Hoe vaak een nieuwsbrief versturen

Hoe vaak een nieuwsbrief versturen

Als je gaat beginnen met e-mailmarketing, vraag je je af: hoe vaak een nieuwsbrief versturen. Je kunt hier natuurlijk mee gokken en hopen dat je het goed doet, maar eigenlijk weet je dan niets. Ik heb daarom een onderzoek gedaan naar de vraag hoe vaak mensen een nieuwsbrief willen ontvangen.

E-mailstrategie betekent testen, op mijn aanmeldformulier heb ik de vraag gesteld hoe vaak mensen mijn nieuwsbrief willen ontvangen, met 3 keuzemogelijkheden:

  • wil je eens per week mijn nieuwsbrief ontvangen
  • of misschien eens per twee weken
  • of zelfs slechts eens per 4 weken

Dat onderzoek heeft gelopen van december 2013 t/m mei 2014.


De antwoorden

Toen ik het mijn nieuwe abonnees vroeg bleken ze dit te willen:

  • 55% – eens per week
  • 20% – eens per twee weken
  • 25% eens per maand

Als ik nog meer keuzes zou hebben aangeboden zouden de antwoorden waarschijnlijk een beetje anders geweest zijn. Maar je krijgt zo wel een indruk want wat mensen een prettige frequentie vinden.


Hoe vaak een nieuwsbrief versturen

Als ik ervan uitga dat jouw abonnees niet heel veel zullen verschillen van mijn abonnees, dan wil het grootste deel eens per week een nieuwsbrief ontvangen. Dit zegt 55% van mijn lezers. Dat zeggen ze niet alleen, het is ook te zien aan aan wat ze doen.

De groep mensen die heeft aangegeven dat ze eens per week een nieuwsbrief willen ontvangen is een actieve, geëngageerde groep. Als je Mailchimp gebruikt kun je dit gemakkelijk zien aan het aantal sterren dat ze bij hun naam hebben staan.

Bij het groepje mensen dat heeft aangegeven eens per 2 weken een nieuwsbrief te willen ontvangen is een veel groter deel nauwelijks actief.

En de groep mensen die eens per 4 weken een nieuwsbrief wil ontvangen doet nog minder.


Hoe vaak een nieuwsbrief versturen

Als je me dus vraagt: hoe vaak een nieuwsbrief versturen”, dan kan ik niet anders dan adviseren: eenmaal per week.

Als je het lastig vindt om beslissingen te nemen over zaken als deze, gewoon omdat je geen flauw idee hebt wat redelijk en wijs is, overweeg dan om hulp te vragen bij het uitzetten van de lijnen. Dan maken we een plan waar je mee uit de voeten kunt.

Mailchimp lijkt heel simpel en e-mailmarketing lijkt ook heel eenvoudig. Maar als je er aan begint kun je ontdekken dat het stuk minder simpel is dan je op het eerste gezicht zou denken. Het kan dan goed zijn te weten dat je hier een  Mailchimp handleiding kunt vinden. Natuurlijk staat daar niet alles in want Mailchimp is heel erg uitgebreid. Maar je vindt er beslist wel een erg goede ingang om de meeste problemen op te kunnen lossen.

En als je MailerLite gebruikt kun je hier een handleiding vinden voor MailerLite.

Gratis downloaden: Checklist voor nieuwsbrieven

Hoe vaak een nieuwsbrief versturen
Hoe vaak een nieuwsbrief versturen?

Met dank aan OpenClipart-Vectors voor de uitgelichte afbeelding.

Hoe vaak een nieuwsbrief versturen was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.