijgehouden worden.

Eerst een backup maken

Voor je een plugin installeert moet je even een backup maken van je website. Als het dan fout gaat is er geen man overboord want dan kun je de backup terugzetten.

Social media

Gutenberg heeft een Twitter blok en een Facebook blok waarmee je tweets en Facebook posts kunt embedden op je website. En er is ook een YouTube blok. Klik gewoon even het plusje aan (links boven) en typ de naam van het platform waarvan je iets wilt embedden.


Handleiding WordPress: betalingen

Als je behoefte hebt aan een mogelijkheid om mensen via je website te laten betalen dan kun je natuurlijk de plugin Woocommerce installeren. Maar dit is niet de enige mogelijkheid.

Een andere mogelijkheid is de combinatie van Gravity forms met Pronamic Ideal. En je kunt het ook regelen met de plugin van Paytium. Of je houdt het heel erg simpel en je kiest voor een betaalscherm van Pay.nl. En je kunt natuurlijk ook kiezen voor de dure oplossing van PayPro.

Dit kun je allemaal niet oefenen op WordPress.com want dit gaat om plugins. Maar ook als je kiest om altijd lekker onderhoudsvrij op WordPress.com te blijven, ook dan zijn er mogelijkheden voor eenvoudige vooruit betalingen. Dan gebruik je gewoon een betaalschermpje van Pay.nl. Dat is niet de allermooiste oplossing, maar het verhelpt wel het probleem.


WordPress voor Jip en Janneke: GDPR of AVG

De wet GDPR of AVG vraagt van ons dat het mogelijk is om persoonlijke data te kunnen exporteren. WordPress heeft dit ook mogelijk gemaakt. Hoe je dat kunt doen kun je lezen in het artikel over het exporteren van persoonlijke data.

En iemand kan van je vragen om alle persoonlijke gegevens te verwijderen. En dan moet je dat doen, tenzij er een andere wettelijke verplichting is die je voorschrijft dat je dit nou juist niet mag doen. Hier kun je lezen hoe je persoonlijke gegevens kunt verwijderen.

WordPress is erg gebruiksvriendelijke software. Je leert vrij gemakkelijk hoe je ermee moet werken. Maar doordat deze software open source is, is het in de diepte instabiele software. Dat is niet erg, zolang je je daar bewust van bent.

Als je problemen, errors en andere rariteiten merkt, zoek dan professionele hulp van iemand die dit kan repareren. Bijvoorbeeld van AllesWP.

Een website is 1 ding, maar een website vindbaar maken is een heel ander ding. En als je nou toch bezig bent een website te maken, waarom zou je ‘m dan niet gelijk vindbaar maken?


Blog instellen op WordPress

Een blog instellen op WordPress is heel gemakkelijk en als je al een WordPress website hebt kun je het zelf! Lees hier hoe je een blog instelt.

Maak een pagina aan en noem ‘m Blog

Eerst inloggen in WordPress, ga dan in de zijbalk naar: Pagina’s – Nieuwe pagina en maak een pagina.

Ga nu naar: Instellingen – Lezen

Hier kun je bepalen waar je blog moet komen: op de voorpagina of ergens anders. Ik kies hier voor een statische homepage en dan komt de berichtenpagina ergens anders.

instellingen - lezen

Blog in het menu zetten

Daarna voeg je het blog toe aan je hoofdmenu. Ga naar Weergave – menu’s en kies je hoofdmenu. Dat kan ook Menu 1 of zoiets heten.

Blog instellen op WordPress - hoofdmenu instellen

Vind je blog tussen de pagina’s in de zijbalk

In de linker zijbalk staan al je pagina’s. Zoek en vind je blogpagina, vink ‘m aan en klik op de knop: Aan menu toevoegen.

blog pagina

Sleep het blog naar de plaats waar je het hebben wilt

Je kunt de pagina met je muis beetpakken en slepen naar de plaats waar je het hebben wilt. Denk eraan dat je het menu daarna opslaat door op de blauwe knop te klikken: Menu opslaan.

blog in menu zetten


Blog instellen op WordPress

Zo eenvoudig is het om een blog in te stellen op je WordPress website.

Berichten plaatsen

Als je nu een bericht op je blog wilt zetten ga je in de zijbalk naar Berichten – Nieuw bericht. Schrijf je bericht en publiceer het. Daarna zul je het bericht op je blog zien staan.

Een doordat je een blog hebt waar je regelmatig berichtjes op plaatst (graag minimaal 300 woorden) neemt het aantal woorden waarop je website gevonden kan worden automatisch toe.

Dat is waar je dit voor doet, want als je geen blog hebt zal je website weinig voor je kunnen doen in de organische zoekresultaten. En dat is een gemiste kans.


Optimaliseren

Wist je dat je terwijl je je website maakt, je ‘m gelijk ook kunt optimaliseren?

Reacties uitzetten

WordPress reacties uitzetten: op sommige pagina’s van je website wil je liever geen reactievelden, bijvoorbeeld op de contactpagina of op de pagina waar je Algemene Voorwaarden staan

Het ziet er raar uit als je op die pagina’s reactievelden laat staan. Ik bedoel: wat valt er te reageren op Algemene Voorwaarden? En waarom zou iemand een reactie willen geven op een contactformulier? Daarom is het een goed idee de reactievelden van dergelijke pagina’s te verwijderen.


WordPress reacties uitzetten

 

 1. Discussie

  Schrijf je blog en zoek dan in de zibalk rechts naar “Discussie”. Zorg dat je bij het zoeken het tabblad “Document” open hebt staan.

 2. Reacties, trackbacks en pingbacks

  Nu kun je aanvinken of je reacties, trackbacks en pingbacks toe wilt staan.


Dat is alles. Het is dus eigenlijk helemaal niet moeilijk, maar je moet wel weten waar je het uitzetten van de reactievelden zichtbaar kunt maken want je reactievelden verwijderen lukt pas als je die plaats zichtbaar hebt gemaakt.

Het is heus geen ramp als je reactievelden hebt staan op je contactpagina, het staat alleen beetje gek.


WordPress

WordPress is gebruiksvriendelijk. Dat betekent dat je er vrij snel mee kunt werken. Een kind kan als het ware de was doen.

Maar je moet er wel rekening mee houden dat WordPress “in de diepte” niet zo heel erg stabiel is. Hiermee bedoel ik dat iedereen die denkt dat hij dat kan een plugin kan maken en aanbieden. En als dan blijkt dat iemand dat eigenlijk niet zo erg goed kon en jij hebt die plugin geïnstalleerd, dan zit jij met de gebakken peren.

Je moet daarom altijd zorgen dat je een recente back-up hebt die je snel terug kunt zetten.

WordPress websites zijn gemakkelijk in het gebruik. Maar als je ook gevonden wilt worden, is een cursus SEO marketing sterk aan te raden.


Primaire menu

Je primaire menu is je hoofdmenu. Het is het menu dat bij veel websites in een balkje bovenaan de pagina’s staat. In dat primaire menu staan gewoonlijk alle pagina’s, met daaraan vast alle subpagina’s.

Dat kan erg goed werken, maar in de praktijk werkt het helemaal niet goed want:

 • het primaire menu is het menu dat het minste gebruikt wordt door bezoekers.
 • En als er na verloop van tijd erg veel pagina’s in het primaire menu staan, dan wordt het helemaal niet meer gebruikt.

Je bezoeker kan hier keuzestress door ervaren: hij of zij ziet door de bomen het bos niet meer.

Primaire menu of hoofdmenu

Dat is begrijpelijk, want een hoofdmenu met een enorme omvang helpt niet echt bij het navigeren door je website. Bezoekers die door de bomen het bos niet meer zien, gaan gewoonlijk weg want ze kunnen niet vinden wat ze zoeken.

Dit moet je voorkomen. Dus als je primaire menu heel erg veel pagina’s begint te krijgen, dan moet je hier iets aan doen.


Oplossingen voor je primaire menu

Je zou kunnen beginnen met al je pagina’s kritisch te bekijken. Misschien zitten er pagina’s tussen die beter samengevoegd zouden kunnen worden met andere pagina’s. Je kunt hier lezen hoe je dit kunt doen.

Als je geen pagina’s kunt verwijderen dan heb je een andere oplossing nodig.

Aangepaste menu’s

Je kunt overwegen om uitsluitend de hoofdpagina’s in het primaire menu te laten staan, en aangepaste menu’s te maken voor de subpagina’s.

 • Die aangepaste menu’s kun je in aangepaste zijbalken zetten.
 • Je kunt ze ook in een inhoudsblok onderaan relevante pagina’s zetten.
 • Of je plaatst aangepaste menu’s in de widgets in de voettekst.
 • En je kunt pagina’s samenvoegen en een deel van de content in tabbladen zetten.
 • En met Gutenberg heb je ook de mogelijkheid meer content op dezelfde pagina te zetten en die pagina in stukjes te hakken met behulp van het blok Pagina-einde.
 • Of je maakt extra menu’s die je met shortcodes op je pagina’s en berichten zet.
 • En je kunt een overzichtspagina maken.

Verschillende primaire menu’s

Je kunt ook verschillende primaire menu’s maken. Dan zet je op home je verschillende onderwerpen in je primaire menu. Maar zodra mensen een hoofdonderwerp gekozen hebben, bied je ze een ander hoofdmenu aan met daarin je verschillende subpagina’s.

Bij sommige WordPress themes zit deze mogelijkheid in het theme verwerkt. Bij andere themes is dat niet zo. Als je die mogelijkheid niet hebt terwijl je ‘m wel nodig hebt, dan kun je deze mogelijkheid creëren met de plugin Conditional menus.

Je kunt op deze manier ook een ingekort menu aanbieden. Prachtig voor pagina’s waar je geen afleidingen wilt hebben. Maar let er wel op dat je boven je blog een compleet menu zet. Want je wilt graag dat mensen van je blog naar een salespagina gaan.


Wat wil je bezoeker

Er zijn mogelijkheden genoeg. Door je menu-items te verminderen en je hoofdmenu overzichtelijker te maken zorg je ervoor dat je lezer een beetje lucht en ruimte krijgt.

Een bezoeker wil helemaal niet weten dat jij zoveel pagina’s hebt volgeschreven. Een lezer wil snel en gemakkelijk kunnen vinden wat hij of zij zoekt.

Jij moet de lezer bij de hand nemen en door je website leiden

Overzicht

En dat kun je prima doen door eerst de hoofdpagina aan te bieden. Pas daarna bied je allerlei verfijningen aan. Dit doe je pas als er al een keuze voor een hoofdpagina gemaakt is. Zo leid je je bezoeker stapsgewijs naar de pagina waar je jij ‘m graag wilt hebben en waar hij zelf ook naartoe wil.

Wat moeten je bezoekers doen?

 • Wil je dan dat ze daarna zo weinig mogelijk andere pagina’s bezoeken en zo snel mogelijk weer weggaan?
 • Of wil je dat ze zoveel mogelijk andere pagina’s bezoeken en zo lang mogelijk blijven?

Omdat het om je blog gaat wil je dat ze zo lang mogelijk blijven, dus dan zet je compleet menu boven je blogposts.


Primaire menu inkorten

Een ingekort primair menu zorgt voor twee dingen:

Wat doet een ingekort menu?

 • mensen hebben niet zoveel mogelijkheden om naar een ander deel van je website te gaan
 • en ze krijgen weinig afleidingen

Sales pagina’s

Als je iets wilt verkopen, dan is het belangrijk dat je je bezoekers daar niet bij stoort: zorg dus voor weinig afleiding. Een kort menu boven de pagina, geen zijbalk, geen andere toeters en bellen. Boven een salespagina zet je daarom je ingekorte primaire menu.

Maar niet boven je blog, want mensen die je blog bezoeken moeten het liefst zo lang mogelijk blijven en zo veel mogelijk rondscharrelen op je website.


Compleet menu op je homepage

Mensen die via de zoekmachines op je website komen, die beginnen ergens op je blog te lezen. Ze komen niet binnen via je homepage. Maar vaak gaan ze nog wel even naar je homepage voor ze weer weggaan.

Daarom moet je homepage een richtingaanwijzer zijn. Want als je ze goed de weg wijst op je homepage, dan heb je kans dat je ze opnieuw je website in trekt, terwijl ze al bezig waren weg te gaan.

Wat zet je op je homepage

Als je een plugin wilt gebruiken om een selectie van je blogposts op je homepage te plaatsen, welke blogs kies je dan? Kies je dan je nieuwste blogposts of kies je je populairste blogposts?

Het lijkt logisch om daar je nieuwste blogposts te promoten, maar zijn dat ook je beste blogposts? Besef dat het hier niet gaat om mensen die net op je website geland zijn. Het gaat om je laatste kans om mensen opnieuw je website in te trekken. Ikzelf zou daarom kiezen voor mijn populairste blogposts, want daarvan weet ik zeker dat ze aantrekkelijk zijn voor mijn bezoekers.


SEO structuur

Een goede structuur van je website is belangrijk, maar het is niet het enige belangrijke, er zijn meer belangrijke punten.

Over wat nou precies belangrijk is voor SEO kun je lezen in de handleiding SEO zelf doen.

tip


Problemen met WordPress

Hoe problemen WordPress zijn vaak problemen met een plugin. Niet altijd natuurlijk, maar het is wel handig om bij problemen met WordPress als eerste te controleren of het aan je plugins ligt. Hier vertel ik hoe je dit doet.

Afbeeldingen verdwenen

Op vrijdagavond had ik nog even zitten werken aan de website van mijn klant, want we hadden een datum vastgesteld waarop we ‘m willen lanceren dus ik had een beetje haast.

Om het werk aan de website te voltooien had ik o.a. een plugin geïnstalleerd die moet voorkomen dat anderen de teksten van de website kunnen kopiëren of de afbeeldingen mee kunnen nemen. En toen bleek er een probleem te zijn: een paar afbeeldingen waren ineens “verdwenen”.

Problemen met een plugin

Als je ooit op een dergelijke manier een afbeelding kwijt bent hoef je niet in je media te gaan zoeken naar de afbeelding om ‘m opnieuw te plaatsen, want een afbeelding verdwijnt niet zomaar. Je moet de oplossing van het probleem ergens anders zoeken.

Plugins: open source

WordPress is open source: iedereen die een plugin kan maken mag ‘m ook aanbieden en niet iedere plugin past bij iedere website, maar soms passen plugins ook niet bij elkaar.

Of een plugin bij je website past kun je inschatten voor je ‘m installeert. Als er een waarschuwing staat dat een plugin niet getest is met jouw website, installeer ‘m dan maar liever niet.


Problemen met WordPress oplossen

Maar ook als een plugin bij je website past, kan het gebeuren dat hij niet past bij de andere plugins die je geïnstalleerd hebt. En dan kunnen er rare dingen gebeuren.

De oplossing is heel simpel:

 • zet alle plugins uit
 • zet ze daarna één voor één weer aan
 • let goed op wat er ondertussen gebeurt

Doorgeslagen stop

Je doet dus eigenlijk precies hetzelfde als wanneer er een stop in je huis doorslaat. Je zet dan alle apparaten uit en daarna zet je ze één voor één weer aan om te vinden welk apparaat de problemen veroorzaakt.

Plugin met problemen

Als je de plugin met problemen gevonden hebt, dan zet je die plugin weer uit en je verwijdert ‘m. Zoek gewoon even verder naar een plugin die ongeveer hetzelfde doet en die wel bij je website en bij je andere plugins past.

Welke plugin?

Nee, ik vertel je niet welke plugin in deze situatie de boosdoener was, want dat doet er niet toe. Het probleem ontstond niet door deze plugin maar door deze plugin in combinatie met de website of in combinatie met andere plugins.


Problemen met WordPress oplossen

Problemen met een plugin kunnen we allemaal wel eens hebben en ik hoop dat dit artikel je een oplossing aanreikt. Dat de technische kant van je website in orde is, is belangrijk voor de vindbaarheid van een website.

Als je het probleem op deze manier niet kunt vinden, dan heb je technische hulp nodig. Ga naar de website van AllesWP en vraag om hulp.

Als je werken aan je website leuk vindt en ook graag een betere vindbaarheid wilt, dan is een cursus SEO een aanrader.


Judith de Vries

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

Mailchimp expert, MailerLite expert, SEO

Problemen met een plugin: met dank aan Canva.com voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Gepubliceerd op: 18-6-2017
Voor het laatst bijgewerkt op: 13-11-2021

Categorieën en tags bij dit bericht