Je bent hier: Home » Blog » Zoekmachine marketing » Hoe maak je een HTML sitemap
HTML sitemap

Hoe maak je een HTML sitemap

Geschatte leestijd: 5 minuten

Hoe maak je een HTML sitemap

Als we het over een sitemap hebben, dan hebben we nog niet helder over welk type sitemap we het hebben: een XML sitemap of een HTML sitemap.

Een XML-sitemap is voor zoekmachines en vertelt hoe de structuur van je website eruit ziet. Een HTML sitemap is voor mensen en vertelt welke pagina’s en blogposts er op je site staan.

Wat is een HTML sitemap?

Een HTML sitempa is een sitemap voor mensen. Het is een opsomming van al je pagina’s, blogposts, categorieën, tags en wat je verder op je website hebt staan.

Je plaatst een HTML sitemap op een aparte pagina van je website en je zet een linkje naar je HTML sitemap in de voettekst van je website. Zo kunnen mensen die de weg kwijt zijn op je website ‘m gemakkelijk vinden.

HTML sitemap

Daarnaast geef je Google de mogelijkheid om eenvoudig en simpel alle pagina’s en alle blogposts op je website te crawlen.

Avondtraining SEO met resultaat

Pilot, spotgoedkoop, online, 1 uur per maand, start 18 november 19-20 uur, kleine groep

SEO met resultaat


Alle pagina’s?

Een plugin die de pagina’s van je site op een rijtje in de HTML-sitemap zet heeft een vervelend kantje: hij doet wat hij zegt, hij zet alle pagina’s neer.

Hij plaats in dat rijtje dus ook je verborgen pagina’s. Alles komt er te staan:

 • de pagina waar mensen komen na inschrijving voor je nieuwsbrief en waar je je weggever hebt staan
 • en de bedankpagina nadat iemand succesvol je contactformulier heeft gebruikt.

Echt alles staat dan in de sitemap en wil je natuurlijk niet. Daarom heb je een plugin nodig die deze pagina’s uitsluit, maar die heb ik niet kunnen vinden. Daarom gebruik ik de plugin Shortcodes Ultimate om mijn pagina’s in de sitemap te zetten.


HTML sitemap met Jetpack

Een HTML sitemap van je blogposts kun je heel gemakkelijk maken met de plugin Jetpack. Als je Jetpack hebt geïnstalleerd is dit super eenvoudig.

 • Maak een pagina aan
 • En zet op die pagina [ archives ]

Let op: ik heb een spatie geplaatst tussen de haken en de woorden, want anders werkt de shortcode en dan krijg je hier een eindeloze rij pagina’s en blogposts te zien. En dat niet de bedoeling van deze uitleg. Maar als jij al je blogposts in een lange rij op een pagina wilt zetten, dan moet je die spaties niet neerzetten.


HMTL-sitemap met Shortcodes Ultimate

En als je Shortcodes Ultimate op je site hebt staan dan kun je daar ook een HTML-sitemap van je blogposts mee maken. Als je deze plugin gebruikt, ste het dan zo in:

 • Open de shortcodes en zoek naar “Posts”.
 • Kies voor “templates/list-loop.php”
 • Posts per page: -1
 • Post types: Berichten
 • Taxonomy: Categorieën
 • Order: Descending
 • Order by: Date
Lees ook:  Nummer 1 in Google, met garantie

Er staat nog meer in dat venster, maar dat mag je overslaan.


Sitemap voor pagina’s die je zelf kiest

Een sitemap maken voor pagina’s die je zelf kiest doe je zo:

 • Zet de hoofdpagina handmatig in de sitemap met een linkje.
 • Daarna open je Shortcodes Ultimate en je kiest voor: Sub-pagina’s.
 • De plugin vraag je nu om de ID van de hoofdpagina waar die subpagina’s bij horen. Die ID vind je helemaal bovenaan als je een pagina bewerkt. Iets als post=12345. Het getal dat je daar ziet staan is de ID van de pagina.
 • Geef ook de diepte aan: wil je alleen de subpagina’s of ook subpagina’s van subpagina’s enz. Probeer gewoon iets kijk dan wat je te zien krijgt.


HTML-sitemap vindbaar voor Google

Het maken van een HTML sitemap garandeert dat er op je website een interne link staat naar al je blogposts zodat alles te vinden is. Maar je ziet zelden dat Google een een sitemap van een website op positie #1 in de zoekresultaten plaatst. Ik heb het in elk geval nooit gezien en ik vind dat ook geen nut hebben. Er zijn leukere pagina’s om bovenaan te plaatsen.

Ikzelf vertel daarom aan Google dat hij de links in de HTML-sitemap wel moet volgen, maar dat hij de sitemap niet in de zoekresultaten hoeft te plaatsen.

Als jij dit ook wilt doen ga naar de pagina waar je de sitemap hebt staan en scrol helemaal naar beneden naar de velden van Yoast. Hier zie je helemaal onderaan staan “Geavanceerd”. Open “Geavanceerd” en geef daar aan dat de pagina niet in de zoekresultaten hoeft te komen, maar dat Google de links wel moet volgen.

HTML sitemap uit de zoekresultaten houden

Sitemap voor SEO

Hoewel een XML-sitemap speciaal voor de zoekmachines is en een HTML-sitemap in de eerste plaats voor bezoekers is, zijn ze toch allebei goed voor SEO.

Deze twee sitemaps maken kost weinig moeite. Dit hoort bij de kleine dingetjes die je kunt doen en al die dingetjes samen beïnvloeden de positie van je webpagina’s in de zoekresultaten.

Het is een heel erg goed idee om je website te verbeteren. Maar ook als je dat doet heb je een gestructureerd marketingplan nodig. Want ook als je website heel goed vindbaar is, ook dan zal niet iedere bezoeker klant worden. Om bezoekers in klanten te veranderen moet je ook nog het e.e.a. doen.

Judith de Vries

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

Mailchimp expert

MailerLite expert

en ook nog goed in SEO

Bronnen en credits

Google: Informatie over sitemaps

Gepubliceerd op: 23-3-2021
Voor het laatst bijgewerkt op: 24-10-2021