heb je genoeg adressen voor workshops

Heb je genoeg adressen voor workshops

Bijgewerkt op 3 december 2023

Heb je genoeg adressen voor workshops? Dat is vraag waar het hier om gaat. Dat kun je berekenen voor je workshop gaat organiseren.

Als een workshop geeft om er klanten mee aan te trekken, dan is het een erg handige manier als die workshop niet zelf organiseert. Als je de workshop niet zelf organiseert, dan hoef je de geïnteresseerden ook niet zelf aan te trekken. Je geeft een dergelijke workshop ergens waar je doelgroep bijeenkomt. Bijvoorbeeld bij een landelijke dag van een belangenvereniging. In dat geval moet je marketing gericht zijn op het leggen van goede contacten met die belangenvereniging.

Dit is de makkelijkste manier en vooral als je bedrijf nog niet zo lang bestaat of als je niet zoveel contacten hebt, is het ook de meest haalbare manier. De deelnemers zijn al verzameld door de vereniging, jij moet alleen binnen zien te komen bij die vereniging.

Workshops zelf organiseren

Een andere manier is dat je de workshops zelf gaat organiseren. Dat is een moeilijkere manier, want nu heb je veel meer contacten nodig, want je moet de deelnemers zelf zien te verzamelen.

Over hoe je een workshop vol kunt krijgen kun je veel lezen op het web. En naar mijn idee zijn de verhalen over hoe je een workshop vol kunt krijgen vaak erg positief gesteld. Alsof het voldoende is om een doelgroep te kiezen, een probleem te kiezen en goede naam te bedenken.

Dat zijn ook beslist vereisten om het te laten lukken, maar er is nog iets dat minstens zo belangrijk is en daar loopt het vaak op stuk: hoeveel contacten heb je?

Heb je genoeg adressen voor workshops?

Een somber rekensommetje. Ik vind het belangrijk om somber te rekenen, want het is best vervelend als je de Arena hebt afgehuurd en je krijgt nauwelijks aanmeldingen.

Warme contacten

Kijk eerst eens naar je “warme” contacten: de mensen moeite hebben genomen in te schrijven voor je mailinglijst. Stel dat je 500 adressen op je mailinglijst hebt. Kijk dan eerst eens welk percentage van deze mensen je e-mails ook daadwerkelijk opent. Als dat een percentage is dat ligt tussen 30% en 50% dan doe je het goed. Dat zijn tussen de 150 en 250 mensen.

Clicks

Kijk dan welk percentage van de mensen die je nieuwsbrief openen gewoonlijk klikt op de links in je nieuwsbrief. Laten we eens uitgaan van 10% en dan doe je het best goed. Als je 500 adressen hebt en tussen 150 en 250 mensen oje nieuwsbrief openen, dan zijn de mensen die klikken tussen 15 en 25 mensen.

Bij een mailinglijst van 500 abonnees mag je dus verwachten dat tussen 15 en 25 mensen op je inschrijfpagina komen. Ze moeten dan nog inschrijven en dat zullen ze lang niet allemaal doen. Hoeveel dat er zullen zijn hangt natuurlijk ook van je aanbod af:

  • Ga je een urgent en ernstig probleem behandelen of is het gewoon voor leuk?
  • Zijn de kosten voor deelname misschien een drempel?
  • Is geografische afstand misschien een probleem?
  • Zijn er belemmeringen die deelname verhinderen en die je niet uit de weg hebt geruimd?
  • En zo verder.

Nu ga ik echt even somber worden: neem eens 10% die ook echt inschrijven.

Daadwerkelijke inschrijvingen

Een mailinglijst van 500 personen levert dan 2 tot 3 mensen op die daadwerkelijk inschrijven.

Gelukkig hebben we het hier over 1 nieuwsbrief. En als je een workshop gaat promoten, zul je meer nieuwsbrieven sturen om ‘m te promoten, dus dan worden je kansen een beetje gunstiger. Daarom moet je een funnel maken om je deelnemers te werven.

Maar de rest van je deelnemers moet je op een andere manier zien aan te trekken, bijvoorbeeld via de social media. Daar zul je dus ook veel contacten moeten hebben. En dan heb je met veel lauwere contacten te maken, want die mensen hebben (nog) niet “ja” gezegd tegen je weggever en je nieuwsbrief. Gaan ze dan wel “ja” zeggen tegen je workshop?

Workshops geven om klanten te krijgen

Je kunt ook adverteren op de social media en dat kan ook nog iets opleveren. Maar dan zou het weleens nog moeilijker kunnen liggen want dan heb je te maken met een mix van lauwe en koude contacten. Hoe kouder een contact is, hoe lastiger het is om een “ja” los te peuteren.

Dit was even erg somber, maar je kunt nog iets doen. Als je bijtijds begint met je workshop te promoten, dan kun je veel meer mensen bereiken. En als je meer mensen bereikt, dan verandert dit sombere sommetje ook.

Zo kun je uitrekenen of je genoeg adressen hebt voor workshops. En je kunt op deze manier ook uitrekenen wat je inkomen voor het volgende jaar gaat worden.

Scroll naar boven