Hoe maak je een HTML sitemap

html sitemap
Je bent hier: Home » Blog » SEO voor dienstverleners » Hoe maak je een HTML sitemap


Als we het over een sitemap hebben, dan hebben we nog niet helder over welk type sitemap we het hebben: een XML sitemap of een HTML sitemap.

Een XML-sitemap is voor zoekmachines en vertelt hoe de structuur van je website eruit ziet. Een HTML sitemap is voor mensen en vertelt welke pagina’s en blogposts er op je site staan.

Hier hebben we het over een HTML sitemap. Dat is een sitemap die bedoeld is voor mensen en je kunt een HTML sitemap gewoon lezen. In deze sitemap staan al je pagina’s en al je blogposts. En graag ook al je categorieën en al je tags.

Vervolgens plaats je een linkje in de voettekst van je website zodat deze HTML-sitemap ook te vinden is en mensen die de weg op je site kwijt zijn ‘m in kunnen zien.


HTML sitemap

Omdat alle pagina’s en alle blogposts als aanklikbare links in je HTML sitemap staan, weet je zeker dat je een interne link geplaatst hebt naar iedere pagina en iedere blogpost. En dat is heel gunstig voor SEO.

Daarnaast geef je Google de mogelijkheid om eenvoudig en simpel en op een natuurlijke manier alle pagina’s en alle blogposts op je website te crawlen.

Alle pagina’s?

Een plugin die de pagina’s van je site op een rijtje in de HTML-sitemap zet heeft een vervelend kantje: hij doet wat hij zegt, hij zet alle pagina’s neer.

Hij plaats in dat rijtje dus ook je verborgen pagina’s. Alles komt er te staan:

 • de pagina waar mensen komen na inschrijving voor je nieuwsbrief en waar je je weggever hebt staan
 • en de bedankpagina nadat iemand succesvol je contactformulier heeft gebruikt.

Echt alles staat dan in de sitemap en wil je natuurlijk niet. Daarom heb je een plugin nodig die deze pagina’s uitsluit, maar die heb ik niet kunnen vinden. Daarom zet ik de pagina’s handmatig in de HTML-sitemap. Blogposts komen er voortdurend bij, daarom zet ik die neer met een shortcode.


HTML sitemap met Jetpack

Een HTML sitemap kun je heel gemakkelijk maken met de plugin Jetpack. Als je Jetpack hebt geïnstalleerd is dit super eenvoudig.

 • Maak een pagina aan
 • En zet op die pagina [ archives ]

Let op: ik heb een spatie geplaatst tussen de haken en de woorden, want anders werkt de shortcode en dan krijg je hier een eindeloze rij pagina’s en blogposts te zien. En dat niet de bedoeling van deze uitleg.


HMTL-sitemap met Shortcodes Ultimate

En als je Shortcodes Ultimate op je site hebt staan dan kun je daar ook een HTML-sitemap van je blogposts mee maken. Als je deze plugin gebruikt, ste het dan zo in:

 • Open de shortcodes en zoek naar “Posts”.
 • Kies voor “templates/list-loop.php”
 • Posts per page: -1
 • Post types: Berichten
 • Taxonomy: Categorieën
 • Order: Descending
 • Order by: Date

Er staat nog meer in dat venster, maar dat mag je overslaan.


HTML-sitemap vindbaar voor Google

Het maken van een HTML sitemap garandeert dat er op je website een interne link staat naar al je blogposts. Maar je ziet zelden dat Google een een sitemap van een website op positie #1 in de zoekresultaten plaatst. Ik heb het in elk geval nooit gezien en ik vind dat ook geen nut hebben. Er zijn leukere pagina’s om bovenaan te plaatsen.

Ikzelf vertel daarom aan Google dat hij de links in de HTML-sitemap wel moet volgen, maar dat hij de sitemap niet in de zoekresultaten hoeft te plaatsen.

Als jij dit ook wilt doen ga naar de pagina waar je de sitemap hebt staan en scrol helemaal naar beneden naar de velden van Yoast. Hier zie je helemaal onderaan staan “Geavanceerd”. Open “Geavanceerd” en geef daar aan dat de pagina niet in de zoekresultaten hoeft te komen, maar dat Google de links wel moet volgen.

Linkje plaatsen

Nu moet je nog even zorgen dat Google je HTML sitemap kan vinden en dat kun je doen door een linkje naar je sitemap te plaatsen. Gangbaar is dat een link naar de sitemap in de voettekst van je website te vinden is. Dus zet even een linkje in de voettekst.


Sitemap voor SEO

Hoewel een XML-sitemap speciaal voor de zoekmachines is en een HTML-sitemap in de eerste plaats voor bezoekers is, zijn ze toch allebei goed voor SEO.

Deze twee sitemaps maken kost weinig moeite. Dit hoort bij de kleine dingetjes die je kunt doen en al die dingetjes samen beïnvloeden de positie van je webpagina’s in de zoekresultaten.


Vindbaar worden

pijltje
Hoe maak je een HTML sitemap was last modified: by

Het is een heel erg goed idee om je website te verbeteren. Maar ook als je dat doet heb je een gestructureerd marketingplan nodig.

Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

Helpt dienstverleners met marketing

Get Clients Now!™ facilitator, Mailchimp expert, MailerLite expert, goed in SEO en je kunt nog met me lachen ook.

Betalen in WordPress Content marketing Google Analytics Google Panda Leads opvolgen Mailchimp account Mailchimp audiences Mailchimp automation Mailchimp betaald Mailchimp integraties Mailchimp merge tags Mailchimp nieuwsbrieven Mailchimp Specialist Mailchimp statistieken MailerLite Automation MailerLite nieuwsbrieven MailerLite Specialist Marketing voor diensten Niche kiezen Pijplijn vullen SEO verbeteren SEO voor dienstverleners Social media Uitgelicht Verkopen WordPress Zonder categorie


Get Clients Now!™ is een handelsmerk van Wings for Business LLC, en wordt onder licentie gebruikt. www.getclientsnow.com


Hoe maak je een HTML sitemap was last modified: by

Bronnen en credits

Google: Informatie over sitemaps

Hoe maak je een HTML sitemap was last modified: by